2009. december 17., csütörtök

Hétszázötven forint

Hello!
A mai bejegyzés címét tekintve nyilván egy összeg. Azt biztosan látod, hogy nem egy nagy összegről van szó, és tulajdonképpen nem is jutott volna eszembe e bejegyzés tartalma, ha nem hallgatom este az egyik új rádióadót és benne Csiszár Jenő úr műsorát. A beszélgetésbe pusztán hallgatóként bekapcsolódva éppen a nap tahójának megválasztása körül folytak a gondolatok. Dióhéjban arról volt szó, hogy valaki egy hölgyet meglopott oly módon, hogy eltulajdonította annak pénztárcáját, benne 10.000.-Ft-al.
Most felhúzhatod a vállad, hogy: - és?, de ne tedd. Nagyon sok embernek ez a 10.000.-Ft egy komoly összeg, most pedig, (szinte már közvetlenül) Karácsony előtt talán még nagyobb. Nem kell viszont matematikusnak lenni ahhoz hogy kiszámold, tízezer az nem hétszázötven, de hogy szemléltetni tudjam azt, hogy a szóban forgó hölgyet milyen kár érte, elmesélek hát egy ma (2009. 12. 17-n), Magyarországon történt rövid esetet. Csak a miheztartás végett.
Az egyik állásomban kollégáimmal kaputelefon rendszereket építünk. A mai kiépítés egy nem túl gazdag környék egyik társasházában folyt. A rendszer egyik szolgáltatása, hogy nem kell a lakónak bíbelődnie a kódjával, meg a kapukulccsal, mert kap tőlünk egy mágneses kulcsot, amellyel a központot a "kártyával" megközelítve nyílik a bejárat. Minden beépítéshez járt egy darab és vásárlási lehetősége is volt a lakónak további darabokra. Családok, fiatal párok, egyedül álló idős hölgyek laknak az épületben (mint kb.: mindenhol) de sokuk nem engedhette meg magának azt a luxust, hogy távolabbi rokonának, barátjának, vagy a gyermekének vegyen egy belépőkártyát: - hétszázötven ÁFA-s forintért!
Közvetlenül a Karácsony előtt! Én sem vagyok egy gazdag ember, de ez akkor is megdöbbentő!
Ezek után kérdem én: - Sok 10.000.-Ft? Nagyságrendekkel nagyobb összeg, mint hétszázötven, nagyon sok. Főleg, ha ellopják tőled. Ha egy olyan ember veszi el, akinek ez a szakmája. Aki e nagy szegénységben is törekszik a nyomorodon a saját és családja jólétére. Akit nem lát az APEH, akit nem lát a Társadalombiztosítást, és akit meglehet nem sokat lát a Rendőrség sem. Nem tiszteli a törvényt, engem, téged!
Megjegyzés küldése