2012. február 7., kedd

ORSZÁGÉRTÉKELŐ

Hello kedves olvasó!
Mi a faszomról beszélek én itt?
Tekintettel arra, hogy fülembe jutott: - Orbán Viktor miniszterelnök úr évértékelőt tartott (mint hírlik: -immár tizennegyedik alkalommal), úgy döntöttem, magam is megírom a magam beszédét. Persze, miután én nem vagyok senki, így nyilván nem is fogom felolvasni sehol e beszédet, de hát mire való a blog, ha nem arra, hogy például te kedves olvasom, elolvasd. Itt, az interneten. Így majd' ugyanannyi emberhez eljuthat, mintha maga a miniszterelnök olvasta volna föl. Bár erre inkább nem kérem meg. Na de semmi komolytalankodás, nincs mese, ezt az évet bizony valóban értékelni kell, ebben legalább igaza van a miniszterelnöknek.
Gondoltam, a retorika meghatározó lehet, hiszen az értékelésnek nemcsak tényszerűnek, de hatásosnak is kell lennie. (Különben az életben nem állítjuk meg a forint erősödését és az nem jó azoknak az oligarcháknak, akiket politikusként kiszolgálunk ugye.) Azt is gondoltam, hogy az lesz a leginkább célravezető, ha a miniszterelnök módján magam is hasonlatokkal (sport, hadi, orvosi, stb...), idézetekkel és közmondásokkal operálok, hogy igazán átjöjjön a mondanivalóm.
Mert a miniszterelnöké az átjött rendesen. (Azóta már biztos gyengült a nemzeti valutánk, bár még nem láttam az adatokat.) Egy a Facebook-on olvasott rövid összefoglaló valahogy így határozta meg a beszéd lényegét:
".... Elmúltnyócév, csökkentettük az államadósságot, majdmiegyedül, a Fideszt mindenfelől szélsőségesek támadják, a külföldi tőke rossz, kivéve amelyik szerintünk jó, és már megint a Nagy indián könyv, ami nem tudom, hogy milyen LSD túrán került elő......"
"......Azért tök felesleges volt lezárni a Millenáris környékét (szegény rendőrök basszus), hogy meghallgassuk a Fidesz kommunikációs paneleinek best of válogatását. Kevés számot mondott, de azok legalább nem stimmeltek. Oké, az alaptörvényt nagy poén volt egy mondatba tenni a polgári szabadságjogokkal, de kábé ennyi. ....."  (forrás: Nimila Zsolt)
"Hát ez így talán nekem is menni fog" -gondoltam, így belecsapva a lecsóba és összeszedve a gondolataimat a következő országértékelőre futotta:


Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Kedves Barátaim!
(Mert én valóban tisztelem azokat, akikhez szólni kívánok.)

Míg a miniszterelnök ma arra kérte a hallgatóságát, hogy kapcsolják be az öveiket, mert amit mondani fog az meredek lesz, addig én arra kérem Önöket, hogy az övön túl már eleve felfújt légzsákok elé üljenek, mert amit mondani fogok az üt. És ami üt, az fáj is, hát jó ha van Önök előtt egy-két puha tárgy. (Ezen felül övfeszítő patronokra, utasoldali légzsákra és függönylégzsákokra is szükség lehet, az oldalirányból jövő támadások elhárítására, de az sem baj, ha mindjárt az elején szivacsba burkolják az egész testüket.)
Minderre szükség lehet, mert bár az elmúlt nyolc év csakugyan kitermelte a maga összes korrupt vállalkozóját, önkormányzati és állami vezetőjét, és az elmúlt nyolc évben csakugyan áramlott a pénz a kormányközeliek (és a kormány tagjainak) zsebébe éppúgy, mint a rossz gazdaságpolitika okán amúgy a semmibe, ahogy csak nagy folyók vize áramolhat, (elsöprő erővel) néhány dolog mégis elgondolkodtató.
Elgondolkodtató, mert a 2011-es év -annak ellenére, hogy már önmagában is egy nagy menet volt- (már ha élhetek ezzel az erősen szexuális töltetű hasonlattal ennyi ember előtt), mégsem ért túl sokat. (Hát igen: -baszni fasz nélkül? Ez is egy régi magyar mondás.) A 2/3-os többséget élvező párt (és holdudvara) által létrehívott kormány, amolyan gyurcsányi "...na most aztán mi is húzzunk bele..." lendülettel fogott neki a "jog" alkotásának. Nyilván mindenki ismeri azokat a törvényeket (legalább is hallott róluk), amelyek Orbán Viktor hatalmát hívatottak az alapkőzetig bebetonozni. A törvénygyár a maga 2/3-ával, ÉRDEMI ELLENKEZÉS nélkül, lehengerlő módon, senkit meg nem hallgatva, a módosítókat lesöpörve, érvelés és vita nélkül tolt minden új törvényt keresztül a Parlamenten, hogy aztán mindenki Pali bácsija meg aláírjon bármit, amit elé tesznek. (Először jó választásnak tűnt az öreg. Csak az a fránya "Pálgium" ne lett volna basszus.)
Az így kialakult és így működő "egypárti demokrácia" olyan látszatintézkedései, mint amilyen a Nemzeti Konzultáció, vagy a Békemenet is volt, oda vezettek, hogy már csak két embercsoport hiszi el, hogy ebben az országban demokrácia van: -a teljesen elvakult Fidesz hívők, meg az elmebetegek. (Bár e második csoport tagjai többnyire minden mást is elhisznek, legyen az bármekkora ostobaság.)
Mondjuk ennek látszólag ellentmond, hogy mindezt leírhatom, de bennem már elég rég megfogalmazódott a kérdés: -hogy vajon meddig? Mert, ha mindez így megy tovább, akkor meglehet: -e blog az elsők között tűnik majd el az internetről. Jakab Andorral ( http://jakabandor.blog.hu és velem együtt. Persze most Önök mondhatják, hogy jó nekünk, mert mondjuk Líbiában a harcok idején még le is lövöldözték a bloggereket a saját lakásaikban, a  számítógépeik előtt a mesterlövészek, de hát az Líbia. Ez meg nem az.
Szűnő (vagy már meg is szűnt) demokráciánknak már csak a kegyelemdöfést adta meg az új alaptörvény. (Mily történelmi tett. Az égvilágon semmi szükség nem volt alkotmányozásra. Főleg nem így.) Mely alaptörvény a hatályba lépésével legalizált minden korábbi hatalmi törekvést, még a visszamenőleges jogalkotást is, amely módszer egyébként a római jog létezésétől, nagyjából úgy az ókortól illegitim. Bár ez -úgy tűnik- a legkevésbé nem érdekli sem a miniszterelnököt, sem a kormányát.
Volt ugyan némi szócsata a kormány és a nádból és kiforgatott köpönyegből készült frakcióvezető, Lázár János úr között, de szerintem ahogy én, úgy Önök is elkönyvelhetik azt árnyékboksznak, vagy pestiesen szólva: -műbalhéként. Néha, visszatérő jelleggel (hogy mindenki lássa: -a "munka" bizony nem mindig súrlódásmentes, és igenis mindenkit meghallgatnak) szükség van erre, ahogy manapság Rogán és Tarlós is kóstolgatják egymást, de én az ilyen súrlódásokat egyetlen kézlegyintéssel intézem el, mert úgy tűnnek el az erről szóló hírek, mintha soha nem is lettek volna, hiszen ha úgy van, ahogy az a hírekben olvasható, hogy mondjuk Tarlós István úr mögül kihátrált a Fidesz, akkor nem értem, hogy mit keresett ma az első sorban, amikor szeretett miniszterelnöke épp értékelt. Marhaság.
A háborús retorika annak ellenére tart (és a miniszterelnök mai beszéde ezt még erősítette is), hogy az elemzők egy békülékeny, simább hangvételű évértékelést vártak Orbán Viktor úrtól. Most már jó lenne azt is tudni, hogy hol az ellenség?! Meg, hogy ki az?! Mert az az Európai Unió, amely az eleséget szórja a kutyatálba biztosan nem szereti, ha közben a karjába harap a kutya. Az ország elszigetelődése bizonyosan hasznos lehet bizonyos köröknek. Azon köröknek, akik az ország elszegényedéséből erős hasznot húzva szeretnék ezt az országot soha nem látott mélységbe taszítani. Háborús retorika, hadd gyengüljön az a forint ugye!
Egyre másra halmozta a hülyeséget még februárban (a békülékenység időszakéban) is ez a kormány. Dr. Matolcsi György úrnak egyenesen az épelméjűségének fennállásáról kellett nyilatkozatot kiadni a kormány internetes felületén. Hát micsoda ország az, ahol a Nemzetgazdasági Minisztert csak úgy le lehet hülyézni? (A hülyéje meg még reagál is rá.) Lehet, hogy nagy közgazdász. Lehet. Az is lehet, hogy jól számol. De akkor kérdem én: -miért nem ő tárgyal az EU-val, az IMF-el? Miért van az, hogy ehhez egy másik (tárca nélküli) miniszter kell, miközben meg a gazdaság feje akkora marhaságokat mond, amit már az egyszerűbb néptömegek is megértenek és hülyének nézik őt? 
Hogy az új adózási szabályok pozitív hatással lennének a hon demográfiai helyzetére? (Annak ellenére, hogy a hat hónapja bevezetett törvény a legkevésbé sem érdekli azt a kisbabát, aki kilenc hónapra születik, így a bevezetett új intézkedések hatása még nyilván semmilyen módon nem lehet mérhető.) Arról nem is beszélve, hogy újabban az alacsonyabb keresetűek GYED-e jelentősen csökkent. Hogy negyvenhét-ezer forintból nagyon jól meg lehet élni? Talán próbálta, vagy mi a faszom? Hogy lehet az, hogy nem számol egy ekkora közgazdász? Hogy nem tud elszámolni negyvenhét-ezerig? A válasz egyértelmű: -a vak Fidesz és Orbán fun minisztert már régen meghülyítette a körülmények furcsa összjátéka.
Végy egy hatalommániás, ellentmondást nem tűrő miniszterelnököt. Adj hozzá egy 2/3-os eufóriát (bár az elég múlékony, de) a recepthez elengedhetetlen. Tégy hozzá ebből (és az ország helyzetéből) egyértelműen következő olyan iszonyatos nyomást, amelyet már kevesen bírnak el és máris kész az őrült miniszter, aki ez után nagy nyilvánosság előtt is képes lesz olyan ostobaságokat mondani, hogy azok már méretüknél fogva is bekerülnek majd a történelemkönyvekbe.
És, ha már pénz: -ebből ugye mostanság nincs túl sok, mégis a fenti példával említett sebesség sokszorosával ömlik most is. A semmibe! A kórházak várólistái már most a 2020-as dátumon állnak. (Bár e határok ma már legálisan is el, pontosabban visszatolhatók némi pénzzel. Nem mellékesen figyelem nélkül az Önök -egyébként fennálló- járulékfizetési kötelezettségére.) A Malév még csak a napokban szállt el. Szintén a semmibe. Persze, ha szükséges akkor van lóvé. A Kerényi Imre által (na még egy őrült) megrendelt és kifizetett csodálatos festményekre éppúgy volt, van pénz, ahogy milliárdok állnak rendelkezésre egy új debreceni vagy budapesti stadion felhúzására. Hát igen: -a király nemcsak a "szép" (sic) képeket, de a focit is szereti. Eközben a négyes metró úgy tizenöt-húsz éve épül és a BKV aktuális összeomlása -ahogy minden évben- úgy idén is bekövetkezett. (Igaz, most már az év elején is erről van szó.) 
A televíziókból ömlik a szar, a felsőoktatás ma már csak azoknak lesz elérhető cél, akik meg is tudják fizetni azt (hadd csússzon le minél szélesebb rétegben a már amúgy is szegény), az orvosok és az egészségügyben dolgozók menekülnek az országból, a rezidensek tömegesen mondanak fel, a színházakat Dörner Györgyök irányítják, a polgármesterek egymás után jelentenek csődöt, az emberek nem csak az utcán, de a lakásaikban is megfagynak. Eközben a Mátyás királynak öltözött miniszterelnök "spontán" látogatja a hajléktalanszállót, ahol olyanok laknak, akiknek -a hatályos jogszabályok alapján- már az életvitelük is szabálysértés. A királyi tv-t irányítók már annyira nyalják a "királyi" segget, hogy a nyelvük vérzik bele. A médiahatóság egy cérnaszálon lógó százkilós kovácsüllőként lebeg az újságírók feje felett és még egy (szerkesztett) blogba is belepofázhat. Az ország államadóssága emelkedett, az egymillió munkahely éppúgy nem létezik, ahogy a közbiztonság sem, hiszen milyen ország az ahol öreg néniket ölhetnek meg egy porszívóért, vagy a gyermekét egyedül nevelő anyát és gyermekét fejbe szúrják a lakásba rablási céllal érkezők.
A figyelem felkeltése és a valóban rosszul élők érdekében indult Éhségmenet, tagjait a mezőkövesdi Fideszes vezetés (A Fidesz egyik államtitkárával az élen) a közterületen felállított sátorban fejenként egy kiló kenyérrel és hólapátokkal várta mondván, van itt munka bárki számára.
Hát milyen aljas, mocskos, hazug és végtelenül cinikus hozzáállás ez kérem! Ennek ellenére a menetben résztvevők (akik gyalog érkeztek Miskolcról és akik közt az Országgyűlés egyik alelnöke is ott volt) megfújták a szondát (hiszen ez minden közmunkás számára kötelező) majd a menet munkanélküli tagjai szerződéssel, míg a munkával rendelkezők puszta szívességből aznap éjfélig lapátolták a a havat Mezőkövesd utcáin. Mondjuk az beszédes, hogy ugyanerre (mármint a szonda megfújására) az államtitkár úr nem volt hajlandó.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Barátaim! Kérem engedjék meg, hogy az évértékelést ismét egy dakota közmondással zárjam. Ha düledezik a wigwam, akkor nem a törzsfőnök szavai fogják kitámasztani a cölöpöket, és nem is a sámánt kell hívni, hátha az majd varázsol valami okosat, hanem meg kell javítani a sátrat. De kurva gyorsan ám! Remélem segíthettem. 
Megjegyzés küldése