2015. március 24., kedd

Brutálisan jobbak lehetnek a lakáshitelek

Hello kedves olvasó!
Ha valakit érdekel, -engem igen- itt egy friss elemzés arról,  hogy miért emelkedik meredeken a lakáscélú hitelek felvétele a 2015-ös évben. Válság ide, válság oda a verseny újra elkezdődött. (forrás: bank.reblog.hu)

Míg az átlagember sokszor még mindig a pénzügyi válság után kialakult benyomások által vezérelve abban is bizonytalan, hogy kapna-e hitelt ingatlan vásárlásra a bankjától, a valóság ma már teljesen más képet fest: brutális verseny alakult ki a bankok között a hitelnyújtásban, melynek elsődleges nyertesei a hitelfelvevők. Az átlagos hitelhez tartozó teher egy millió forinttal csökkent egy év alatt!

Nem minden jel mutatott arra, hogy pozitív változások lesznek az elérhető lakáshitelekben: 2015-től ugyanis új szabályozás lépett életbe, miszerint a banknak vizsgálni kell a jövedelemből hiteltörlesztésre fordított részt. Ma már a magánszemélyek csak az igazolt nettó jövedelmük 50%-át költhetik hiteltörlesztésre (leszámítva a 400 ezer Ft felett keresőket, ahol ez az arány 60%). A lakosság azonban eleve önkorlátozó magatartást folytat a hitelek terén. Nem jellemző az irreális hitelfelvételi szándék, a válság komoly tanulságokat hozott… A hitelfelvevők túlnyomó része ma nem szeretne erőn felül eladósodni, így a szabályozói korlátnál erősebb a belső fék.
A Bankmonitor.hu az egy évvel ezelőtt és ma elérhető lakáshiteleket vetette össze, melynek meglepő eredménye, hogy egy átlagos 7 millió Ft-os, 20 évre felvett hitelhez kapcsolódó teljes visszafizetés 1 millió Ft-tal (12 millió Ft-ról 11 millió Ft-ra) csökkent, mely az adós kiadásaiban 8%-os megtakarítást jelent!

Az elmúlt évben egy átlagos 7 millió forintos hitel 1 millió forinttal lett olcsóbb

Az elérhető kamatszint természetesen mindenki számára elsősorban az igazolt jövedelmétől és a hitel ingatlanértékhez viszonyított arányától függ. A fenti ábrán az átlag alatti, átlagos és prémium jövedelemhez tartozó teljes hitelterhet is bemutatjuk. 

Az elmúlt egy évben bekövetkezett jelentős pozitív változás két tényezőre vezethető vissza: egyrészt a kamatszint általános csökkenésére, másrészt a bankok részéről adott addicionális kamatmérséklésre. A jegybanki alapkamat 0,6%ponttal mérséklődőtt, de a hitelezésben ennél meghatározóbb a bankközi kamatláb (BUBOR), mely 0,74%ponttal csökkent. Ezen felül a bankok további 0,34%ponttal mérsékelték a lakáshitelkamatokat, melynek eredményeként az átlagos háztartás által elérhető lakáshitel kamatterhe 6,30%-ról 5,21%-ra mérséklődőtt. A bankok között meglévő verseny az ügyfelekért tehát a teljes kamatcsökkenés egyharmadát teszi ki.  

A lakáshitelek kamatcsökkenésének egyharmada a bankok saját árcsökkentésének köszönhető

Lakáshitelt ma gyakorlatilag csak forintban tudunk felvenni. Ebből adódóan az adós pénzügyi kockázata ma már a jövőbeni kamatemelés. Ugyan jelenleg Európában érdemi kamatemelésre a következő egy évben nem igazán számítanak a gazdasági szakértők, egy 15-20 évre felvett hitel esetén nem feltételezhető racionálisan, hogy a teljes futamidő alatt fennmarad a jelenleg történelmi mélyponton tanyázó kamat. Egy százalékpontnyi kamatemelés – a futamidő és az induló kamatszint függvényében – 5-8% emelkedést okoz az adós havi törlesztőrészletében.

Ma már a kamatemelkedés ellen is lehet védekezni: elérhetők 10-15-20 évre fix kamattal rendelkező lakáshitelek, melyek átlagosan 2%ponttal magasabb kamattal rendelkeznek, mint az akár 3-6 havonta változó kamattal bíró hitelek. Mindez törlesztő részletben havi szinten megközelítően 15%-kal nagyobb törlesztőt jelent.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Nincsenek megjegyzések: