2012. január 8., vasárnap

AZABAJ!

Hello kedves olvasó!
Hát először is engedd meg, hogy egy rendkívül irreális kívánsággal kezdjek: -boldog új esztendőt kívánok neked kedves olvasóm! Kicsit pesszimista megközelítés? Lehet, de -köztünk legyen a szó, vagy mondhatnám úgy is, hogy 52.400 szem közt- túl sok jóra nem számíthatsz ma Magyarországon (mert hát néhány napja ugye így hívják hivatalosan az országot, ahol élünk) az már biztos. Persze vannak kivételek. Ilyen ha dúsgazdag vagy (és miért ne lehetnél), ha olyan szegény vagy, hogy talán már most az utcán élsz bár akkor meglehet, hogy te nem nagyon olvasod ezt a blogot, (sőt: -semmilyen blogot sem olvasol valószínűleg), vagy mondjuk nem Magyarországon élsz (mert lásd be: -kívülről talán valóban másképpen festenek a kilátásaid).
Szóval így január elején azért már jó lenne tudni, hogy mégis mi a baj? Mert nem könnyű összeszedni a gondolataimat, ha csokorba akarom szedni a bajt. A bajt, amely manapság úgy kering a fejünk felett, mint egy nyálcsorgatóan éhes dögkeselyű, ami csak arra vár, hogy megbotolj, eless és azonnal lecsap rád. Tehát AZABAJ! 
Vagyis, ha vég-törlesztesz, azabaj. Mert 2011. december 31-ig a bankba belépve akár kezdeményezhetted is az eljárás megindítását, de ha bementél az volt a baj, mert nyilván elhajtottak (vagy irreális feltételeket szabva lehetetlenítettek el), ha meg nem akkor az, mert nem sikerült megragadnod ezt a lehetőséget. 
Ha sikerült vég-törlesztened, akkor azabaj, mert családi-baráti kölcsönből a nyakadba vettél egy újabb hitelt, ha nem, akkor meg azabaj, mert a svájci frank, euro, vagy japán jen alapú lakáshiteled megöl, felőröl, elveszi mindenedet. És rossz esetben az utcára kerülve széthullhat az életed, a családod, elvesztve mindent, amiért eddig éltél. (Ám akkor -szinte biztos- hogy nem az lesz a legnagyobb gondod, hogy már nem olvashatod ezt, vagy akármelyik blogot.)
Kezeljük most már helyén a dolgokat!
Ha tűzoltó, rendőr, vagy katona (rendvédelmi dogozó) voltál, vagy vagy, akkor azabaj. Mert ebbéli minőségedben már tavaly is másodrendű állampolgár voltál, de mára már valóság az, amit 2011-ben a legrosszabb rémálmaidban sem gondoltál volna: -elvették a jövődet, elvették a nyugdíjadat (hiába szerződtél anno -nagybetűvel- A MAGYAR ÁLLAMMAL, és hiába tetted le azt amit elvárt tőled a mindenkori magyar kormány) a mostani most szerződést szegett és -az egész világon egyedül álló módon- szerzett jogokat tett semmissé egyetlen tollvonással. Új szolgálati törvényed szerint, az aktív állomány tagjaként kötelező jelleggel kell a most létrehozott kamarába belépned, hogy az érdekvédelemhez fűzött maradék jogaid is eltűnjenek március 1-el.
Ha ezek egyike sem vagy, akkor meg azabaj. Mert a teljes nyugdíj-megtakarításod ment a levesbe, neked is, két ütemben. Ha fiatal vagy. Ha nem, vagy ne adj Isten épp nyugdíjas, vagy rokkant-nyugdíjas vagy, no akkor reszkess igazán. Mert megvizsgálnak, kivizsgálnak, leellenőriznek és visszarugdosnak a munka világába. Már, ha lenne olyan, de sajnos nincs, mert az egymillió munkahely valahogy nem jött össze. 
Pont úgy nem, ahogy a közbiztonság nem szilárdult meg. Sem két hét alatt, ahogy ígérték neked, se mostanáig. Annak ellenére sem, hogy a rendvédelmi képzés lassan egy kéthetes gyorstalpalóval rendőrt csinál szó szerint bárkiből.
Ha közszolgálatit nézel azabaj, mert a magyar 1-2 amellett, hogy egyre magasabb színvonalat produkál, nos amellett nem átall egyre vaskosabb médiatrükkök útján a pofádba hazudni. Ha meg kereskedelmit nézel azabaj, mert soha ennyi eszetlen idiotizmus, médiamocsok, reality-szar nem ömlött onnan rád, mint manapság. 
Ha a magyar kormány tagja vagy, akkor azabaj, mert ha nem a francia a német, vagy az amerikai rúg beléd (a saját sértődött gőgödből eredő hülyeségeid miatt), akkor anblokk az EU, ha éppen külföldön jársz. Esetleg tíz-húsz-ötvenezer magyar, ha kedved támad önmagad ünneplésére az Operában. És ez manapság naponta többször is megtörténik veled, elég ha csak kidugod a fejed a paplan alól. Ha ezek után még meg is szólalsz, mondhatsz bármit (a vezér utánzásán kívül másra úgysem futja az erődből), akkor egyből tovább minősítteted az országodat. Persze lefelé, ahogy mostanában mindig. Persze az Alkotmány asztala mostanra megtalálható az összes önkormányzat ügyfélterében, ahogy egy nagyon jó cikkben olvastam nemrég. Épp csak pelenkázó nincs, de kit érdekel ugye?
Ha pedig nem vagy a kormány tagja, akkor meg azabaj, hiszen ma parlamenti ellenzéknek lenni értelmetlen időtöltés, okafogyott foglalkozás, bár valljuk be őszintén mi mindannyian magunknak akartuk ezt az kétharmados őrületet azzal, hogy megszavaztuk. (Úgy vélem, hogy ilyen balga még egyszer nem lesz a magyar ember.) Ámbár az egyéb parlamenti pártok is rájöhettek erre, ezért politizálnak egyre erőteljesebben a Tisztelt Házon kívül.
Ha paraszt vagy, azabaj, mert eltűnt a magyar mezőgazdaság, ha meg polgár, azabaj, mert iparunk sincs. Ha vállalkozó vagy, azabaj, mert az utolsó csepp véredet is kiszívják idén, ha meg alkalmazott, akkor meg az, mert a vállalatok, bár még nyalogatják a sebeiket az ágazati különadók okán, de az új MT alkalmazásával és ezáltal a végletekig hajtott dolgozó teljes kihasználásával azért összehúzódni látszik az a seb.
És ha már seb: -csak apró karcolásokról beszéltem idáig, megvonva az előző év mérlegét. A sok közül mégis a legfájóbb seb a hazai demokratikus élettér teljes beszűkülése. Mert a kormány -előre látva saját jövőbeni sikertelenségét- az alkotmányázásával, a szerezett jogok elvételével, a magánnyugdíj-kassza államosításával, a bíróságok átalakításával, az ügyészség maga alá gyűrésével, az ombudsmani hivatal átrendezésével, az új médiahatósággal, az új sztrájk-, média-, szolgálati-, büntető eljárásjogi-,  büntető jogi-, közszolgálati-, nyugdíj-, (és még sorolhatnám) törvényével,  folyamatosan nagyon durva betonrétegeket hord az amúgy is új és éppen ezért nagyon törékeny magyar demokrácia ajtaja elé, kiépítve egy abszolút pártállami időket idéző diktatúrát, amin már csak cseresznye a tejszínhabon az Orbáni személyi kultusz.
Szóval, ha magyar vagy AZABAJ! Én mégis bízom abban, hogy a 2012-es év tavasza megforgatja mindezt, hogy ne legyen igaz ez az utoljára kiemelt mondat. Remélem segíthettem.

Nincsenek megjegyzések: