2011. július 4., hétfő

Tisztújítás, no meg letartóztatások.

Hello kedves olvasó!
A Magyar Távirati Iroda szűkszavú közleményével kezdeném mai gondolatébresztő cikkemet:

A kora estig tartó tárgyalás után Sebes Péter, az egykori tárcavezető ügyvédje azt közölte, hogy védencét kémkedéssel gyanúsítja az ügyészség. A védő a helyszínen várakozó újságíróknak elmondta, hogy az ügyész fellebbezett a döntés ellen, így az még nem jogerős. A volt miniszter ügyvédje azt mondta, hogy a részletekről nem beszélhet, mert azok államtitkot képeznek. 
Szilvásy Györgyöt – akit bilincsben vezettek a tárgyalóterembe – péntek éjszaka vették őrizetbe; az MTI információi szerint a Gyorskocsi utcai börtönben tartották fogva. Szilvásy a rá várakozó újságíróknak nem kívánt nyilatkozni. Szilvásy Györggyel együtt a délutáni órákban egy másik férfit is bilincsben vezettek be a tárgyalásra. Sebes Péter róla annyit mondott, hogy a férfi nem közszereplő.
Galambos Lajost, a polgári elhárítás volt vezetőjét kedd este gyanúsítottként hallgatta ki a Budapesti Katonai Ügyészség. A kémkedéssel gyanúsított volt vezetőt pénteken házi őrizetbe helyezte a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. Szombaton gyanúsítottként hallgatták ki, majd szintén őrizetbe vették Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját. Hétfőn több napilap is azt írta, hogy a katonai ügyészség bűnpártolással gyanúsítja Laborc Sándort a kémkedéssel meggyanúsított Galambos Lajos ügyében. (MTI)

Ő megmondja, mit kell
kinyomozni.
Hát az a minimum, hogy érdekes. Ilyen súlyos hibákat még a szocialisták sem vétettek, pedig ők aztán tudták, mi az az elkúrás. De vegyük sorjába az elmúlt néhány nap eseményeit.
Először is szükséges szólnom arról, hogy a Volt fesztivál végével, amely az Európai Uniós  Elnökség egyik hivatalos záróünnepsége volt (ahol -szerencsére- Orbán Ráhel kisasszony főszervezőként dolgozhatott Szájer úr leánygyermekével karöltve), hivatalosan is véget ért az elnökség fél éve.
Az persze nyilván nem véletlen, hogy a Fidesz tisztújító küldöttgyűlése közvetlenül ezután történt. A szavazás természetesen a papírformát hozta, Orbán Viktor pártelnök, miniszterelnököt a jelen lévő lelkes ezerötszáz szavazó állva tapsolta és ünnepelte, miután elsöprő többséggel erősítette meg a pártelnöki székében. Engem a látvány kicsit félig a Hit Gyülekezetének Vidám Vasárnapjára, félig meg egy híradó részletre emlékeztetett az ötvenes évek derekáról. Ugyanis itt is, meg ott is állva tapsoltak. Ám a tisztújító küldöttgyűlésen  pluszban még érdemes volt megfigyelni az ütemesen tapsoló öregasszonyok önkívületbe révedő arcát is. Hozzáteszem, ha ilyenek a küldöttek, akkor milyen lehet az egyszeri párttag, vagy nem adj Isten a pártra szavazó.
Ő kinyomozza.
Ugyanitt ezután egy napok óta a sivatagban tévelygő szomjával kezdték inni a miniszterelnök szavait, aki rendkívül diplomatikusan nyilatkozott az elmúlt fél évben végzett munkáról, miszerint (a kormány és különösen a miniszterelnök) kiosztott egy két kokit meg sallert az izgága uniós képviselőknek. Hát ez aztán a diplomáciai hangnem! Nekimenni a szövetségeseinknek! Ez aztán a politikusi magatartás!
Megjegyzem, mindezt az az Orbán Viktor mondta, aki korábban (már vastagon miniszterelnökként) megpróbált ugyanennél az Európai Uniónál kilincselni a hat százalékos államháztartási hiány engedélyezéséért, ami (nyilván) nem vezetett eredményre, mert nem érdeke sem az országnak, sem pedig az EU-nak az engedélyezett hiánycél be nem tartása, így -kénytelen kelletlen- lefeküdt az EU-nak, betartva annak utasításait. Fekve pedig nem lehetett valami könnyű pofozkodni. Na mindegy.
Ő azt is megmondja, ki, mikor
mehet nyugdíjba, mert ő
mindent meg tud mondani.
Maradt pár érve még a miniszterelnök úrnak, melyeket a papagájkommandó (értsd: Lázár János, vagy Szíjjártó Péter) szajkóz is rendesen minden fórumon, minden percben. (Mert, ha valamit sokszor elmondanak, az egy idő után nem csak a hallgatóság számára, de a hír kiagyalója előtt is igaznak, hihetőnek tűnhet.)
Ilyen érv az elszámoltatás is. Az az elszámoltatás, amely mint választási ígéret, kötelezően betartandó a Fidesz háza táján. Tény, hogy követtek el hivatali és/vagy köztörvényes bűncselekményeket sokan az elmúlt nyolc évben dolgozó vezetők közül és tény, hogy ez nem megengedhető senki számára! Legyen az az MSZP, vagy a Fidesz tagja! De ami most megy, az a legfinomabban fogalmazva is minimum érdekes. Először azokat a szocialista , liberális képviselőket, polgármestereket és a hozzájuk közeli vállalkozókat, önkormányzati dolgozókat csukták be, akik -hatalmukkal visszaélve- súlyos gazdasági bűncselekményeket követtek el. Helyes!
Ám ezek után jöttek a különböző szintű állami vezetők, majd manapság a két nemzetbiztonsági főigazgató és maga a titokminiszter jött a soron. Nyilván sok mindent nem lehet ezekről az ügyekről tudni (és ahogy hallom, még további nyolcvan évig nem is lesz minderről túl sok hírünk ugye), de éppen ezért koncepciószagú nagyon ez az egész. Úgy vélem, hogy senki nem nyugszik, míg -ezen az úton, apró, majd egyre nagyobb lépésekkel, szinte futva- el nem jut a "pártatlan" ügyészség magához Gyurcsány Ferenchez! (Megjegyzem, valószínűleg a volt miniszterelnök sokat hibázott az ezt megelőző nyolc évben, de nyilván nem lehet felelősségre vonni az elmúlt húsz év összes hibájáért.) De Orbán Viktor ezt megígérte a választóinak és amit megígér azt be is tartja. (A Fidesz szerint.) Szóval kicsit idegesít, hogy embereket vesznek őrizetbe pusztán politikai megfontolásokból, már nem először ezen a nyáron.
Ők meg vezetnek. Vagy megvezetenek?
Bárki bármit gondolhat, mert szíve joga és nem is kell egyetértenie velem, mert az úgy demokratikus, és én amúgy is csak úgy hangosan elmélkedem, de nekem mégis az a véleményem erről az egészről, hogy nagyon veszélyes játékot játszik ma a kormány. Úgy lépdel a cérnavékony jégen, hogy közben folyamatosan az sugallja: -a jégpáncél vastag és erős, és a megoldások kulcsai kizárólag a Fidesz kezében vannak, melyeket nem fél használni sem. Eközben a Munka Törvénykönyvét a munkavállalókra rendkívül hátrányosan módosította, a lakosság magánnyugdíj-pénztári megtakarításait egyszerűen elvette az emberektől, szerzett jogokat kíván eltörölni,  rokkantnyugdíjasokat kíván a munka világába visszaterelni úgy, hogy semmilyen munkalehetőséget nem kínál, vagy úgy, hogy mehet a féllábú meg a szívbeteg árkot ásni. Mondjuk Győrbe, ha Nyíregyházán lakik. És vagy eltűri, hogy (minimálbér)rabszolgává teszik, vagy semmilyen ellátást nem kaphat a jövőben. Sem ő, sem mások.
De érdekes módon az elmúlt egy évben egyetlen érdemi szó nem esett a cigányok munkába állításáról, egyetlen szó nem esett arról, hogy nyolcszáz-ezer ember a születésétől a haláláig -évtizedek, vagy harmadik generáció óta- nyugdíjasként, eltartottként, plusz jogokat birtokolva él ebben a csóró országban, és, ha szólni mersz ezért, akkor mindjárt rasszista vagy. Ahogy nem esik szó a kormány külsős (szakértői) szerződéseiről, közbeszerzést elkerülő beszerzéseiről, új és még újabb gépkocsiparkjáról és még sorolhatnám.
Lázár János szerint, mondanivalóját most rendkívül leegyszerűsítve (mely szavaiért még a tisztújító küldöttgyűlésen sem kért bocsánatot), mindenki annyit ér, amennyi vagyona van. Hát úgy látszik tényleg birka a magyar nép, ha ezek miatt a szavak miatt nem ment az utcára és nem gyújtotta fel fél Pestet, vagy a köztévé vadonatúj központját, vagy akármit. Mert e felfogás szerint az ország lakosságának egy igen jelentős része nem ér semmit. A látszatdemokrácia lassan a múlté és tényleg belépünk a nyíltan vállalt diktatúra időszakába. Ha hagyjuk. Remélem segíthettem.

Nincsenek megjegyzések: