2011. január 2., vasárnap

Újsághírek 2011-ből! (Sci-fi, vagy utópia? Döntsd el magad!)

Hello!

Nos kedves olvasóm, remélem mostanra már túl vagy a szilveszteri mulatságban szerzett sebek nyalogatásán, azok behegedtek, ezért már képes vagy újra fogadni a külvilág ingereit, így például azt a "szellemi táplálékot", amit most kívánok felszolgálni neked. Nyilván senki sem látja a jövőt (vagy legalább is nem sokan), de én, alant, pár sorban eléd tárom, hogy mi vár rád. Figyelj!

2011. január 28. Magyar Hírlap "Az Országgyűlés kétharmados többséggel megszavazta a jövedéki adókról szóló törvény módosítását. Eszerint a mai naptól az üzemanyagok jövedéki adója egységesen az üzemanyag ár öt százaléka  lehet, míg a cigaretta, a szeszes italok, valamint a kávé jövedéki adóját 170 %-al emelte. Így holnaptól a 98-as benzin 175, a 95-ös oktánszámú benzin 138, a gázolaj pedig 125.-Ft. lesz, gallononként."
2011. február 3. Origó "Hírportálunk az elsők között adja közre, hogy a kormány az általános forgalmi adó mértékét a jelenlegi 25 %-ról 10 %-ra csökkentette. Szíjártó Péter a miniszterelnök szóvivője mai, rendkívüli  sajtótájékoztatóján  közölte, hogy egyes termékek esetében -mint az alapvető élelmiszerek, valamint a gyermekruházati cikkek- esetében nem elképzelhetetlen az 5 %-os ÁFA bevezetése, 2011. márciusától."
2011. március 8. Magyar Hírlap "A kormány még januárban hozta létre a Nemzeti Építési Hatóságot, amely kormányzati szerv, az építőipar megtisztítását tűzte zászlajára. Az építési tevékenységeket 100 %-ban felügyelő hatóság szóvivője bejelentette, hogy a mai nappal megszűnt, az építőiparban leginkább elterjedt jelenség: -a  körbetartozás, és a fekete munka. Miután semmilyen beruházás nem jöhet a hatóság tudomása nélkül létre, továbbá az alvállalkozók kifizetése is csak a Nemzeti Építési Hatóságon keresztül lehetséges, ezért a munkadíjak mindig pontosan és időben kerülnek átutalásra. A hatóság működését szabályzó törvény szerint, az építtetőnek a szerződött összeg 100 %-át, még a beruházás megkezdése előtt be kell fizetnie a hatóság erre a célra létrehozott számlájára, ahonnan a munkavégző vállalkozásokat, a fővállalkozó által ellenjegyzett építési napló alapján fizeti a hatóság ki. Így sem késés, sem pedig bejelentés nélküli alkalmazás nem lehetséges."
2011. április 13. Népszabadság " Az Európai Unió soros elnökségét ellátó Magyarország csúnyán felsült az általa elnökölt szövetség előtt. Az új médiatörvény kapcsán az ellenzéki parlamenti pártok által még február elején kezdeményezett aláírás-gyűjtési akció eredményeképpen, másfél hónap alatt 2.385.521. aláírás gyűlt össze, a szükséges 200.000. helyett. Az aláíróknak feltett kérdés: -Ön alkalmasnak tartja-e jelenlegi formájában az új törvényt, a média szabályozására?- alapján és szerint ennyi ember elégedetlen a cenzúrához közeli állapottal, így hamarosan a kérdésben népszavazás kiírása várható."
2011. május 1. RTL Klub "Az RTL Klub esti híradójának egyik hírében bemutatták a Városligeti majálison, ingyenesen megtekinthető koncerten résztvevőket. A fellépők között előzenekarként szerepelt Rihana, a Tokyo Hotel, majd este, több mint kétórás koncertet adott a világhírű popdíva, Madonna is. A számlát a Főpolgármesteri Hivatal, a szervezésében működő vállalatok korábban leköszönt vezetői által visszafizetett  végkielégítésekből állta."
2011. június 17. Élet és Irodalom Az irodalmi lap vezércikkében a következőkről adott tájékoztatást: "Megtisztelő az a szándék, melyben a kormány, mintegy megkövetve a magyar sajtó képviselőit, a vezető lapok főszerkesztőit és az elektronikus média programigazgatóit kérte fel egy kormányközi bizottság felállítására, kiegészülve vezető médiajogászokkal és az Alkotmánybíróság néhány korábbi tagjával arra, hogy megalkossák, majd előkészítsék a 2010-ben hatályossá vált új médiatörvényt leváltó jogszabályt. Köszönet érte!"
2011. július 3. Somogy megyei Hírlap "Köszönhetően a kora tavasztól jól alakuló időjárásnak, valamint a kormány új, a családokat és a bérből fizetésből élő réteg regenerációját elősegítő és támogató intézkedéseinek, mint a 0 %-os szja-t tartalmazó üdülési csekk programnak, valamint az év eleji ÁFA, IFA és SZJA csökkentéseknek, a Balaton már most zsúfolásig megtelt, szállodai szobát, camping helyet csak egy hónapos foglalással lehet biztosítani úgy, hogy már szeptember első két hete is betelt. A radikálisan lecsökkent áraknak köszönhetően ismét rendkívül népszerűvé vált a hazai turisták számára a Magyar Tenger."
