2011. szeptember 25., vasárnap

KETTÉSZAKADT ORSZÁGUNK SZOMBATON TOVÁBB HASADT!

Hello kedves olvasó!
Biodíszlet. Nagyon komoly!
Számolok, osztok szorzok. Folyamatosan azon töröm a fejem, hogy hogyan lehetne egy kicsivel jobb, kényelmesebb. Hogyan lehetne kevesebb a tartozás, a napi rezsi. A szolgáltatókkal rendszeresen új szerződéseket kötök, amennyiben alacsonyabb árért kínálják portékájukat, legyen az internet szolgáltatás, digitális tv, akármi.
Persze nem vagyok ezzel egyedül nyilván. Sok százezer ember, sok ezer család él ugyanígy, próbál talpon maradni, megpróbálja a feje fölött összecsapni készülő hullámok erejét megtörni. Praktikákkal, okos döntésekkel, takarékoskodással, túlórával, állásváltoztatással, bármivel, ami a családjának kedvez és ami a törvényesség, a jogszerűség határain belül helyezkedik el. 
Mondjuk én valahogy nem gondolkodom azon, hogy a nagy magyar szociális háló Forintjai, segélyek formájában rám hulljanak és gondolom a bérből élők nagyobbik többsége -hozzám hasonlóan- szintén nem. Ez persze nem valami magyar konok paraszt hozzáállás, én egyszerűen szégyellném magamat másokkal eltartatni, mert ilyennek neveltek. (És persze vannak "mások", akik a -semmittevésből sportot csinálva- ebből élnek. De az majd egy másik cikk lesz. Szerintem.)

Mielőtt azonban bárki lerasszistázna elmondom, ezidáig közel hatvanmillió forintot fizettem be a nagy kalapba adó és járulék formájában. Szép házam is lehetne ebből a pénzből, vagy sok minden másom, de nincs. Nem is sajnálom, hiszen az ország működéséhez, egészségügyéhez, oktatásához, kulturális életéhez, vagy éppen a közbiztonságához nekem is hozzá kellett, hozzá kell járulnom.
És nem is lenne ezzel semmi baj, ha nem látnám nap, mint nap, hogy ezek a Forintok bizony nem éppen oda vándorolnak, ahová szántam őket. A néhány mondattal korábban említett "sportolók" ugyanis fényesen élnek, még a NAV "sem látja" őket, míg én a cikk elején vázolt módon osztok, szorzok abból a kevésből, ami a kötelezettségeim megfizetése után nekem, a családomnak marad. Az egészségügy ma nem a béka segge, hanem a Mariana árok alatt van. A családunkban élő idős emberek, nagymamák, nagypapák beszámolói alapján legalább is ez feltételezhető, mert milyen járóbeteg-ellátás az, ahol reggel nyolctól este hétig váratják a beteget? Megmondom: -semmilyen!! Aztán ott van a közbiztonság esetleg.
Az a közbiztonság, amely sem a választási ígéretben szereplő két hét alatt sem (Két hét? Ez vicc volt már akkor is!), sem pedig azóta nem javult, sőt: -a statisztikák szerint jelentősen romlott. A rendvédelemben dolgozók munkakörülményei elavultak, informatikai rendszerük olyannyira fejletlen, hogy bármelyik piti bűnöző magasabb szintű otthoni számítógéppel rendelkezik, felszereléseik életveszélyesek. Füstben eltévedt és megfulladt tűzoltók, kopott gumikkal halálba száguldó motoros rendőrök, rossz fékekkel felboruló mentőautók. Hogy csak a közeli múlt néhány eseményét említsem.
És így el is értem Orbán Viktor legújabb -egyébként erősen gondolatébresztő- mondataihoz, melyek éppen tegnap a rendőrség 1327 új tiszthelyettesének avatásán hangzottak el. Az origó munkatársának cikke szerint, idézem: -Orbán Viktor azt mondta, hogy a munkaképes, de nem dolgozó rendőröktől beszedendő adó teljes összegét a dolgozó rendőrök béremelésére fogják fordítani a jövőben. "Nem támogatjuk azt, hogy egészséges, életerős emberek hátat fordítsanak a munkának, és ne dolgozzanak."
Ez jó! Nagyon jó! Végre eljött az ideje, hogy kormány választ adjon a rendvédelem, a vegyipari dolgozók, a bányászati ágazat dolgozói, a mentősök és még sok-sok szakma korengedményes nyugdíjasainak ellenkezésére.
A gonoszsághoz mérhetetlen intelligenciával és persze kellő cinizmussal hozzá is fogott szeretett kormányunk ahhoz, hogy végre megossza a társadalom ezen ágát is. Hiszen, ha valóban így jár majd el a rendőrök esetében, akkor (ahogy a korábbi példák ezt már jól mutatják) így fog eljárni az összes többi területen is. Az új ellenséget ezúttal már nem csak a "zemberek", hanem a jövő rendőrei számára is kijelölte. Demagóg mondatai így végre eljutottak az ő fejeikbe is. E mondat azt sugallja, hogy a jövő -természetesen ezután is- elmaradó béremeléseiről, azok elmaradásáról majd nem a kormány, hanem a rendvédelmi (és egyéb ágazatok) nyugdíjasai tehetnek. Így, ezen az alapon majd jól lehet rájuk (is) haragudni. És, ha már majd mindenki mindenkire haragszik, akkor végleg ezzel lesz elfoglalva és nem azzal, amit a kormány tesz. Óriási! Tényleg nagyon nagy ötlet!
És bár kétségkívül okos, de sehová sem vezet, mert e szabályosan kettéosztott országban -rajtam kívül is- él még néhány ember, akik gondolkodnak is nemcsak hallgatják a hülyeséget. Egy mai cikkben olvastam: "Amit most látunk, azt egy Orwell nevű angol író már évtizedekkel ezelőtt megírta 1984 című könyvében és az Állatfarmban. Tessék kikeresni, elolvasni." (Pallagi Ferenc: Tízezer perc)
És csakugyan. Aki az említett műveket ismeri, az tudja miről is van szó.  A jövőre ismét sokkulcsossá (és igazán nyomon-követhetetlenné) váló adórendszer névleg ugyan egykulcsos és tizenhat százalékos marad, ám lesz, aki majd egy forintot míg mások két forintot fognak adózni azonos összegek után. (De a név marad, mert annak ellenére, hogy nem vált be, azért ez a rendszer a jó!? Ugye? )
A kormány általi: -"Az egykulcsos jó, a többkulcsos rossz." mondat ismételgetése csakugyan alkalmas arra, hogy sokszori ismételgetésével a "zemberek" el is higgyék ezt, de azok, akik gondolkodnak már régen tudják: -ez csak a kormány egyik elhibázott lépése a sok közül. (Ugyanis a minimálbér ugyanúgy 16%-ot adózik, mint havi kétmilliós nettó ÁLLAMI fizetés ugye.) A dízel jövedéki adójának emelése, a 27%-os ÁFA még csak most jönnek. Ez aztán az egyenlő teherviselés! Ezt nevezem!
De mindegy. A szeptember végére és október elejére tervezett, egyszer már betiltott, ám a (valóban független magyar) bíróság által mégis engedélyezett tüntetéssorozat végre talán majd hatást gyakorol a kormány eddigi ámokfutására. Ha máshogy nem, úgy a nemzetközi közvélemény útján. Mert ha ez így megy tovább, akkor ősszel nagyon nagy baj lesz. De szinte az is biztos, hogy a kormánynak nem csak néhány elégedetlen ember ülősztrájkjával kell majd szembesülnie! Ám ezt már nem én mondom, hanem bárki, akivel eddig beszéltem. A lassan mindenüktől megfosztott, meghasonult, csalódott "zemberek". Vigyázz magadra az őszön kedves olvasóm. Remélem segíthettem. 

1 megjegyzés:

terlasz írta...

Remek írás és sajnos igaz minden mondata!