2016. január 28., csütörtök

Néhány hét múlva.......

A terrorizmus ellen hozott Alaptörvény-módosítás hatályba lépésének napján a kórház elé beguruló mentő megszólalásig hasonlított azokhoz a VW-khez, amiket manapság az OMSZ használ. Nem volt rajta az RR-s rendszámon kívül semmi furcsa, de azt meg ki nézi. 
A személyzetnek csak annyit mondtak, hogy egy új diagnózis felállítása után átfogóbb kezelési stratégiára lesz szükség, ezért az Állami Egészségügyi Központba szállítják a beteget.
Az osztályvezető főorvos, akit harminc éves barátság kötött egyébként is a beteghez, szinte tajtékzott, amikor megtudta, hogy mi történt. Különösen azért, mert valakik az ő tájékoztatása nélkül, az ő feje felett hoztak egy olyan döntést, amely komoly kihatással lehet a beteg aktuális állapotára, és akár jelentős állapotromlással is járhat a szállítás. 
Amikor kissé lehiggadt, a vizitet is félbeszakítva azonnal az irodájába ment és hívta az ÁEK megfelelő osztályát, de az igazi döbbenet csak azután érte, ahogy beszélt a másik kórházzal, ugyanis a beteget oda fel nem vették, ott egyik osztályon sem tartózkodik - mondták. Gálvölgyit a kórházból vitték el.

Kern András sem járt jobban, mert őt meg autó vitte (volna) legújabb filmje díszbemutatójára, de valahogy a filmgyár vadonatúj, direkt erre az alkalomra csillogóra polírozott Audi A8-asa oda sem ért. Viszont otthonában még felvette az író-rendezőt. A filmgyár még aznap este bejelentést tett a kerületi rendőrségen a művész eltűnése tárgyában, de ez ügyben még csak jegyzőkönyvet sem vettek fel, csak a kocsi eltűnése okán. 
Azonban sokáig nem kellett körözni az autót, mert azt a Kőbánya-Kispest Pályaudvar külső területén, a hajnali nap első sugaraival együtt előkerülő csövesek találták meg, majd szóltak a rendőröknek.
Minden egyéb esetben nem tettek volna ilyet, hiszen kellően hívogató volt a tárva-nyitva hagyott luxuskocsi beige bőr belseje, csak az volt a baj, hogy a gyújtáskapcsolóban hagyott kulcson kívül ott volt még a filmgyár alkalmazásában álló sofőr hullája is a hátsó ülésen. Kern meg sehol........

Ceglédi Zoltán kutyasétáltatás közben tűnt el, míg Jáksó -szinte már jó szokása szerint- enyhe autóbalesetet szenvedett a Körúton, és a kocsijának ütköző autóból kiszálló marcona legények egyszerűen csak visszanyomták a terepjárójába és elhajtottak vele együtt, hátrahagyva a baleset okozásához felhasznált, szanaszét rothadt, ezeréves  lopott Mercedest. Csak úgy, keresztben az úton. Legalább is a szemtanúk szerint. Már aki mert valamit is mondani a fél órával később odaérő rendőröknek.

Mindez egy hétfői, vagy keddi napon történt? Már nem emlékszem, de az biztos, hogy a soron következő Heti Hetes felvételét készíteni akaró stáb több órás idegeskedés, telefonálgatás, rohangálás, majd várakozás után a producer utasítására hazament, mert nem voltak ott a szereplők. Egyedül hajdú Steve-et érték utol telefonon, de ő meg szűkszavúan csak annyit mondott, hogy nem tud részt venni a felvételen. Gondolom vele 'csak' elbeszélgettek. Egy kicsit.

De ez csak az első jel volt. Az első jele annak, hogy valakik nagyon azt szeretnék, ha a hatalmat több kritika nem érné. A folytatás gyors volt. Egyszerre tűnt el a képernyőkről az ORIGO, az Index, a 444.hu és a Facebook. A Twitter hamar követte őket, majd néhány napon belül eltűnt legalább tizenöt napilap a standokról. De nem csak az internet sötétült el, hanem a kereskedelmi televíziók és azok kapcsolódó tematikus csatornái is.
Az ellenzéki szereplők csendes (de kényes, költséges és időigényes) eltüntetése végül napok alatt csapott át egy mindent elsöprő letartóztatási hullámba. Az Országgyűlés bevezette a rendeleti kormányzást, a statáriumot, a kijárási tilalmat. Kikapcsolták a tömegközlekedést és a nagyobb mobilszolgáltatók átjátszó adóit is. Volt ugyan néhány renitens megye, de ott meg a vizet, a gázt meg a villanyt is lekapcsolták egy időre, így könnyedén elérték a csendet ott is.

A közszolgálati médiákból mindezekkel egy időben sohasem látott agymosás indult az útjára, hazaárulóknak, kémeknek, a migránsokkal (hovatovább a terroristákkal) összejátszóknak beállítva a letartóztatottakat. A hírhamisítást odáig fajult, hogy a köztévé egy budapesti lövöldözésről számolt be, ahol egy közelebbről meg nem nevezett antiterrorista kommandó hatalmas, több órás tűzharcban számolta fel a maradék felkelők egy nagyobb csoportját, majd a holttestek azonosításakor 'derült ki', hogy a korábban eltűnt, magukat ellenzékinek valló művészek, politikusok és egyéb közéleti figurák valahogy mind ott voltak, vagy valahogy odakerültek. 
Kár, hogy a valódi fegyveresek több sebből vérző, vagy éppen darabokra szakadt, ám friss tetemei kicsit másképp néztek ki, mint a fent felsorolt közszereplők merev, vagy több napos, és már oszladozó hullái, de egyik igazságügyi szakértő sem szeretett volna e ténynek hangot adni.

Aztán már nem maradt más, csak a nagy csend. Egyszerre mindenki számára érdektelenné vált, hogy miről mit dönt a kormány, egyszerre egyetlen sajtóorgánum sem támadott közbeszerzést, stadionépítést, vagy az egészségügy rossz állapotát. A tv-kben vezető nézettsége lett az "A DAL"-nak, egy-két "Mónika Show" jellegű agyatlanságnak, a sok-sok főzőműsornak, szépségkirálynő választásnak, illetve a "Parlamenti közvetítésnek" (mondjuk azt kötelező volt nézni). A hatalom többé nem aggódott a hatalmáért. És azt még az ellenzék sem gondolta volna, a legrosszabb álmában sem, hogy ez ilyen egyszerű lesz. Csak egy Alaptörvény-módosítás kellett hozzá. Remélem segíthettem.


(2016. január 28-án, a bejegyzés elkészítésének reggelén vált vezető hírré, hogy az Országgyűlésen nem ment át a Fidesz "terrorellenes" Alaptörvény-módosító javaslata, amely egyébként szinte korlátlan hatalmat biztosított volna a kormány számára. Szüksége is lett volna rá, hiszen a híres-neves kétharmad már nem áll a rendelkezésére. Még szerencse..................)

Nincsenek megjegyzések: