2011. július 10., vasárnap

EGY HAZUGSÁG MARGÓJÁRA!

Hello kedves olvasó!
Bár a cikk címe a nyári időszakra jellemző hír nélküliségre utal (ha szabad ezzel a ronda szófordulattal élnem), de nem ma és nem ezen a blogon. Mert elég csak egy kicsit figyelni, és máris kitűnik a gyémánt a disznószarból. Én például pont ma olvastam arról, hogy a hamburgeradót hitelrontásnak veszik a nagy élelmiszergyártók, hogy az angyalföldi gyilkos előzetes letartóztatásba került, hogy meleg rekordok dőltek meg, hogy teltházas a Balaton Sound, hogy a mesterképzést választók diplomáival nem nagyon tudnak mit kezdeni a fejvadászok. 
Szóval van miről írni gazdagon, engem mégis egy kisebb hír fogott meg. Megszűnik, egész pontosan átalakul az ombudsmani hivatali rendszer. Míg korábban a különböző területeket (önálló hivatalként) egy-egy ombudsman felügyelte, addig ez a jövőben nagyjából úgy fog kinézni, hogy egyetlen ombudsman áll majd szemben a hatalommal, és a különböző területeket helyettes ombudsmanok felügyelik majd, valamint a személyes és közérdekű adatok védelmét, illetve nyilvánosságra hozatalát egy teljes új hatóság felügyeli majd.
Jóri András adatvédelmi biztos hivatala jogutód nélkül szűnik majd meg a kormány jelenlegi elképzelései szerint. És történik mindez úgy, hogy a posztot megszüntető és a helyére új hatóságot felállító kormány a biztos mandátumának nagyjából a felénél teszi meg mindezt. De nyilván mint minden korábbi, a demokráciát, a demokratikus alapelveket -véleményem szerint- súlyosan sértő kormányintézkedésnek, ennek is voltak érdekes előzményei. Jóri ezidáig három kormány regnálása alatt védte a pórnépet a hatalommal szemben. Kivizsgált minden egyes, a személyes adatok védelmével kapcsolatos bejelentést, továbbá eljárt minden olyan esetben, amikor közérdekű adatok valahogy nem akartak nyilvánosságra kerülni. Az egyik utolsó ilyen esete volt, amikor a kormány az ún.: Szociális Konzultációja során kibocsátott kérdőívein szereplő (és a személyes adatok kezelésére a mai informatikai hátteret tekintve egyértelműen alkalmas) vonalkódok meglétét, valamint a kérdőíveken szereplő adatkezelési nyilatkozatok jogszerűtlenségét firtatta. 
Hát? Egy picit elgondolkodtató ez is. Különösen annak fényében, hogy Jóri András mandátuma nem mellékesen túlnyúlt volna e kormány mandátumán. (Ami nyilván kellően demokratikusnak tekinthető alapelv volt.) Érdekes azért is mert az elképzelések szerint az új adatvédelmi hivatalt már nem a Parlament, hanem a miniszterelnök javaslata alapján a köztársasági elnök nevezi majd ki és ez az új hatóság függetlenségét erősen megkérdőjelezi! (Ráadásul nemcsak demokratikus alapelvek, hanem -és ismét- európai uniós irányelvek is sérülnek az új, hazai adatvédelmi szabályozás megszületésekor.
Azt meg ugye tudjuk mindannyian, hogy a magyar nyelv védőbástyájaként elhíresült SP ha nem is tud helyesen írni, azért a nevét készséggel odabiggyeszti manapság bármilyen iratra, amit OV mostanában elé tol. És ugye nyilván nem a zenészcsávóról beszélek, amikor SP-t kiáltok, hiszen neki mi dolga akad a miniszterelnökkel. Hát mi ez, ha nem aggasztó hír. 
Jóri Andrásról mindezeken felül két dolgot kell még tudni. Az egyik az, hogy személyiségjogi perben áll Navracsics miniszterelnök-helyettessel, Szíjjártó Péter miniszterelnöki szóvivővel, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Hivatalával, valamint  a Közigazgatási Minisztériummal. Ezen személyek és szervek ugyanis megsértették az adatvédelmi ombudsman jó hírét azzal, hogy vele ellentétben azt állították: -egyeztettek vele, mielőtt a Szociális Konzultáció kérdőíveit kibocsátották volna. Ami nem igaz, tehát köznyelven és a lehető legegyszerűbben leírva: -HAZUGSÁG! És az nem jó, ha egy ilyen dologban VAGY BÁRMELY DOLOGBAN hazugságon érjük, hazugságon érhető a kormány tagja, alkalmazottja. Dolgozzon az a postázóban, legyen szóvivő, vagy mondjuk maga a miniszterelnök helyettese! (Bár azt lassan kezdem -sajnos- megszokni, hogy OV másokkal végezteti el a piszkos munkát és kezdem érteni a miniszterelnöki szóvivő posztjának értelmét is.) És azért az példátlan, hogy az adatvédelmi ombudsman a kormány tagjait perli be! Amelyik országban ilyen előfordulhat, ott elég nagy már a baj!
A másik ilyen esemény, ami manapság Jóri Andrást -az újságírók számára is- fontossá teszi az az, hogy Jóri szerint, a szociális konzultációval kapcsolatos vizsgálat sem fog tudni kifutni az év végégig, azaz a hivatal megszűntéig. Ilyenformán a biztosnak közigazgatási határozatot kell kibocsátania a KEK KH-val szemben.
Amennyiben a KEK KH nem ért egyet a határozatban foglaltakkal, vagyis nem semmisíti meg a konzultáció során összegyűjtött személyes adatokat úgy bírósági perre kerül majd sor és az a furcsa anomália alakulhat ki, hogy az az új adatvédelmi hatóság pereskedik majd egy kormányhivatallal, amelynek a vezetőjét viszont a miniszterelnök jelölte ki.
Lázár János a párt tisztújító küldöttgyűlésén azt mondta, hogy nem kérnek bocsánatot a tempóért, amellyel dolgoznak. Van benne valami, ugyanis jól látható, hogy a kormány olyan ütemben akarja bebetonozni jelenlegi vezető szerepét, hogy már olyan apróságokra sem ad, mint a látszat. Aki ellentmond (és nem eltávolítható), annak egyszerűen megszünteti a hivatalát, így állítva félre a hatalom útjából, hogy egy, a saját embereivel megtöltött hatóságot hozzon létre.
Micsoda kifinomult módszer! Micsoda stílus! Ez aztán igen kérem! Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, versenyhivatal, médiahatóság. Még szerencse, hogy a jegybankot nem tudja megszüntetni, (vagy ahogy ők mondják: -átszervezni) különben már Simor András is elmehetett volna a levesbe. Kicsit nehezen hiszem el, hogy mindezt nem látják sem a "zemberek" (gondolok itt arra az egyezer-ötszáz tisztújító elvakult "B" közepes Fidesz küldöttre) , sem pedig az átlagos (és nem feltétlenül jobb oldali érzelmű) választók! Pedig csak egy kicsit kellene gondolkodni. Csak egy ici-picit! 
Mert, ha valóban belegondolunk, akkor -hogy az ismert szóhasználatot idézzem- egyértelműen világossá válhat az emberek számára az a félelmetes tempó, ahogy valódi Bohócországgá válunk. Egy olyan országgá, amelyben majd mindenki hófehér maszkot visel és ahol -az ország neve ellenére- csak akkor szabad majd nevetni, ha a királynak is jó kedve van. Remélem segíthettem.

Nincsenek megjegyzések: