2011. december 4., vasárnap

THE REAL WORLD No. 5. (A Való Világ 5.) II. rész

Hello kedves olvasó!
Biztosan te is úgy izgulsz mint én, hiszen éppen most zajlik a párbaj, ahol VV Vera és VV Annamária küzdenek a bennmaradásért. Én már halálosan szétizgultam magam. Persze vagy nem olvastál még tőlem sok mindent, vagy nem ismersz, ha ezt komolyan veszed. Ugyanis az izgalom halvány jelei sem jelentkeztek rajtam, ám az egész ország szeme láttára zajló pszichológiai vizsgálat alanyai most is úgy ordítoznak a televízió képernyőjén (egy korábbi vita bejátszása zajlott az imént), hogy az mégis kivált belőlem némi érzelmet: -ez pedig a düh.
Valahol (talán egy közösségi oldalon) olvastam egy kommentelő tollából, hogy nem biztos, hogy az átlagos nézőnek erre van szüksége. Mármint arra, hogy egy nehéz napból hazatérve a mára szinte egyetlen szórakozási lehetőségként megmaradt tv-t bekapcsolva, annak képernyőjén idióta emberek lásson, akik önmagukat is megalázó helyzetbe hozó silány és kisstílű vitákba sodródva, idióta módon ordítozzanak egymással. 
Az nagyon nagy pillanat volt,
amikor ez a piros izé arconverte
ezt a hülye kurvát
A Magyar Televízió intendánsa szerint a csatorna (az RTL Klub) húszszavas szókinccsel rendelkező emberekből farag "sztárokat". Vagy legalább is celebeket mindenképpen. A néhai Boncz Géza író, humorista szerint: "A valóságshowk ismeretlen senkikből csinálnak ismert senkiket." - és ez zajlik most is a televízióban (több televízióban egyszerre, bár az Összeseküvők című műsorról az égvilágon semmit nem tudok. Ám ez -szerintem- jó.)
Egy a mai napon a Heves megyei Hírlap vasárnapi számában olvasott komoly riportban Csernus Imrét is megkérdezték a műfajról. Szerinte az ilyen jellegű show-k a frusztrált, fáradt néha sikertelen embereket arra ösztönzik, hogy nézzék e műsorokat, mert az ott lezajló vitákban szenvedő emberek nyomora a műsor idejére lekötik, így feledtetik velük a  saját bajukat. Ilyenformán a reality persze szórakoztat, így a nézettsége magas. De tényleg erre van szükség? Én legalább is erősen kétlem.
A kritikus bevezető után viszont szeretném ott folytatni, ahol legutóbb abbahagytam. Ez pedig nem volt más, mint a show-ban szereplő személyek személyiségének kutatása. És a múlt alkalommal nem beszéltem még a VV Fecoról.
VV Feco. Az érzéseit nem mindig őszintén felvállaló egyszerű cigánygyerek ott van a szeren, már a mi a bennmaradást illeti. Valamit tudhat a szakmunkásbizonyítvánnyal (is) rendelkező srác, hiszen a bennlakók egyike sem hívta még ki, nem akart vele párbajozni. A srác még szerethető is lenne, ha nem lenne meg benne (az a jól ismert és jellemző) sunyiság, amellyel ugyan ész nélkül, mégis ösztönösen fordul arra, amerre a szél fúj. Ezen felül sokmindent maga sem tesz. Párszor megütközött a pszichopatával (VV Attila), amihez ugyan kellhetett némi bátorság is talán, de jobban a saját érdek felismerésének képessége. VV Feco ösztönösen tudja, hogy mikor kell a többi lakót amúgy rendszeresen terrorizálni próbáló idiótának beszólni ahhoz, hogy azzal a saját népszerűségének használjon. Ez persze nyilván kevés lesz a győzelemhez, de már az is nagy szó, hogy bekerült a srác, hiszen oly régóta nem fut már a Győzike show, hogy éppen ideje volt képbe hozni egy másik tudatlan cigányt.
VV Seherezádé. Szép magyar név az már biztos. A varrott cicis szőke szintén nem az eszéről híres. Ez különösen akkor látszik, amikor az énekhangjával próbál operálni. Merthogy az egyáltalán nincs neki, ám ő ennek ellenére rendszeresen vonít a műsorban. Az ének viszont annyira nem megy neki, mint annak  a nyomorult VV Annamáriának a tánc.
Nagy kerek fej, szép mosoly, apró (szigort sugárzó) száj, nagy buta szemek. Ennyi és nem több. El is gondolkodtam rajta, hogy egy ilyen tucatnő, plázaszépség mit keres a műsorban, de a kérdésben a válasz benne is van: -kell egy ilyen tucatdarab minden ilyen műsorba. Kell egy olyan lány, akit Sebestyén Balázs gátlástalanul kiröhöghet, vagy akibe Lilu bármikor belefojthatja a szót. Élő adásban.
(Be is vezényli időnként még az önmagát legkeményebbnek tartó pszicho-Attilát is pillanatok alatt a többdiplomás műsorvezetőnő, ezért lehet az, hogy egy ilyen Seherezádé-félét Lilu öt másodperc alatt olt le, vagy megesz vacsorára, ha úgy tetszik.) Ne is értem, hogyan vezethet ilyen műsort. De ha már buta szőke, ne feldkezzünk el VV Kingáról sem!
Feco és Che
(amúgy valami Cristofel nevű kubai-szerű)
Nos VV Kinga sem egyszerű eset. Az elkényeztetett, ám ennek ellenére -vagy éppen ezért- súlyos önértékelési zavarokkal küszködő szintén szőke (ám a formás Seherezádéval ellentétben vastag combú és iszonyatosan nagy seggű) lány, ez a Kinga, na ez tud még kiborítani. A Hisztériázási Egyetem nyávogás szakát summa cum laude végzett nagyorrú szépség azt sem tudja hol van. El tudom képzelni, hogy ő valóban a full kényelem unalmas, szürke hétköznapjai elől menekült a villába. Abból a számára már súlyosan ingerszegény világból, ahol megvolt mindene amit a száján kiejtett, de neki több kellett, így bevonult a castingra, ahol láttak benne valamit és betolták a többi eszetlen közé. Az már csak a véletlenen és persze apuci rokoni-és üzleti körén múlott, hogy a villába is bejutott ez a hatalmas ésszel ugyancsak meg (nem) áldott sokadik idióta.
Igazi agysebész nem?
A válogatást lebonyolítók most sem végeztek rossz munkát. Sikerült összeválogatniuk ismét tizenvalahány kretént. Olyan -egyébként sok szempontból tényleg nem mindennapi- embereket, akik értelmi képességeik, alacsony érzelmi intelligenciájuk, mocskos szájuk miatt a beszavazás eufóriájának már a másnapján képesek voltak ordítva összugrani egymással, hogy nyomorukon jól szórakozzék a tisztelt nagyérdemű. Okosan elhelyeztek köztük azért egy-két értelmes, becsületes embert is, hogy a kontraszt még élesebb legyen. És még az is meglehet, hogy volt, akit kihagytam a felsorolásból, de szerintem a nézők, a szereplők, vagy akár a jelen írás szempontjából is teljesen mindegy, hogy beszélek-e a maradékról, vagy sem, annyira érdektelen emberekről van szó. Remélem segíthettem.

Nincsenek megjegyzések: