2015. november 7., szombat

A TEMETÉS

Hello kedves olvasó!

Egy a Facebookon, a Göncz Árpád temetése kapcsán, a miniszterelnök megjelenése által okozott kavarodás okán (volt-e joga megjelenni ott Orbán Viktornak?) kirobbant méltatlan vitát olvasva született gondolataimat tárnám most elétek.

Orbán Viktor ma, most egy maga által kreált és úgyszintén általa Magyarországnak elnevezett ország miniszterelnöke, közszereplő. Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság Elnöke volt, két alkalommal.
Nincs a két ember közt sem politikai, sem ideológiai, sem emberi összefüggés. Már nincs. Sajnos nincs.

Viszont (és mindettől függetlenül) e temetésen ott volt a helye. El is ment, és pontosan úgy 'lépett fel' ott, ahogy az tőle elvárható volt. Mielőtt valaki kétkedni kezdene: - hosszú ideje sem a személyével, sem az általa képviselt politikával nem értek egyet, ugyanakkor meggyőződésem, hogy a miniszterelnöknek semmilyen más választása nem volt, minthogy elmegy, és részt vesz ezen a temetésen.

Nem értek egyet azzal a véleménnyel, miszerint nem jelenhetett meg, csak mint miniszterelnök, ugyanis Göncz Árpád, aki végakaratával felülírta az állami protokollt, egész egyszerűen nem tette ezt lehetővé. Sem Orbán Viktor számára, sem a regnáló hatalom bármely képviselője számára. Ez a nagyszerű ember nem fogadta el ezt a hatalmat és még halálában is átnézett rajta.

Szerénységével és intelligenciájával kizárta annak a lehetőségét, hogy a hatalom emberei egy állami temetést mint eszközt használjanak fel céljaikra. Így nem mondhatott hazug beszédet a Köztársaság Elnökének koporsója felett az elnök, a miniszterelnök, a legfőbb ügyész, vagy az országgyűlés elnöke. Sem.
Orbán Viktor így nem mint miniszterelnök, hanem CSAK mint egy közismert személy, mint egy közszereplő jelenhetett meg e helyen. És ez ugyanúgy történt meg az összes mostani 'közjogi méltóság' esetében is.
E rendkívüli helyzetet eredményező döntés, Göncz Árpád rendkívül intelligens és egyben utolsó olyan döntése volt, amely, ha csak egy órára is, de a temetés helyszínén létrehozta azt a demokratikus állapotot, amelyért ő egy életen át harcolt.

Elnök Úr! Köszönjük szépen!

Akik pedig (véleményüknek hangot adva, egy temetésen, Göncz Árpád temetésén Orbán Viktort gyalázva) nem tudtak e helyen a szájukra lakatot tenni, azoknak nem volt ott helyük, nem volt ott joguk megjelenni. Mindennek megvan a maga helye és ideje. Egy temetés helyszíne nagyon nem az a hely kérem.

Remélem -ha olvassák, ha szoktak időnként bármit is olvasni- ezeknek a bunkóknak is segíthettem.

Nincsenek megjegyzések: