2011. november 30., szerda

228. NAPIJÓ

2011. november 30. Szerda
Ma, egy fiatal hölgy elhagyta a tárcáját, benne igen fontos iratokkal, 100.000.-Ft. készpénzzel. Ez nem jó, sőt egyáltalán nem jó.
Kamerát néztünk vissza, keresték több helyen az ismerősei, nem lett meg.
Egy pár óra múlva azonban visszatért a töltőállomásra,
ahol dolgozom és közölte:

 -egy autóbuszjárat vezetője megtalálta a tárcát, értékekkel együtt és erről telefonon értesítette őt azzal, hogy délután majd ismét erre jár és visszaadná ha tudnak találkozni.
 Ennyi nekem mára elég is, mert tudom,
hogy még létezik becsület csodás kis országunkban.

2011. november 28., hétfő

227. NAPIJÓ

2011. november 28. Hétfő
Hölgyeim és Uraim, kedves olvasóim!
Ma ismertté vált előttem
-és így a világ előtt-
hogy a feleségem egy csöppnyi fiúgyermeket hord a szíve alatt!
Hát mi ez -annak ellenére is, hogy egy leánykát vártunk- ha nem jó!

MAGYARKÓRHÁZ

Hello kedves olvasó!
 
Ugyan még csak most lettem kész a legutolsó post-al, ám muszáj írnom, mert van Magyarországon egy jelenség, ami nem most kezdődött, ami mind a mai napig -és nagyon- rossz irányba tart. El is nevezetem ezt a leépülési folyamatot: - MAGYARKÓRHÁZ-nak.

A magyar kórház (és most ne értsd és ne számítsd ide a szuper onkológiai-vagy szívcentrumokat, vagy mondjuk az Állami Egészségügyi Központot) az az átlagos, az egyszerű köznép gyógyítását szolgáló városi, vagy megyei kórház, ahol -megítélésem szerint- az ellátás már-már kritikus helyzetben van. 
Persze ismert minden polgár előtt az a súlyos pénzhiány, amellyel ma a magyar egészségügy küzd. Az a magyar egészségügy, amely súlyosan alulfinanszírozott, amelyben a dolgozók, a fizetések szégyenletesen alacsony szintje, az ápoló-és orvoshiány miatt rendkívül motiválatlanok, ahol az idealista idősödőkön és a súlyos középszeren kívül már senki nem dolgozik.
A magyar kórházak további jellemzésére persze én is elpuffogtathatnék még vagy ezer frázist, vagy leírhatnám magam is újra az unalomig ismételt problémákat, de én most más utat választottam. Úgy gondoltam, hogy a jelen helyzetet sokkal jobban jellemezné néhány, általam erősebbnek gondolt példa. 
Kezdjünk egy matekpéldával. Vegyük alapul az átlagos magyar férfit, nagyjából 270.000.-Ft. bruttó fizetéssel. A bérét ugye átlagban nagyjából olyan 36%-os elvonás terhelte. Ennek megfelelően számoljunk egy kicsit:

Az éves bére így: 3.240.000.- Ft. Ebből adóelőlegként befizetett: 1.166.400.-Ft-ot, valamint olyan 240.000.-forintnyi járulékot. Ha 'osztol-szorzol', akkor megállapíthatod, hogy ez egy 152.800.-Ft-os nettó bér környékén történik,  éves 1.406.400.-Ft elvonás mellett. Ugyan csak durván számoltam, ám ha leellenőrzöd, akkor nagyjából kijön. 

Az 1.406.400.-Ft-os összeget bátran felszorozhatod 25 évvel. (Ne számolgass, megteszem helyetted: 35.160.000.-Ft.) Harmincötmillió-százhatvanezer forint. Kellemes kis összeg, még egy átlagos kereset esetén is. Ennek kb.: az egyharmada az első körben az egészségbiztosításba megy, vagyis huszonöt év alatt 11.720.000.-Ft-ot fizetsz közvetlenül a kórházak, a kutatás, az orvosképzés (stb....) címkékkel ellátott, az alján lyukas cines vödörbe. (És az állam egyéb céljaira -egy nem kevésbé feneketlen kalapba- további: 23.440.000.-Ft-ot.) Ez azért nem kis összeg és a többség nem huszonöt évig dolgozik, hanem jóval tovább, de maradjunk ezeknél a számoknál. 

Mindez -számomra- azt jelenti, hogy bárki (úgy értem munkából, bérből fizetésből élő, adózó ember, nem pedig az a korábban általam már oly sokszor említett egymillió másik, ingyenélő fő), bármikor bevonulhat, bármilyen bajával egy bármilyen kórházba ebben a kibaszott országban azzal a reménnyel, hogy kigyógyítják belőle, adva a legjobb tudásukat, felhasználva minden rendelkezésre álló erőforrást. Én legalább is (miután a fenti számok nagyjából rám vonatkoznak és jelenleg is aktívan dolgozó, tehát adófizető polgár vagyok) joggal várnám el ennyi pénzért a kielégítő ellátást!
ÉS EL IS VÁROM! Különösen úgy, hogy egy mandulaműtéten és pár végtagtörésen kívül ezidáig sok bajom nem volt, és az ezek ellátására szánt összeg szerintem még a 100.000-300.000.-Ft-ot sem érte el. 

Ám mindezek ellenére nem látom, hogy a dolgok rendben lennének, hogy mindez így történne. Az, hogy a háziorvosodhoz beesve ott minimum hosszú órákon keresztül kell várakoznod még akkor is, ha tíz évben egyszer kell odamenned, az hogy a nagy rendelőintézetekben a helyzet konkrétan ugyanilyen az, hogy mondjuk egy terhesség esetén a háziorvos, meg a szülész egymásra mutogatnak, ha egy szaros vérvétel végrehajtásáról kell dönteni, nos mindez már-már megszokott dolog. De ért pár új impulzus, melyek okán megfogtam ismét az a rohadt tollat. Így el is érkeztem ahhoz a további két példához, amellyel a matekpéldán túl szeretném illusztrálni a helyzetet.

Apósom, az egyik gázszolgáltató aktív és megbecsült munkatársa kisebb-nagyobb gyomortáji problémákkal már évek óta orvoshoz járt. Ezek többnyire jól behatárolható terülteken kisebb, vagy nagyobb fájdalmakkal járó állapotok voltak. 
2011. augusztusának elején azonban (egy amolyan nyárzáró buli után) keményen fájni kezdett a hasa. Először betudta a sült szalonnának, ám a fájdalom igen makaccsá vált, ezért kórházunk sürgősségi ügyeletét kereste fel, hogy ellátást találjon problémájára. Akkor azonnal intenzív ellátását látták szükségesnek, ám egy teljes nap után már a belgyógyászaton kezelték, kevesebb mint két hétig, hogy aztán augusztus végén, egy szerdai napon otthonába bocsássák el.
Szeptember negyedikén délután nem volt jól. Bár inkább úgy helyes, hogy még annál is rosszabbul volt, amilyen állapotba került néhány nap alatt. Végtelenül gyönge volt, a teste vizesedett. Bár fájdalmai (vélhetőleg az orvosok által felírt morfin-tapaszoknak köszönhetően) nem voltak, mégis orvost hívtunk hozzá, aki -a betegségét, állapotát illetően- kielégítően kommunikált a beteggel, még felszívta a hatóanyagot (vízhajtót) a fecskendőjébe, ám már nem volt kinek beadni az orvosságot, mert az apósom a következő pillanatban, egyetlen hang nélkül, csendesen eltávozott közülünk. 
Szinte pillanatok alatt elvitte egy nagyon agresszív betegség, a hasnyálmirigy-rák. (Gyors lefolyású, súlyos betegségnek tűnik és az is: -súlyos. Viszont nagyjából húsz-huszonöt év alatt alakul ki. Így akin diagnosztizálják, az többnyire meg is hal.) Többek közt ezért is tény, hogy menthetetlen volt, ahogy az is tény, hogy mindezt most írom le először mert egész egyszerűen annyira megrázott az eset, hogy nem volt bátorságom írni róla, pedig egy külön postot szenteltem Sanyinak, aki ekkor mindösszesen negyvenhét éves volt.
De! És itt a de! És az baj, hogy már megint itt van! Történt e betegség rendkívül gyors lefolyása alatt néhány olyan dolog, amit egyáltalán nem értek. Ilyen az, hogy évek óta küzdött hasnyálmirigy problémákkal, ezer meg egy vérvételen, ilyen-olyan vizsgálaton esett korábban túl, mégsem találták meg nála a rákot, pedig (bár laikus vagyok és lehet, hogy ezért gondolom így) talán még kezelhető is lett volna. Ez azonban most már csak a kisebbik gond, miután a tényeken nem tudunk változtatni, mert az életbe a tudomány jelen állása szerint senki sem hozható vissza. A "...mi lett volna, ha.." címmel ellátott játékba pedig nem szabad belemenni, mert abba mindenki beleőrülne.

Viszont a végső stádium kialakulása során, a kórházban töltött utolsó néhány nap alatt olyan dolgok történtek, amelyekben még a legszarabb kórháznak is tudnia kellett volna tennie valamit. Sanyi, az apósom a kórházi tartózkodása alatt (egy alkalommal éjszaka), pizsamában, máskor meg csak egy alsónadrágban elhagyta a kórházat. Ehhez a kórteremből kell tudni kijönni először. És tökmindegy, hogy mindez hány órakor történik! Szerintem. Aztán nem árt a kórház udvarára kijutni, majd nem baj, ha a kórház kapuján is átjössz. Az osztályon ugye ügyeletes orvos és nővérek tartózkodnak elvileg. Az épület bejáratát ugyanúgy biztonsági őrség védi, ahogy a kórház kapuját. Az még szokványos lehet, ha egy beteg pizsamában az udvarra jut, hiszen sokan dohányoznak, vagy éppen ellátás céljából jönnek-mennek az épületek közt.
De azt fel nem foghatom, hogy hogyan hagyhatja egy súlyos, nagyon súlyos! beteg az osztályt úgy el, hogy azt senki észre sem veszi. Ennél már csak az nagyobb történet, hogy ugyanezt a beteget egy rendőrjárőr észleli és viszi vissza pizsamában a kórházba! Éjjel! Majd anélkül adja az osztályon át, hogy az ott dolgozók egyáltalán a távozásáról tudomást szereztek volna.

A második alkalom csak azért volt szerencsésebb mert az elindulása előtt telefonált, hogy most már ő mehet haza és megkértük, hogy maradjon ott ahol van, mert megyünk érte. Nos ekkor, alsónadrágban a kórház főbejárata közelében szedtük össze fényes nappal, az intézmény területén kívül. Mindezek a halálát megelőző napokban történtek. Azért az már tényleg felfoghatatlan, hogy egy haldokló és ezért rendkívül kiszolgáltatott helyzetben és állapotban lévő emberrel ezt megtehetik, ez megtörténhet. Rendkívül szomorú!