2011. augusztus 20. Magyar Televízió "Az állami ünnepeket közvetítő Magyar Televízió Ma reggel című műsorában közölték, hogy a Magyar Honvédség légi bemutatójának programja a kiadottól eltérően annyiban módosul, hogy az ötven Gripen vadászgép kötelékrepülését követően nem a húsz harci helikopter, hanem az öt Airbus A380 -as légi felderítőgép köteléket tekinthetik meg, kis magasságban az ünnepségre, a Duna partjára vonuló nézők. Ezután következnek majd a helikopterek, illetve a Red Bull Air Race magyarországi futama, melyet a Magyar Honvédség hajóbemutatója, majd a nagyszabású lasershow és tűzijáték követ. Itt mondták el azt is, hogy a nézőket a Duna mindkét partjára felállított kapukon át engedik a rakpartokra, amely kapuknál mindenki (néhány másodperces biometrikus azonosítást követően) átveheti a személyes biztosítási szerződését, mely szerződés egy estlegesen bekövetkező baleset, vagy természeti katasztrófa által, a helyszínen, a néző számára okozott esetleges kárt hívatott enyhíteni."
2011. szeptember 5. HVG "A Heti Világgazdaság e heti számában vezércikkben számol be arról a forradalmi találmányról, mely egy adalékanyag és melyet az alumínium gyártás melléktermékeként keletkező iszaphoz hozzáadva, semlegesíti azt. A semlegesítés alatt azt kell érteni, hogy az anyagok elkeveredése után az iszap ph értéke a komposztálási eljárás során keletkezett humuszéval egyenértékű. A MAL Zrt.-nél kifejlesztett adalékanyag alkalmazása során az iszap egyébként is sötétbarna színűvé, és rostos állagúvá változik. A MAL Zrt. vezérigazgatójával készült cikkben a vezető kijelentette, hogy már októberben megkezdik az így feleslegessé vált iszaptározók halastavakká alakítását, valamint a havi szinten termelt több száz tonna virágfölddel (és a virágföld egy részének értékesítéséből származó profit egy részéből fák és virágok vásárlásával) a terület rekultiválását, hogy ott, 2012 során olyan pihenőparkokat alakíthassanak ki, amelyekben a mind a MAL dolgozói mind pedig a kolontári, devecseri és ajkai lakosok térítésmentesen pihenhetnek."
2011. október 25. Blikk "Lezuhant a miniszterelnök gépe! 2011. október 24-én, a hajnali órákban, egy brüsszeli tárgyalásból hazafelé, leszállás közben, a Budapest-Ferihegy reptéren lezuhant a kormány által, a MALÉV-tól, erre a célra bérelt különgépe. 
A leszálláskor futóműhibát jelentő pilótát, a légi irányítás a leszállás folytatására utasította, ugyanis a fedélzeti műszerekkel ellentétben a torony az összes futómű kiengedéséről meggyőződött. A gép a szokottól  durvábban ért földet, ugyanis a futómű nem, de annak fékrendszere valóban meghibásodott, állóra fékezve a leszálló gép kerekeit, így a gép orrfutóműve kitört, majd az az orrán siklott a megállásig. A miniszterelnök és annak kísérete nem tartózkodott a gépen, ugyanis az már eleve a hiba kialakulása miatt tért korábban Budapestre vissza. A gép személyzete közül ketten könnyebben sérültek meg."  
2011. november 3. Ozon network "Sem a hatóságok sem a szolgáltatók nem lepődtek meg a hirtelen beköszöntött hideg időn. A rendőrség, a mentők, a tűzoltók, a szociális segítők, a kórházak, és az utakat karbantartó szolgáltatók is már jó előre felkészültek a hidegre, köszönhetően a kormány új meteorológiai rendszerbeszerzésének. Az új informatikai  hálózattal összekapcsolt meteorológiai radarrendszer, valamint a Nemzetközi Űrállomásról, és külföldi meteorológiai rendszerekről érkező adatok begyűjtésének kétszeresére gyorsítása hatalmas távlatokat nyitott az előrejelzés pontosságának javításában. Ennek köszönhetően, az elektronikus és írott sajtó már hetekkel korábban, napra pontosan felkészíthette a lakosságot a hirtelen beálló hidegre, így a tavalyi év azonos időszakához képest a balesetek 95, míg a fagyhalálok 97 %-al csökkentek november hónapban."
2011. december 16. THE JASZAIC "A magát meghatározó elektronikus sajtótermékké kinövő blog ma ünnepli fennállásának második évfordulóját. A 2009. december 16-án induló blog ( jaszic.blogspot.com ) aktuális eseményekről szóló tudósításai, sajátos hírmagyarázatai, humoros bejegyzései  mind több és több olvasót vonzottak. A kezdeti húsz-harmincas olvasótábor, a döcögős indulás ellenére kevesebb mint egy hónap alatt elérte 865 főt, majd a következő évben az olvasók száma exponenciálisan nőtt, így mára már több, mint tízezren olvassák e sajátos sajtóterméket, a világ minden táján. Ha néha néhány perces kikapcsolódásra vágyik, vagy új megközelítésben akar látni egy-egy hírt, esetleg csak a szerző véleményére kíváncsi, akkor csatlakozzon Ön is!"

Hát ennyit 2011 híreiről. Ha figyeltél kedves olvasóm, akkor láthattad, hogy meglehetősen rózsaszín jövőképet festettem. Nos ilyen, valószínűleg még a legutolsó hír vonatkozásában sem lesz, de ha csak egy kicsit is hasonlítana a 2011-es év ahhoz, amit összefirkáltam itt az imént, az nekem, neked, szóval mindannyiunknak nagyon jó lenne. Lássuk hát:

Nincsenek megjegyzések: