2011. november 27., vasárnap

THE REAL WORLD No. 5 (A Való Világ 5.) I. rész

Hello kedves olvasó!
Gondoltam magamban: -megállom, hogy ne firkáljak az RTL Klub legújabb show-járól. Mondtam is magamnak, hogy minek, hiszen "senki sem nézi", de ez nyilvánvalóan nem igaz, hisz a kereskedelmi csatorna zászlóshajója manapság e tömény hülyeség, így biztosan akad egy-két néző, aki majd reflektál ezen írásra. (Vagy legalább is: -elolvassa.)
Nos, a show dübörög, és hazudnék, ha azt állítanám, hogy én nem nézem.  (Bizony bele-bele kukkantok időnként.) Bár itt meg is jegyzem, hogy leginkább hivatásszerűen hiszen, ha véleményt akarsz formálni valamiről, akkor nem árt, ha van némi fogalmad róla.
Először az volt az elképzelésem, hogy egy-egy esemény köré fonom a szereplők jellemrajzát, de annyi marhaságot beszélnek és tesznek a reality "hősei", hogy igazán nehéz lenne elindulni ezen a vonalon, és a vége egy erősen csapongó és kesze-kusza írás lenne, amit nem akarok, így marad az általános megfogalmazás, ám igyekszem "szereplőnként" (vagy miként, mert ezek aztán nem színészek, nem táncosok és főleg nem őszinte emberek), szétszedni a gondolat fonalát.
Hát nem széép?
Kezdjük mindjárt VV Veronikával. (Biztosan van rendes neve is, de én azt nem tudom és nem összetévesztendő Verával, a kissé rezignált de nem kevésbé dagadt rövid hajú perszónával.) Szóval VV Veronika nem más, mint az a közepesen szép (vagyis eléggé nagyon ronda), általában rendezetlen külsejű és lelki világú, vastaglábú törpe, akinek combjainál  legfeljebb az ajkai vastagabbak. Persze el lehet mondani róla, hogy kedves, meg aranyos, ha igaz lenne. Mivel azonban nem igaz, így nem lehet elmondani, mert az, amit ő kedvességnek gondol, az nekem legfeljebb valami olyan nyávogásnak tűnik, amit macskák akkor hallatnak, amikor éhesek. (Azzal a különbséggel, hogy a macskáknak legalább kicsi szája van, amitől kedves állatnak tűnnek, ellentétben Veronikával, aki úgy néz ki, mint akit egy szeneslapáttal szájba vertek, ezért nem tűnik kedves állatnak.)
Aztán ott van VV Vera, a kemény. Veránkat hívhatnánk Vulgáris Verának is, -miután ő az, akit valaki más mindenkor irritál, így ő egy igazi közösségi ember- és a véleményének naponta hangot ad. Ilyenkor elmondja, hogy az a másik az mennyire szar és hogy ő mennyire gyűlöli ezért.
Ez a tiszta és egyértelmű beszéd még tisztelhető is lenne, ha alkalmanként nem mindig valaki más lenne a célpont, de mert az, így Veránk nem egyszerűen őszinte, hanem súlyosan antiszociális. Ráadásul még egy nagy paraszt is, mert hamar és igen erősen megfeledkezett arról az apró tényről, hogy kamerák tucatjai előtt kurvázza le a másikat egyszerű szerelemféltésből. Ő ugyanis szerelmes.
VV Péterbe, akit Sebestyén Balázs az egyik felkomfja alkalmából egyszerűen csak pufi pszichonak nevezett, ami egyáltalán nem túlzás, a korábban túlélőshowkban parádézó nagy taktikusra. (Magáról legalább is ezt gondolja a szerencsétlen.) Ő az, aki a fejét legtöbbször VV Attilával dugja össze és taktikáznak ezerrel. Számításba vesz minden eshetőséget, majd úgy teszi a jelét másokra (".....ő van tőlem a legtávolabb...." ártatlan dumával), hogy közben azt gondolja: -esélytelen, hogy a kiszavazott visszajöjjön. Ám, miután másodszor fordult elő, hogy az jött vissza, akire még álmában sem gondolt, így nem gondolnám, hogy akkor stratéga lenne a srác. (Ugyanakkor ahhoz viszont fejlett érzékkel rendelkezik, hogy ennek ellenére saját sikereként élje meg a visszatérők visszatérését. Nem teljesen hülye, hogy koránt sem olyan okos, mint amilyennek hiszi magát.) Választékos beszédével az őrületbe kergeti társait, akik -beleértve Attilát is- viszont roppant okosnak gondolják ezért.
És hát ugye VV Attila, a legnagyobb király. Írhatnék róla sok mindent, de az lesz a legegyszerűbb ha simán lepszichopatázom, mert az. De nagyon. Ha valaki a jobb jövő érdekében Budapestre költözik (láttunk már ilyet), majd ezután hét évig egyedül él, több munkahelyen sem fér össze a munkatársaival, viszont mindenhonnan azért kell eljönnie, mert valószínűleg eltűnt onnan ez meg az, nos az ilyen ember szerintem ne akarjon az erkölcs lovagjaként tetszelegni, mert nem jön be.
Ahogy nem jön be a keménység sem, mert ha belegondolsz, hogy amikor valaki összefut a kedvenc kutyusával és férfiember létére rí egy kicsit, na az minden, csak nem kemény. Persze ő is egy tábornok észjárásával próbálja mozgatni a figurákat a "nagy sakktáblán", a villa "harcmezején" és maga is azt gondolja, hogy nélküle még a nap sem kel fel, de (csakhogy ismét a legnagyobbaktól idézhessek) boldog a lelki szegények, mert övék a mennyeknek országa. Így -utóbb- majd Attilánk is érvényesülni fog valahol, talán, de az nem a villa lesz. Mondjuk azért sem, mert -szerintem- az előző széria óta megváltozott a műsort néző szavazók összetétele is. A ma szavazója ugyanis már rendelkezik kellő intelligenciával, humorral ahhoz, hogy a lehető legképtelenebb eredményeket produkálják a szavazások. (Vagyis erősen szopatják a bentlakókat.)
Így sikerült is elérnem VV Eszterhez, (mondjuk -még- nem a szopásról jutott az eszembe) aki, ha minden igaz jogászdoktor. Két "komoly" megmérettetésen is túl van már, így joggal lehet büszke a "szédületes" eredményeire. Az úgynevezett párbajokon ugyanis rendre óriási százalékkülönbséggel kint hagyta ellenfeleit. Hát azt nem tudom, hogy ez minek köszönhető, de vélem, -miután Eszter villabéli működésén és/vagy annak során sem a jogi végzettsége, sem pedig a formás segge eddig nem látszott, minthogy formás segge éppen nincs is-, hogy a hölgy gnóm alakja, folyton méltatlankodó arckifejezése, vagy az eszetlen viselkedése nem hozhatott volna egyébként túl sok sms-t a konyhára. Ez a "vénuszi testalkatú jogászlány" nem mellékesen egyébként még a végén meg is dugatja magát ott a villában az biztos, ezzel téve fel az "i"-re a pontot úgy általában az ügyvédek kiváló megítélése terén. (Na abba már biztos hogy bele tud ugatni a kamara.)
De ha már szavazás. VV Annamária, a magát full-antiszociálisnak eladó másik kőkemény, aki mint megmondóember jutott a villa falai közé, hamar feladta  ezt az imidzsét, és viszonylag gyorsan átment síró-picsogóba, miután néhányan pillanatok alatt leugatták a fejéről a hajat. Legutóbb azonban volt sikerélmény gazdagon, amikor VV Csabával táncversenyt nyert. Itt bizonyosodott be a szavazók humorérzéke, ugyanis egyébként könnyesre röhögtem magam Annamária táncteljesítményén. Ha éltél még igazi nyomorékot a táncparketten, hát Annamari (ahogy odabent hívják) hát az. Mozdulatai leginkább egy mérgezett kaméleon utolsó rúgásaira emlékeztettek, azokra a lépésekre, melyek az ágról történő leesést megelőző másodpercekben tett az a szerencsétlen állat. (Még a szemei is úgy álltak tánc közben, mint annak a bizonyos kaméleonnak.) Ettől függetlenül megnyertek egy olyan versenyt, ahol a többi versenyzőt sem nagyon lehetett egy napon említeni úgy általában a tánccal, de klasszisokkal voltak jobbak az említett "táncosnál". Szóval ez a másik elképesztő teljesítmény is borzolta az agyamat erősen. Mert az tényleg durva, ahogy ebből a brigádból csinál hülyét a szerkesztő, no meg a néző együtt. Ugyanis VV Annamária táncoltatása már-már abszurd. (A feladatokat meg ugye a kizárás terhe mellett muszáj végrehajtani.)
VV Csabáról, VV Annamari táncpartneréről sok minden nem jutott az eszembe, a pszichopata (Attila) által egyszerűen tujának  titulált fiatal egyetemista nem túrja az orrát, nem fingik, a feladatokat rendre végrehajtja (és többnyire megnyeri), nem sokat ugat társaival és ritkán rosszindulatú. Tény, hogy viselkedése átlagosnak mondható és az csak a műsor színvonalát fémjelzi, hogy ez itt a Való Világ 5-ben értéktelen. Nyilván ezért tuja. Áll mint egy kerti dísznövény, ami valóban nem szórakoztató. Nyilván ellensúlyként tartózkodik a sok deviáns fiatal között a villában, így a szerkesztők célja érthető, hiszen ez önmagában is képes vitákat generálni odabent. Ami engem jobban zavar az az, hogy VV Attila, aki elnevezte Csabát tujának, valósággal büszke e tettére, mert úgy tudja (és lehet, hogy jól gondolja), amit Csaba letesz az asztalra, az nem túl szórakoztató. Tehát egy becsületes és tisztességes fiatalember ma nem túl értékes. Legalább is ez a reality durván ezt sugallja nézőinek. (Csaba társai viselkedéséből is erre lehet következtetni, hiszen csuda büszkék arra, hogy ők viszont nem tuják.
VV Gergő (az ő nevét épp tudom: -Dukai Gergő, a Regina utónevű másik celeb bátyja) a börtönviselt kemény fiú. Egy alkalommal Attila sittesnek nevezete kemény éllel a hangjában, amitől vártam egy kis pofozkodást, de nem lett. A valamivel több, mint négy évet ülő fiatalember nem nagyon számolt be ezidáig az okról, amiért ült (vagy lehet, hogy csak nem figyeltem), de manapság nem sok bűncselekményért szórnak ki ennyit az biztos. Az alfa-hím (ahogy előszeretettel nevezi Sebestyén a fiút) hol kemény, hol jóarc, hol vicces, hol odabaszós a dumája, hol meg nulla. Amikor nem a közte és a talán Seherezádé néven bekerült buta szőke között folyik a soha véget nem érő szerelmi történet (durva szakítások, és még durvább ölelések), nos olyankor Gergő és Attila küzdenek egymással késhegyig menő vitákban. Itt jegyezném meg, hogy a való világban is kizárás jár az erőszakért, de itt akkora visszatartó erő a főnyeremény, hogy odabent nemigen sikerül befejezni tisztességesen ezeket a tesztoszteron vitákat. Valószínűleg ezért áll a bál sokszor egész nap. Mert, ha az igazi világhoz hasonló helyzetbe kerülhetnének a játékosok, akkor bizonyosan keményen vér folyna a szócsaták végén, nem pedig balfasz, amolyan óvodás, -úgy is enyém az utolsó szó- módon befejezett keménykedések. (Ez meg nevetséges, így a szereplők is azok.) A bábszínházi darabban szereplő további marionetekről a következő részben számolnék be kedves olvasó, abban a reményben, hogy talán nem hagyok ki senkit. Remélem segíthettem.  

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gergő barátunk kábítószerrel való visszaélés miatt ült egy Duna parti panzióban Vácon...