2015. szeptember 14., hétfő

Oravecz Nóra vs. Bihari Viktória

Hello kedves olvasó!

Mint minden reggel, úgy ma is végeztem némi 'szemlét' a hétvége, az elmúlt hét sajtótermékeiből. Miután mindenki a menekültválságról ír, így én ezt most nem tenném (amúgy is készülök a témában egy hosszabb lélegzetvételű, kicsit magyarázós cikkel, de még nincs kész). 

Viszont találtam egy igazi gyöngyszemet!

Bihari Viktória 'szólt' néhány keresetlen szót Oravecz Nóráról. És, hogy kik is ők? Nos, ha rövid akarok lenni, akkor azt mondanám, hogy míg Bihari Viktória egy keményen odamondogatós blogger (egy nüansznyit ismertebb, mint én), addig Oravecz Nóra egy 'író'. Legalább is önmagát eképpen aposztrofálja, műveit -kortól függetlenül- kajálják a nők, akik hisznek abban a semmiben, amit e fiatal 'írónő' leír nekik. (Ha szeretnél bővebbet tudni róluk, úgy kattints a bejegyzés tetején a nevükre.) 

Íme hát, kommentár nélkül Bihari Viktória írása:

"....Mi a bajom Oravecz Nórával?
 
BV
Az utóbbi időben egy csomóan nekem szegezték a kérdést és állampolgári kötelességemnek érzem, hogy válaszoljak rá.
A történet ott kezdődik, hogy nem ismerem személyesen Nórikát, tehát simán lehet, hogy okos, humoros és értelmes lány. Ki tudja?
Amit látok belőle, az pontosan annyi, amennyit láttatni enged magából.
A rövid posztok, egy alany egy állítmány, nesze semmi fogd meg jól ál-bölcsesség kapszulák, üres frázisok és közhelyek az élet nagy bazmegjeiről, a szerelemről, az elmúlásról és a nőiességről.

Mikor kifakadok valakinek mindig elkussintanak, hogy vegyél példát róla, milyen jó marketinges, mennyire betalált oda, ahova giga cégek is csak vágynak betalálni, történetesen a nők szívébe, a nők szeretetéhes szívébe.
És ezt nem tudom elvitatni Nóritól. A tanulatlan, a sérült, az önbizalom hiányos és az önálló gondolatokkal nem rendelkező emberekből pénzt csinálni ősi biznisz, erre épül megannyi egyház is, a politikáról nem is beszélve. Ha pénzt akarsz keresni, kezeld mónikasó nézőként az embereket és láss csodát, megcsörren a kassza.
Én is tudom.

Viszont-ahogy ezt egy televíziós műsorban is kifejtettem pár napja, gondolom majd úgy kivágják, mint a szél-az emberben, jó esetben, lakik egy olyan daimon, aminek társadalmi felelősségvállalás és lelkiismeret a neve.
Ez a daimon ugyanaz, mint az ókori Rómában az a rabszolga, aki a fogaton parádézó imperátor mögött állt és folyamatosan a fülébe súgta: „Respice post te, hominem memento te” („Tekints magad mögé! Ne feledd, hogy ember vagy!”)
Egy írónak-márpedig Nóri bestseller írónak tartja magát- kutya kötelessége ezt nem elfelejteni és akár az adott korszellemmel, morális értékrenddel is szembe mennie, felvennie a kesztyűt és a sírig harcolni, képezni a népet, nem pedig olcsón megúszni a dolgot és meggazdagodni a 20 és 40 év közötti szinglik emocionális kizsákmányolásából.
Világ életemben gyűlöltem a könnyű utakat és az olcsó megoldásokat. Gyűlölöm azt, ami manapság megy. Hogy nőnek lenni jó, hogy megérdemled, hogy törődj magaddal, hogy szép vagy és tökéletes, persze azért le kéne fogyni a paleo-jin-jang-fengshui-méregtelenítő update kisfaszommal, mert a médiában csak Rubintrékák és Kamerondíjazok vannak és a pasiknak csak rájuk áll fel a cerka, szóval én ettől idegbeteg leszek.
Tombol az ego korszak, minden azonnal jár, a tökéletes párkapcsolat, a sírig tartó hálivúdi szerelem, a bomba alak, miközben az ország 90%-a totál reccsen van, pánikbetegség, depresszió, stressz, szorongás és ezekről valahogy mégsincs szó. Mert a szerelem jön. Vagy nem. De várj. Mert az igazit érezni fogod. És engedd el. Vagy mégsem. Csak legyél erős. Mert képes vagy rá. És ezekkel a frázisokkal simán be lehet vinni a nőket a zsákutcába és el lehet hitetni velük, hogy két nap alatt végzet asszonyai, vagy lepedőakrobaták lesznek, egy hétvégi kurzus után önismereti trénerek vagy coach-ok vagy üzletasszonyok.

NEM BAZMEG!!!!
Nem ilyen olcsó az élet és nem, a boldogság nem hull senkinek sem az ölébe, az vér, veríték, munka, vetélés, kín, kompromisszum, energia és idő! Nem egy idézet fekete keretben, nem egy facebook like, nem egy trendi vászon táska "a boldogság neked is jár" felirattal, nem egy kibaszott csillagpillanat meg léleksimogató gondolat, hanem munka! És ezért haragszom Nórikára, mert ezt a munkát meg akarja spórolni a tudatlan nőknek és elhiteti velük, hogy néhány teljesen értelmetlen mondattól minden csillámpónis és szivárványos lesz. Majd nem kúr félre apu, majd nem üvölt a gyerek, majd lesz pénz hó végén, majd eltűnik a narancsbőr és majd lesz szex 20 év házasság után két repülő étkészlet között a Havanna lakótelep 28 négyzetméterén, mert megérdemled és mert gyönyörű vagy.
A másik fontos dolog a hitelesség.
Nórika évek óta úgy ír a szerelemről, mint aki szakértője a témának, majd lenyilatkozta a HVG-nek, hogy 24 évesen még nem volt soha a büdös életben szerelmes.
Ja kérem, én is írhatnék gasztro blogot vagy kismamásat ezen az alapon, csak egy picit fals lenne a csengése.

Az írás és a népnevelés nem marketing alapokon nyugszik, hanem moralitáson. Nagyon szupcsi dolog Vajna Timit "tanítani" blogolni, csakhogy a blogolás egy olyan műfaj, ami könnyűnek és lazának hangzik, de művészet, ugyanis az irodalom és az írás az az. Blogolni minden gyökér tud, írni összesen nem tudnak százan ebben az országban. Én sem. Viszont nem is teszek úgy és nem is használom ki a nálam tudatlanabb, vagy kevesebb élettapasztalattal rendelkező nőket csak azért, hogy pénzt keressek és brand-et kovácsoljak a saját egomra maszturbáló én-emből.
A világ legkönnyebb dolga hülyeséget szórni az emberek elé. Elhitetni velük, hogy minden csodaszép és hogy a férfiak mind görények és hogy te istennő vagy és ha egyedül rohadsz meg 50 évesen a macskáddal, akkor nem te vagy a hibás, hanem a világ, hiszen te csak sugárzod magadból a szépséget és a nőiességet.
Egy írónak az a dolga, hogy megfogja az olvasói kezét és elvezesse őket a pokolba. A saját poklukba, hogy nézzenek szembe vele, járják meg és jöjjenek ki. Nem az a dolgunk, hogy elhazudjunk egy szebb jövőt, egy fehérnemű modelles, Prada kosztümös életet, hanem hogy arra kondicionáljuk az olvasókat, hogy fejlődjenek és tanuljanak! Lehet ezt humorral-ahogy én is szoktam-, lehet ezt drasztikusan, de semmiképp sem lehet hazugsággal és olcsón. Kiszolgáltatott, igazi érzelmektől mentes életet élő emberek lelkére alapozni a leggusztustalanabb marketing stratégia ami létezik és ezt nem csak Nórika csinálja.
A nőknek segítségre van szükségük, mert sok van rajtuk és egyre több lesz és egyre jobban frusztrálódnak. De nem az a megoldás, ha a szemükbe hazudjuk egy Coelho-Müller Péter-Oravecz tökömtuggya idézettel, hogy minden rendben van. Nem. Nincs!
ON
A 10 évig tartó pszichoterápia van rendben, az önképzés, az önismeret, a párterápia meg az olvasás és a pszichés betegségekkel való törődés van rendben. És ez mind borzasztó drága, időigényes és un-trendi és eladhatatlan.
De leszarom, és csak annyit szeretnék üzenni Nórikának, hogy én egész népemet fogom, nem középiskolás fokon tanítani, és ha kell, egyesével mondom el minden nőnek az országban, hogy az élet kő kemény és a szerelempillangó nem jön magától, hanem küzdeni kell érte. És ha 80 éves koromra jutok el odáig, hogy ebből könyvet írjak, akkor addigra. És ha közben éhenhalok, az sem érdekel. Amíg ver a szívem, addig fogok a nagyüzemi agymosás ellen harcolni. És amikor Nórika már rég nem lesz itt, hanem Amerikában építi a karrierjét, én akkor is itt leszek és nem fogom hagyni, hogy hülyét csináljanak a nőkből! Köszönöm a figyelmet. ....."

Így talán mindkét hölgyet sikerült egy kicsit jobban megismernetek, remélem segíthettem.
Megjegyzés küldése