Szomorú, de nem ez az egyetlen eset, ami miatt írok. Történt később (2011. novemberében) amikor szinte még fel sem ocsúdtunk az első tragédiából, hogy a feleségem anyai nagyapja beleesett egy véletlenül nyitva felejtett vízaknába. "Van ilyen" mondhatnánk, de ha azt veszed alapul, hogy szegény István bácsi egyébként egy nagydarab ember, aki rendesen összetörte magát ekkor, már nem is olyan rózsás a helyzet. Természetesen mentő -és le a kalappal az általuk foganatosított eljárások miatt-, majd szintén egy közeli -ezúttal másik- kórház.
Itt csípőtájékon megröntgenezték a beteget (aki egyébként a hasát és a lábát is fájlalta), majd ahogy van, retkes melegítőben fektették azzal, hogy a csípőtájéki törésével (fájdalom ide, vagy oda) rövidesen majd mozognia kell. Nyilván ez a megszokott protokoll és ezzel nincs is semmi baj. 
A baj az, hogy a világos színű melegítőn lassan, de biztosan átvérzett egy, a combon lévő seb, ám ez nagyon akkor és ott nem érdekelt senkit. Pedig több érdekes következtetésre is okot adhatott volna. Az egyik ilyen, hogy ahol vér van, ott biztosan van seb is, és ha seb van, akkor a mögötte lévő szövetek és csont talán megsérült.

Ehhez képest (bár a szóban forgó úr panaszkodott hasi és lábfájdalmakra), nem történt semmi. Szegény Pista bácsi csak feküdt és feküdt több napon át, ráadásul még a szociális problémáit is részben, vagy egészben egyedül oldotta meg. Hiszen járkálni kell ugye. Végül aztán a panasz az őt tisztán tartó és etető rokonokon keresztül, nagy nehézségek árán eljutott a főorvoshoz, aki egy hasi ultrahangos vizsgálat, valamint további röntgenvizsgálat útján állapította meg, hogy a hasi szövetek épek, ám a combcsont az bizony szilánkosra tört!

Na erre varrjál gombot kedves olvasóm. Ha nem a környezetemben történik mindez, valószínűleg el sem hiszem, hogy valakit parkolópályára tesznek napokon át, mozgásra késztetik, miközben egyetlen centimétert sem lett volna szabad mennie! Úgy, hogy nem diagnosztizálnak egy súlyos sérülést, egy a hatvanadik évét már jócskán betöltött, más, komoly betegségekkel is küzdő betegen, akinél valószínűleg percek is számítanak, nemhogy négy nap és közben az alapvizsgálatok eredményei alapján az állapotához képest ellentétesen kezelik! 

Azóta persze több konzílium is volt, így felmerült egy esetleges miskolci, vagy budapesti műtét lehetősége is, ám -nyilván a hiba, az eltelt idő nagysága és a felelősség lepasszolása okán- sehol nem vállalták a korrekciót. Így e beteg, mozgásában abszolút korlátozva, húzatott lábbal (amikor vasakat szúrnak a combodba és egy hét kilogrammos súllyal próbálják a helyére húzni az elmozdult combcsontot), feküdt az adott kórházban még hónapokon át -majd lesz valami, még nem tudjuk alapon-, pedig az időben felállított helyes diagnózis esetén fele ennyi időt sem kellett volna ott tartózkodnia.

Szóval a MAGYARKÓRHÁZ-ban a haldokló az utcán bóklászhat, a csont-töröttnek pedig sétálnia kell. Tisztára mint egy őrültekről szóló film forgatókönyvében, vagy mint a bibliában. Ám miután csodák még mindig nincsenek, de az eseteket minősíteni kell, így marad a nemtörődömség, a felelőtlenség, a feladat félvállról vétele, amit nem magyaráz  meg, és nem is magyarázhat meg semmilyen pénz, vagy emberhiány, rossz gazdaságpolitika bármi. Hiszen ezek az emberek is (ahogy a fenti matekpélda mutatja) fizettek mindezért. Nem keveset és egy életen át, ám ehhez képest manapság mintha csak meghalni járnánk a kórházba, ami annyira azért nem olyan jó. Remélem segíthettem.

2011. november 27., vasárnap

THE REAL WORLD No. 5 (A Való Világ 5.) I. rész

Hello kedves olvasó!
Gondoltam magamban: -megállom, hogy ne firkáljak az RTL Klub legújabb show-járól. Mondtam is magamnak, hogy minek, hiszen "senki sem nézi", de ez nyilvánvalóan nem igaz, hisz a kereskedelmi csatorna zászlóshajója manapság e tömény hülyeség, így biztosan akad egy-két néző, aki majd reflektál ezen írásra. (Vagy legalább is: -elolvassa.)
Nos, a show dübörög, és hazudnék, ha azt állítanám, hogy én nem nézem.  (Bizony bele-bele kukkantok időnként.) Bár itt meg is jegyzem, hogy leginkább hivatásszerűen hiszen, ha véleményt akarsz formálni valamiről, akkor nem árt, ha van némi fogalmad róla.
Először az volt az elképzelésem, hogy egy-egy esemény köré fonom a szereplők jellemrajzát, de annyi marhaságot beszélnek és tesznek a reality "hősei", hogy igazán nehéz lenne elindulni ezen a vonalon, és a vége egy erősen csapongó és kesze-kusza írás lenne, amit nem akarok, így marad az általános megfogalmazás, ám igyekszem "szereplőnként" (vagy miként, mert ezek aztán nem színészek, nem táncosok és főleg nem őszinte emberek), szétszedni a gondolat fonalát.
Hát nem széép?
Kezdjük mindjárt VV Veronikával. (Biztosan van rendes neve is, de én azt nem tudom és nem összetévesztendő Verával, a kissé rezignált de nem kevésbé dagadt rövid hajú perszónával.) Szóval VV Veronika nem más, mint az a közepesen szép (vagyis eléggé nagyon ronda), általában rendezetlen külsejű és lelki világú, vastaglábú törpe, akinek combjainál  legfeljebb az ajkai vastagabbak. Persze el lehet mondani róla, hogy kedves, meg aranyos, ha igaz lenne. Mivel azonban nem igaz, így nem lehet elmondani, mert az, amit ő kedvességnek gondol, az nekem legfeljebb valami olyan nyávogásnak tűnik, amit macskák akkor hallatnak, amikor éhesek. (Azzal a különbséggel, hogy a macskáknak legalább kicsi szája van, amitől kedves állatnak tűnnek, ellentétben Veronikával, aki úgy néz ki, mint akit egy szeneslapáttal szájba vertek, ezért nem tűnik kedves állatnak.)
Aztán ott van VV Vera, a kemény. Veránkat hívhatnánk Vulgáris Verának is, -miután ő az, akit valaki más mindenkor irritál, így ő egy igazi közösségi ember- és a véleményének naponta hangot ad. Ilyenkor elmondja, hogy az a másik az mennyire szar és hogy ő mennyire gyűlöli ezért.
Ez a tiszta és egyértelmű beszéd még tisztelhető is lenne, ha alkalmanként nem mindig valaki más lenne a célpont, de mert az, így Veránk nem egyszerűen őszinte, hanem súlyosan antiszociális. Ráadásul még egy nagy paraszt is, mert hamar és igen erősen megfeledkezett arról az apró tényről, hogy kamerák tucatjai előtt kurvázza le a másikat egyszerű szerelemféltésből. Ő ugyanis szerelmes.
VV Péterbe, akit Sebestyén Balázs az egyik felkomfja alkalmából egyszerűen csak pufi pszichonak nevezett, ami egyáltalán nem túlzás, a korábban túlélőshowkban parádézó nagy taktikusra. (Magáról legalább is ezt gondolja a szerencsétlen.) Ő az, aki a fejét legtöbbször VV Attilával dugja össze és taktikáznak ezerrel. Számításba vesz minden eshetőséget, majd úgy teszi a jelét másokra (".....ő van tőlem a legtávolabb...." ártatlan dumával), hogy közben azt gondolja: -esélytelen, hogy a kiszavazott visszajöjjön. Ám, miután másodszor fordult elő, hogy az jött vissza, akire még álmában sem gondolt, így nem gondolnám, hogy akkor stratéga lenne a srác. (Ugyanakkor ahhoz viszont fejlett érzékkel rendelkezik, hogy ennek ellenére saját sikereként élje meg a visszatérők visszatérését. Nem teljesen hülye, hogy koránt sem olyan okos, mint amilyennek hiszi magát.) Választékos beszédével az őrületbe kergeti társait, akik -beleértve Attilát is- viszont roppant okosnak gondolják ezért.
És hát ugye VV Attila, a legnagyobb király. Írhatnék róla sok mindent, de az lesz a legegyszerűbb ha simán lepszichopatázom, mert az. De nagyon. Ha valaki a jobb jövő érdekében Budapestre költözik (láttunk már ilyet), majd ezután hét évig egyedül él, több munkahelyen sem fér össze a munkatársaival, viszont mindenhonnan azért kell eljönnie, mert valószínűleg eltűnt onnan ez meg az, nos az ilyen ember szerintem ne akarjon az erkölcs lovagjaként tetszelegni, mert nem jön be.
Ahogy nem jön be a keménység sem, mert ha belegondolsz, hogy amikor valaki összefut a kedvenc kutyusával és férfiember létére rí egy kicsit, na az minden, csak nem kemény. Persze ő is egy tábornok észjárásával próbálja mozgatni a figurákat a "nagy sakktáblán", a villa "harcmezején" és maga is azt gondolja, hogy nélküle még a nap sem kel fel, de (csakhogy ismét a legnagyobbaktól idézhessek) boldog a lelki szegények, mert övék a mennyeknek országa. Így -utóbb- majd Attilánk is érvényesülni fog valahol, talán, de az nem a villa lesz. Mondjuk azért sem, mert -szerintem- az előző széria óta megváltozott a műsort néző szavazók összetétele is. A ma szavazója ugyanis már rendelkezik kellő intelligenciával, humorral ahhoz, hogy a lehető legképtelenebb eredményeket produkálják a szavazások. (Vagyis erősen szopatják a bentlakókat.)
Így sikerült is elérnem VV Eszterhez, (mondjuk -még- nem a szopásról jutott az eszembe) aki, ha minden igaz jogászdoktor. Két "komoly" megmérettetésen is túl van már, így joggal lehet büszke a "szédületes" eredményeire. Az úgynevezett párbajokon ugyanis rendre óriási százalékkülönbséggel kint hagyta ellenfeleit. Hát azt nem tudom, hogy ez minek köszönhető, de vélem, -miután Eszter villabéli működésén és/vagy annak során sem a jogi végzettsége, sem pedig a formás segge eddig nem látszott, minthogy formás segge éppen nincs is-, hogy a hölgy gnóm alakja, folyton méltatlankodó arckifejezése, vagy az eszetlen viselkedése nem hozhatott volna egyébként túl sok sms-t a konyhára. Ez a "vénuszi testalkatú jogászlány" nem mellékesen egyébként még a végén meg is dugatja magát ott a villában az biztos, ezzel téve fel az "i"-re a pontot úgy általában az ügyvédek kiváló megítélése terén. (Na abba már biztos hogy bele tud ugatni a kamara.)
De ha már szavazás. VV Annamária, a magát full-antiszociálisnak eladó másik kőkemény, aki mint megmondóember jutott a villa falai közé, hamar feladta  ezt az imidzsét, és viszonylag gyorsan átment síró-picsogóba, miután néhányan pillanatok alatt leugatták a fejéről a hajat. Legutóbb azonban volt sikerélmény gazdagon, amikor VV Csabával táncversenyt nyert. Itt bizonyosodott be a szavazók humorérzéke, ugyanis egyébként könnyesre röhögtem magam Annamária táncteljesítményén. Ha éltél még igazi nyomorékot a táncparketten, hát Annamari (ahogy odabent hívják) hát az. Mozdulatai leginkább egy mérgezett kaméleon utolsó rúgásaira emlékeztettek, azokra a lépésekre, melyek az ágról történő leesést megelőző másodpercekben tett az a szerencsétlen állat. (Még a szemei is úgy álltak tánc közben, mint annak a bizonyos kaméleonnak.) Ettől függetlenül megnyertek egy olyan versenyt, ahol a többi versenyzőt sem nagyon lehetett egy napon említeni úgy általában a tánccal, de klasszisokkal voltak jobbak az említett "táncosnál". Szóval ez a másik elképesztő teljesítmény is borzolta az agyamat erősen. Mert az tényleg durva, ahogy ebből a brigádból csinál hülyét a szerkesztő, no meg a néző együtt. Ugyanis VV Annamária táncoltatása már-már abszurd. (A feladatokat meg ugye a kizárás terhe mellett muszáj végrehajtani.)
VV Csabáról, VV Annamari táncpartneréről sok minden nem jutott az eszembe, a pszichopata (Attila) által egyszerűen tujának  titulált fiatal egyetemista nem túrja az orrát, nem fingik, a feladatokat rendre végrehajtja (és többnyire megnyeri), nem sokat ugat társaival és ritkán rosszindulatú. Tény, hogy viselkedése átlagosnak mondható és az csak a műsor színvonalát fémjelzi, hogy ez itt a Való Világ 5-ben értéktelen. Nyilván ezért tuja. Áll mint egy kerti dísznövény, ami valóban nem szórakoztató. Nyilván ellensúlyként tartózkodik a sok deviáns fiatal között a villában, így a szerkesztők célja érthető, hiszen ez önmagában is képes vitákat generálni odabent. Ami engem jobban zavar az az, hogy VV Attila, aki elnevezte Csabát tujának, valósággal büszke e tettére, mert úgy tudja (és lehet, hogy jól gondolja), amit Csaba letesz az asztalra, az nem túl szórakoztató. Tehát egy becsületes és tisztességes fiatalember ma nem túl értékes. Legalább is ez a reality durván ezt sugallja nézőinek. (Csaba társai viselkedéséből is erre lehet következtetni, hiszen csuda büszkék arra, hogy ők viszont nem tuják.
VV Gergő (az ő nevét épp tudom: -Dukai Gergő, a Regina utónevű másik celeb bátyja) a börtönviselt kemény fiú. Egy alkalommal Attila sittesnek nevezete kemény éllel a hangjában, amitől vártam egy kis pofozkodást, de nem lett. A valamivel több, mint négy évet ülő fiatalember nem nagyon számolt be ezidáig az okról, amiért ült (vagy lehet, hogy csak nem figyeltem), de manapság nem sok bűncselekményért szórnak ki ennyit az biztos. Az alfa-hím (ahogy előszeretettel nevezi Sebestyén a fiút) hol kemény, hol jóarc, hol vicces, hol odabaszós a dumája, hol meg nulla. Amikor nem a közte és a talán Seherezádé néven bekerült buta szőke között folyik a soha véget nem érő szerelmi történet (durva szakítások, és még durvább ölelések), nos olyankor Gergő és Attila küzdenek egymással késhegyig menő vitákban. Itt jegyezném meg, hogy a való világban is kizárás jár az erőszakért, de itt akkora visszatartó erő a főnyeremény, hogy odabent nemigen sikerül befejezni tisztességesen ezeket a tesztoszteron vitákat. Valószínűleg ezért áll a bál sokszor egész nap. Mert, ha az igazi világhoz hasonló helyzetbe kerülhetnének a játékosok, akkor bizonyosan keményen vér folyna a szócsaták végén, nem pedig balfasz, amolyan óvodás, -úgy is enyém az utolsó szó- módon befejezett keménykedések. (Ez meg nevetséges, így a szereplők is azok.) A bábszínházi darabban szereplő további marionetekről a következő részben számolnék be kedves olvasó, abban a reményben, hogy talán nem hagyok ki senkit. Remélem segíthettem.  

2011. november 20., vasárnap

Ma olvastam

Hello kedves olvasó!


No ezt érdemes elolvasni. Olvasd hát el és én megmondom, hogy ki mondta:



"Mi volt az utolsó olyan esemény, amikor úgy érezted, hogy el kell olvasnod egy hírt?
Hát már nem is emlékszem. Rég volt. Amikor kicsit zavaros helyzet van, akkor megnézem, hogy mennyire akar kitörni Magyarországon a polgárháború, és amikor nem tör ki, akkor annak örülök. Én a politikát abszolúte elkerülöm, nem hiszek abban, hogy a politika bármilyen jót okozhat bárkinek, és hogy bármelyik oldalra érdemes lenne odaállni. Szétvált az ember valóságos igénye és a média által sugallott élet. Sajnos az emberek nagyobb része inkább dönt a mű élet mellett, és Való Világot néz, pedig tudjuk, hogy az egy valótlan világ. Mégis az emberek nagy része be van egy csőbe húzva, amit mások irányítanak és töltenek fel hülyeséggel, és tényleg meghülyülnek."

                                                                                                                                              Laár András

Nagyon igaz.

2011. november 16., szerda

226. NAPIJÓ

2011. november 03. Csütörtök
Egy jó kis pálinka.
(De tényleg csak kicsi. És tényleg csak akkor, ha jó.)

225. NAPIJÓ

2011. november 02. Szerda
Túl lenni egy nehéz napon.
(És este, lefekvéskor még egyszer visszagondolni rá.)

224. NAPIJÓ

2011. november 01. Kedd
Új nap, új hónap, új lehetőségek.
(Szerintem így kell az élethez hozzáállni.)

223. NAPIJÓ

2011. október 31. Hétfő
Lassan újra tél lesz.
(Furcsa, de az íze, az illatai, a hangulata miatt már kicsit várom.)

222. NAPIJÓ

2011. október 30. Vasárnap
Az ősz színei.
(Itt, a Mátra lábánál ehhez nem kell kommentár.)

2011. november 3., csütörtök

GAME OVER! (Egy öngyilkosság margójára.)

Hello kedves olvasó!
Történt ez az az elmúlt napokban, de gyorsan felvilágosítalak: -tévedsz, ha azt gondolod, hogy most Eszes Tamás, a Véderő volt parancsnokának csütörtöki, gyöngyöspatai öngyilkossága a téma.
Nem, nem az, hiszen a negyvenhét éves Eszes úr furcsa tette annyira azért nem érintett meg, hogy annak okán tollat ragadjak. Sok (talán túl sok) ilyen eset történik manapság ahhoz, hogy kellően fásultak legyünk egy idegen ember halálhíre kapcsán. Bár az is igaz, hogy semmilyen helyzetben nem jó egy halálesetről értesülni.
Én viszont pontosan ebbe a helyzetbe kerültem tegnap este, amikor úgy húsz óra körül (mikor is ugye már nem nagyon illik telefonálni, legalább is én ezt tartom), hívott egy volt kollégám. Aznap több telefont is kaptam a délutáni, esti órákban, így -bár mindezek ellenére kissé furcsállottam- mégis, szinte már meg sem lepődtem az újabb telefoncsörgés hallatán. Persze ma, az okos telefonok világában, ahol a készülék kijelzője a beérkező hívásnál épp csak a hívó fél aktuális vérnyomás adatait nem közli, nyilván megpillanthattam a hívó nevét, mégis fura érzésem támadt, hiszen az, aki hívott nemigen szokott ilyet tenni.
Így, amikor felvettem a telefont, érdeklődve vártam a hívás okát. A barátom ekkor röviden tájékoztatott, hogy egy közös ismerősünk, szintén volt kollégánk a hívást megelőző néhány órával elhunyt. Azt is elmesélte, hogy az említett férfi önkezével vetett véget az életének. Azt mondta: -"gondoltam, neked, mint internetes újságírónak csak elmondom, hogy mi történt". Hozzátette, hogy az információ viszonylagosan első kézből származó, ám nem árt, ha leellenőrzöm, mielőtt -valamilyen formában- közölném.
Ma reggel ezután (mivel blogok írásából jelen idő szerint nem, vagy csak keveseknek lehet megélni), a munkahelyemre siettem, hogy az intellektuális magasságokból leereszkedve egy kis pénzt is keressek a családom eltartása céljából. Ekkor történ, hogy beesett egy másik volt kollégám, aki (miután mindketten a rendőrségen dolgoztunk, de ő még most is szolgál és véd) kérdésre elmesélte az előző esti esetét (vele is) közös ismerősünk halálával kapcsolatosan.
Vélem, hogy a részletek leírása szabálytalan, hatásvadász és egyben kegyeletsértő is lenne, ezért -engedelmeddel kedves olvasó- ebbe nem mennék bele, legyen elég annyi, hogy munkatársunk, haverunk a saját házában lett öngyilkos. Előjelei lehettek talán, mert a szülői, házastársi aggodalomra még a délután folyamán felkeresték a kollégát a rendőrség munkatársai, ám ekkor, nekik ajtót nyitva őket még arról tájékoztatta, hogy semmi gond nincs. Ennek ellenére néhány óra múlva, negyvennégy évesen, halott volt.   
Gondolkodtam rajta, hogy írjak egy nekrológot, de Attiláról (mert így hívták őt) hivatalosan nem nekem kell megemlékeznem. Ezért inkább Attila halálának okáról, hatásairól írnék, mert végül is ez az az ok, amiért egyáltalán írok minderről. Attila évekkel ezelőtt kiemelkedően jó szakember hírében álló, nagy munkabírású, viselkedését illetően ha kellett modoros és rendkívül jó (bár kissé cinikus) humorú sportember volt. Ennek elismerése is megadatott, hiszen viszonylag fiatalon magas beosztásban, rendőr alezredesi rendfokozatban szolgált. Kitartó vadászkutyaként üldözte a bűnözőket, a szimata sokszor bizonyult jónak. Időnként futtatta is saját magát, de hát ki nem. Szívesen emlékszem vissza az ő előadásában azokra a történetekre, ahol együtt dolgoztunk. Egyszóval jó volt vele dolgozni na.
Később azonban valami eltörni látszott. Lehetett hallani, hogy anyagi, magánéleti gondjai voltak, s hogy egyre sűrűbben nézett a pohár fenekére addig, míg végül már a munkahelyén sem érezte jól magát. Így -mint oly sok sorstársa- elindult a nyugdíjaztatása felé. Zárkózott, és nagyon durván kiégett emberré vált, akit hiába hívtunk, nem nagyon akart emberek közt megjelenni, magát feszélyezetten érezte, ha mégis eljött hozzánk, közénk. A nyugdíjazási folyamatát többször leállítva, majd újra elindítva látszott: -hezitál a pálya elhagyását illetően. Gondolom azért, mert már csak ez az egy kapaszkodó, a társadalmi rang tartotta valahogy a felszínen. (Sokan pont ezért nem hagyták, hagyják el, a mai napig a rendőrség kötelékét, pedig ez nem feltétlenül és nem mindig jó.)  Szakmailag már nem mutatott fel túl sokat, rangja, beosztása a város szintjén megrekedt, további karrierlehetőség nagyon nem lévén, végül mégis nyugdíjas lett.
Ezt azonban nemigen tudta feldolgozni, mert ellentétben velem, aki úgy gondolom, hogy a rendőrségen túl is van élet (SŐT!), ő maradt a rendőrségi sztoriknál,  ő megmaradt az épületnél, ahová úgy járt be nap, mint nap, mintha ott dolgozna. És megmaradt az italnál is. A saját maga alkotta nirvána ködös mocsarába aztán talán végképp belesüppedt. Voltak ugyan próbálkozásai és hosszabb-rövidebb időre felhagyott az életvitelével, de végül az alkohol és a  depresszió győzött egy egyébként "...fiatal, életerős, negyven évesen....." (Csak, hogy a legnagyobbtól idézhessek ismét.)
Hát így működik ez a világ! Amikor a rendőrök még idősebb (ötvenes) korban mentek nyugdíjba, akkor én (nagyon fiatal rendőrként is) mindig tudtam, ha valamely idősebb kollégám rövidesen nyugdíjba kerül. Ugyanis fura dolgokról kezdtek beszélni, fura dolgokat tettek (néha innen-onnan előállították az idősebb rendőr kollégákat), majd pikk-pakk eltűntek a szolgálatból, hogy aztán fél, egy év múlva meghaljanak. 
Szóval úgy áll a dolog, hogy amíg a tűzoltó teste (és részben a szelleme) rongálódik viszonylag rövid időn belül oly mértékben, hogy már nem fog tudni úgy eljárni, ahogy az egy tűzoltótól elvárható, addig a rendőr lelkileg, szellemileg őrlődik fel a szolgálat évei során és, ha nem száll ki időben, akkor -tetszik, nem tetszik- bizony meghülyül. Rossz hasonlat, de egy rendőrkutya sem szolgál élete végéig, ugyanis a "munkája" olyan mértékben veszi igénybe az idegrendszerét, hogy pár év alatt szétesik szellemileg. És, bár még évekig lehet jó házőrző, már nyomkövető kutyának soha nem lesz alkalmas.
A munka, a rendszer, és az a világ amelyben ma él az, aki ilyen területen dolgozik körülveszi, végül elkapja és bedarálja minden egyes tagját, hogy azután a "....fiatal, életerős, negyven éves..." férfiak és nők keményen inni kezdjenek, használhatatlanná válva nyugdíjba kerüljenek és meghaljanak néhány év alatt, ha nem szállnak ki időben e mókuskerékből. Persze vannak sokan kivételek és kivételek irányába billen egyébként is a mérleg. De! De nem hiszem, hogy ilyen sorsot jelölt ki számunkra, mindannyiunk számára az ég. Nem hiszem, hogy ennek feltétlenül így kellett történnie! Bárhogyan máshogy, csak ne így!
Ha össze akarom foglalni azt ami történt, idéznem kell azokat az embereket, akik a kollégámon kívül ismerték Attilát. Egy az egészségügyben dolgozó barátom azt mondta: -bele volt programozva e sors Attilába, ha csak az utolsó pár, ámokfutó évét tekintjük. Egy a rendvédelem területén dolgozó másik barátomat idézve: -annyi minden mást is tehetett volna Attila ahelyett, amit tett. (Ő tőlem hallotta a hírt és iszonyatosan megdöbbent tőle, ahogy én magam is a tegnapi napon.) Azt mondta, ha  annyira kész volt, miért nem fogott egy bőröndöt, hogy meg se álljon egy karibi országig, vagy miért nem tett bármi mást, de legalább most élne! Mert mondjon bárki bármit: -Attila is csak egy ember volt, akinek még bizonyosan sok dolga lett volna e földön, de már nincs. Attila! Én nagyon sajnálom, hogy így döntöttél! Remélem segíthettem (neked is)!



2011. november 1., kedd

ValóVilág- 2012. (Társadalomkritika. Második rész.)

Hello kedves olvasó!

Mint ahogy az első részben megígértem, most eléd tárom az ellenérdekelt csapat viselt dolgait is. Figyelj:

Talán az lesz a legjobb, ha Gáborral kezdem. A sokszor paprikás hangulatot keltő és egyben mutató VV Gábor a "villán" belül, szinte az első pillanatoktól kezdve nézeteiről lett híres, vagy inkább hírhedt. Bár a "villa" területe a szabályok szerint  politikamentes terület, azért VV Gábor soha egyetlen pillanatot sem hagyott ki, hogy ne hirdesse az álláspontját és különösen szeretett a csapatában (persze az ellenérdekeltek háta mögött) különböző stratégiákat gyártani, a másik csapat -szerinte cigány- vezérének megdöntésére. Amúgy lépten-nyomon cigányozott és zsidózott mindenkit, aki csak egy kicsit is másképpen gondolta a dolgokat, mint ő. Mondjuk ebben hasonlított is egy kicsit a másik csapatra. (Lehet, hogy ezzel akarta megnyerni a főnyereményt, mert azt még ő is tudta, hogy nagy népszerűségre tehet szert ilyen viselkedéssel.) Ám a paprikás hangulat szinte azonnal elszállt VV Gáborból, ha úgy hozta az élet, hogy a társaságától ellentétes irányba kellett egy kicsit húzni. Ugyanis hol a csapata véleményét tartotta szentnek, hol a másik brigád elképzeléseit tette magáévá. (Hogy ezt nagyon ne lehessen észrevenni, úgy taktikázott, hogy rátromfolt, rátett még egy lapáttal az adott gondolatra, majd a sajátjaként adta elő.)
Ám VV Ferenc volt igazán egy különleges figura. Az már a műsor elején látható volt, hogy így, vagy úgy de ő lesz csapata (egyik) vezető egyénisége. A dolgok úgy alakultak, hogy az első időkben egyértelműen őrá hallgatott mindenki, csakhogy VV Attilának, aki feltörekvő ifjúként és másképp gondolkodóként szerette volna megkaparintani a vezetést, ez nem tetszett így addig bombázta finoman a VV Ferit, míg az lemondott a vezetésről. VV Attila ekkor került jobb pozícióba, ám VV Ferenc elvitte a csapat egy részét magával, így a műsor vége felé már három csapat küzdött -szó szerint és átvitt értelemben is- a milliókért. VV Ferinek viszont volt egy rossz szokása: -az állandó feszültségben élők súrlódásait sokszor próbálta olcsó frázisokkal elvidámkodni, így kevés néző vette őt, a műsor vége felé komolyan. A "húzzunk bele", meg az "elkúrtuk" kezdetű mondatok (főleg az utóbbi), vegyes érzelmeket váltott ki a nézőkből. VV Feri végül addig taktikázott, míg egyedül maradt, és kiszavazták a valóságshow-ból.
VV Attiláról sok mindent nem nagyon lehet mondani, de egy biztos: -a "villában" igen karizmatikus egyéniségnek bizonyult. Már eleve úgy ment be, hogy igen népszerű figura volt -persze a saját körein belül- a való világban. Ez a népszerűség aztán vesztett ugyan a fényéből, ám ez Attilánkat egy cseppet sem érdekelte. Kackiás D'Artagnan szakállkáját leborotválva töretlenül haladt az általa hitt végső győzelem felé. Már az első napokban, amikor a tudomásukra jutott, hogy a másik csapat tagjai kissé népszerűbbek, elkezdett azon dolgozni, hogy ez ne legyen így. Egyszer például felfedte VV János kolbásztartalékainak forrását, ami nem volt más, mint a VV Viktor által kiagyalt adónemből befolyó bevételek egy része. Okos húzás volt, mert VV Jánost a szerkesztők egyből ki is zárták a játékból. A kizárás után VV János ágyneműtartójában Attila még egy kis tűzifát és némi pálinkát is talált, melyeket szintén a spájzból hiányoltak.
A videók visszanézésére így már nem is volt szükség. Ám VV Viktor -Atti ezen húzásával- nem csak az ebül szerzett tartalékait, hanem egy erős emberét és a népszerűségét is elvesztette. Pedig nagyon épített rá a párbajban (amit egyébként VV Viktor és Péter a szócsöve valamiért következetesem mindig kampánynak hívott). Később gondolkoztam el rajta, hogy még szerencse, hogy ez csak egy televízió műsor, mert ennyi mocsokság láttán a "zemberek" a valódi világban már rég az utcára mentek volna, hogy felgyújtsák fél Budapestet. De, VV Attilára visszatérve, bár valóban népszerű volt a műsorfolyam végére, azért a versenyt nem nyerhette meg.
Ugyanis VV Gordon is játszott, aki hamar rájött, hogy a "villaélet" feltételrendszere alapján joggal nevezhető az egész helyzet  válságosnak. Így ő az üres frázisok puffogtatása, adók és még nagyobb adók kivetése, a szónoklás, a nemzeti egység ismételt mondogatása, a "húzzunk bele" proletár optimizmus emlegetése, a vezér előtti hajbókolás vagy éppen nevetséges kolbászlopkodás helyett előadta a nagy válságkezelőt. Úgy döntött, hogy a tűzifát, a maradék élelmet és vizet beosztja. A szerkesztőkkel karöltve új szabályokat vezettetett be, miszerint VELE EGYÜTT mindenkinek valóban! dolgoznia kell. 
Így azoknak, (legyenek bármelyik csapatban) akik ezidáig csak a szájukat járatták, ám azon kívül legfeljebb az üres disznóólban henyéltek, meg kellett fogniuk a kapanyelet, a baltát, a gereblyét és rendet kellett tenniük a "villa" udvarán, a házban, az ólban, a nyári konyhában, szóval mindenütt! A maradék "villalakó" így építeni kezdett és a semmiből csináltak valamit. Az elvetett magok növényeket termeltek, a kívülről kapott két malac felnőtt, majd párzott, a szintén kívülről érkező tehén tejet adott, így rövid időn belül ismét volt mit enni. Az ellopott, eldugdosott élelmet és más javakat VV Gordon előkerítette és azt is beosztotta a "villa" népe között, így szűkösen bár, de újra volt mindennap tüzelő, világítás és vacsora az asztalon. És amikor így állt a helyzet, akkor VV Gordon szép csendesen megnyerte a játékot, hogy aztán az Egyesült Államokba menjen, ahol ma tanítja a "villalétet" és röhög azon, ahogy a többiek bénáznak.
Szóval kedves olvasóm, tény, hogy egyik csapat sem tudta jól a dolgát és meglehet, hogy a lopkodás, az egymásra mutogatás, meg a szónoklás helyett inkább cselekedni, tenni kellene már valamit! Remélem segíthettem.