2017. január 2., hétfő

2017. első hete, már ami az időjárást illeti.....

Hello kedves Olvasóm!

Az idei első bejegyzésem (kicsit szégyellem is) egy ollózás lesz, méghozzá egy különleges időjárásjelentés átemelése, köszönet érte a www.index.hu -nak. Mondom: - sajnos nem én írtam, de akár írhattam volna én is olyan frappánsra sikeredett az Index újságírójának, VARGA ATTILÁNAK! az ez évi első cikke. Nem is szaporítanám tovább a szót, a fenti nagyon korrekt forrásmegjelölés után lássuk, milyen időnk lesz a héten:
 
  
"....Mínusz 18 fok, tessék ezt ízlelgetni egy ideig, de csak óvatosan mert még hozzáfagy a nyelvünk valamihez. Havazással és lehűléssel nyit 2017, mintha jelezné, hogy nem, nem lesz jobb dolgunk idén sem a tavalyi évhez képest. A leghidegebb helyeken mínusz 18 Celsius-fokig csökkenhet a hőmérséklet, sőt, néhol még napközben is csak mínusz 10 fok körül alakulnak a maximumok, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-vel.

Hétfőn északkeleten köd lesz, abban meg ónos szitálás és hószállingózás, gondolom, a vicc kedvéért. Késő délutántól észak felől erősen megnövekszik a felhőzet, este főként északon gyenge havazás várható, délnyugaton meg átmeneti ónos eső, ÉS délutántól a Dunántúl északi felén megélénkül, néhol megerősödik a szél is. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire mínusz 11 és mínusz 6 fok között alakul. A nappali maximumok a ködös területeken mínusz 4 és 0, másutt plusz 1-5 fok között alakulnak.

Kedden már nem fog nagyon esni a hó, csak néhol alakulhat ki futó hózápor, a legtöbb helyen viszont több órára kisüt a nap (hurrá!), DE helyenként megerősödik a légmozgás. kedden nem lesz annyira hideg mint hétfőn, mínusz 5 és mínusz 2 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet, kivéve északkeleten, ahol ráfagyunk a szopórollere (mínusz 9).

Szerdán szórványosan valószínű kisebb csapadék (magyarul: kevesebb helyen fog esni valami ótvar, mint ahol nem), többnyire havazás, nyugaton inkább havas eső, eső. A szél megint nem hagy békén minket, és vajon hol lesz viharos?   Északon, északkeleten, jóhogy, ott ez az első hét a nettó szívás jegyében telik el ezek szerint. Mínusz 7 és mínusz 2 között alakul a minimum-, mínusz 1 és plusz 4 fok között meg a maximum hőmérséklet.

Csütörtökön a semmiből jönnek a futó hózáporok, de legalább kapunk melléjük némi napsütést is, VISZONT viharossá fokozódik a szél, mert olyan nincs, hogy kis napsütésben a nagy, csendes pelyhekben hulló hót bámulja az ember, és ne fagyjon meg mellé. Akár mínusz 6 fokra is lemehet a hőmérséklet (a szeles területeken ezt még hidegebbnek érezzük, ugye) a nappali maximumértékek mínusz 2 és plusz 2 fok között alakulnak.

Na, mi lesz pénteken? Szél, az. Viharos. A nap sütni fog, és nem lesz ónos vagy másféle eső, hószállingózás, hóvihar, hózápor vagy snassz havazás sem. Napos idő? Pipa. És a feketeleves? A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 15 és mínusz 7 fok között valószínű, napközben viszont mínusz 9 és mínusz 3 fok közötti kánikulában bízhatunk.

Hétvégén elmennénk a telekre egy kicsit? Szombaton napos idővel kezdünk, és ha délelőtt letudjuk a dolgokat, akkor minden fasza, ellentétben a délutánnal, amikor is nyugaton és északon már előfordulhat havazás. Sokat na akarjunk a kertben matatni, legalábbis kesztyű, sál, sapka, jégeralsó és pálinka nélkül semmiképp, mert mínusz 15 és mínusz 10 fok között alakul a minimumhőmérséklet, és ha a telek egy fagyzugban fekszik, akár mínusz 18 fok is lehet. Mínusz 2 föl nemigen megy fel a hőmérő higanyszála, (északkeleten persze ez mínusz 7-et jelent). Vasárnap havazni fog, ÉS a szél is fúj majd, ÉS mínusz 14 fok lesz, szóval senki nem  menjen sehová. ..."

Na? Fasza kis időnk lesz mi? Mondjuk a hóféléket én nem bánom, végre lesz egy kis tél is már. Remélem -az évi első, iszonyat komoly bejegyzésemmel- is segíthettem.

Nincsenek megjegyzések: