2011. január 30., vasárnap

28 000 000.-Ft. (Humor?)

Hello kedves olvasó!
A minap felütötte a fejét egy újabb hír, miszerint a kormány (különböző EU-s és ENSZ megbízatások kapcsán) két útra, összesen huszonnyolc-millió Forintot költött el. Két alkalommal (pár napra) kb.: harminc fő utazott és nagyjából valamilyen klímakonferencián vettek részt. (Azért ez elég durva néhány napért, meg két -valószínűleg tök értelmetlen- tanácskozásért. Szerintem.)
 Az ellenzékiek legnagyobb pártja mindezt megneszelve el is szaladt a különböző médiákhoz, hogy kiteregesse a piszkos textilt. A sajtó persze lecsapott az infóra és nyomta vagy két napig. A kormánynak nyilvánvalóan reagálnia kellett, mire szűkszavúan csak annyit mondott, hogy mind az EU, mind pedig az ENSZ felé fennálló kötelezettségeinknek eleget téve delegálta azt a pár főt, arra a két helyre. 
Tény, hogy jól kommunikálta az eseményt. Nem voltak dörgedelmek, nem fenyegetőzött és főleg nem vágott vissza. Egyszerűen csak tényeket közölt és ezzel lezártnak tekintette az ügyet. Azután néhány újabb hír elnyomta ennek a históriának a hírértékét, így hamar elfelejtődött, pedig csak pár napja volt róla szó. 

Na nekem azért beindult rá az agyam:

2011. március 14. Magyar Hírlap: Az MSZP elnöke újabb botrányos kormánykiadásról számol be
Látták Siófoknál
"Az MSZP ma délelőtt tartott sajtótájékoztatóján a párt elnöke kijelentette, hogy tudomást szereztek, egy a kormányt is érintő olyan beszerzésről, amely elképesztő összegeket emésztett fel, és melyet a kormány a válságkezelő alapból lehívott pénzből finanszírozott. 
Az elnök nem mást állított a párt székházába összehívott rendkívüli sajtótájékoztatón, mint, hogy a honvédelmi tárca a napokban egy tengeralattjáró beszerzéséről szóló szerződésben vállalt kötelezettsége alapján kifizette a víz alatt közlekedő hadihajó utolsó részletét is.
A Miniszterelnökség Sajtóosztályát természetesen azonnal megkerestük, ott azonban nem reagáltak az ügyre, majd később is csak egy szűkszavú sajtóközleményt adtak ki, melyben közölték, idézem:
Badacsony környékén
.....A tengeralattjáró megvásárlása valóban tény, de annak beszerzése szükséges és indokolt volt, ugyanis a kormány irredenta törekvéseinek eredményeként rövidesen megnyílhat egy szűk partszakasz, a jelenleg még horvát tengerparton, ahol a hadieszköz hadrendbe állítása megtörténik. 
A tárgyalások időtartama alatt, a nyári szezonban a vízi járművet a Magyar Honvédség a Balatoni Vízirendészeti Kapitányságnak adja át, ahol a tengeralattjáró közbiztonsági járőrtevékenységet végez, majd ősztől a Velencei tóhoz szállítják, ahol a vízre-bocsájtást követően, egy újabb esetleges titkos, vagy engedély nélküli kaszinóépítést megelőzendő, Sukoró térségében végez felderítőtevékenységet.
Télen pedig Sukorónál
Munkatársunk kérdésére, mely szerint az említett tavak átlagos vízmélysége nem biztos, hogy lehetővé teszi a jármű víz alatti tevékenységét, Szíjártó Péter azt a választ adta, hogy a kormány természetesen erre is gondolt, amikor a vízi járművet megrendelte, ezért fontos kitétel volt, hogy a gyártó a tengeralattjáró víz feletti részére, az egyébként ott látható lajstromjelek (fehér számok és betűk) helyett, a hajó jobb oldalára a Tihanyi Apátság, míg bal oldalára a Velencei tó felől látható M7 autópálya  élethű látképét fessék. Így elkerülhető, hogy a lemerülésre egyébként a fenti okból nem képes tengeralattjáró a siófoki part, vagy Sukoró közelében lelepleződjék......"  

2011. május 7. Népszabadság: A kormány újabb beszerzési botránya
"Főszerkesztői vezércikk: Oknyomozó riporterünk, -akinek a személyazonosságát érthető okból itt most nem tárom fel- hosszas adatgyűjtést, valamint az adatok ellenőrzését követően megállapította, hogy a kormány, a különböző tárcákhoz közeli cégeken keresztül, ez év áprilisában ajánlatot tett, majd rövid tárgyalás után felvásárolta, a korábban a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő Fővárosi Nagycirkusz épületét. 
A Parlament új épülete
Az üzlet létrejöttét több bizonyíték támasztja alá, így azok a földhivatali tulajdoni lapok, amelyek szerint az ingatlan 2011. április 20-tól három, különböző minisztérium által alapított, száz százalékban állami tulajdonú kft birtokába került. Független szakértők szerint a nagyteremből és több kiszolgáló épületből álló ingatlanegyüttest így a kormány közbeszerzési eljárás nélkül, a szokásos forgalmi érték ötszöröséért, vagyis ötmilliárd Forintért vásárolta meg. 
Lapunk megkereste a Miniszterelnökség Sajtóosztályát, ahonnan az osztályvezető által személyesen elkészített  kommüniké kibocsátásával a következőket közölték:
A T. Ház belülről
A kormány közbeszerzésekért felelős szakmai államtitkára, a miniszterelnök utasítása alapján eljárva valóban felvásárolta a Fővárosi Nagycirkusz épületét, a Népszabadság munkatársa által felvázolt módon. A beszerzés szükséges és indokolt volt, ugyanis az Országgyűlés jelenlegi épülete, 2012. január elsejétől a Köztársasági Elnök munkahelye lesz. Az előrehozott Köztársasági Elnökválasztás eredménye borítékolható, így ennek megfelelően kell eljárni az ügyben. Tekintettel arra, hogy Orbán Viktor Miniszterelnök Úr a várományosa a Köztársaság Elnöki posztnak is, szükséges, hogy az elnöki hivatal és a kormány számára új ingatlan jelöljünk ki a munkavégzésre. Így esett választás a Parlament épületére, azonban az Országgyűlési munkafolyamatok fennakadások nélküli folytatása céljából be kellett szereznünk egy új ingatlant. 
Parlamenti ülés
Miután a két épület kialakítása hasonló, valamint, mert a Fővárosi Önkormányzat nem volt hajlandó lemondani jelenlegi helyéről (amely épület -belülről- még küllemében is hasonlít az OGY üléstermére), 2012. januárjától a Fővárosi Nagycirkusz épületében folyhat az OGY munkája tovább." - állítja a kommüniké. 
Tehát ahol eddig okos emberek bohóckodtak, ott mostantól buta emberek fognak okoskodni? - lehetséges. Várom, hogy mikor vásárolják fel, hasonló célból az állatkertet is. Ott legalább, egy szerény belépő fejében, munka közben, élőben is megnézhetjük majd őket."

Ilyen és ehhez hasonló híreket ötlöttem ki itt néhány perc alatt. A furcsa az, hogy a jelenlegi helyzetben valószínűleg már fel sem kapnám a fejem egy ilyen hírre akkor sem, ha valóban megjelenne. Remélem segíthettem.

Nincsenek megjegyzések: