2011. február 16., szerda

Outlaw

Hello kedves olvasó!
Sokáig hezitáltam, hogy megjelenjek-e egy olyan írással, amely -mint azt a cím is sugallja- a törvényen kívüli emberekről, vagy úgy általában a törvényen-kívüliségről szól. Persze kellőképpen elfogultan, hiszen már tudhatod (mivel egy korábbi írásomban már vallottam erről), volt az életemnek egy (viszonylag hosszú) szakasza, amelyben -tól, -ig hivatásos rendőr voltam. 
De ki az, aki nem elfogult mindennel és mindenkivel szemben, ami, vagy aki ismeretlenül is ártani akar neki. Bízom benne, hogy a nagyobbik többség soha nem szavazna az anarchiára (ami maga a káosz és ahol tulajdonképpen mindent szabad), a renddel szemben. Ahol biztonságban élhetnek az emberek, ahol nem kell félned, hogy egy délutános műszakból hazatérve szétverik a fejed mondjuk azért, hogy elvegyenek tőled néhány forintot, vagy egy szaros mobiltelefont.
Ráadásul most még szembe kellene állnom azzal az átlagvéleménnyel is, mely szerint a rendőrök nem csinálnak sok mindent, mert a járőrök csak kocsikáznak, míg a nyomozók meg nem nyomoznak ki semmit. Sokszor hallottam ezeket a mondatokat és első kézből tudom cáfolni ezt a véleményt, ám ez az írás most nem erről szól. Szóljon inkább azokról, akik -és ezt tényleg el kell hinned- rengeteg munkát adnak a ma rendőreinek.
Outlaw. Törvényen kívüli. Angol szóösszetétel, de talán a legjobb megfogalmazás arra, amiről írni szeretnék. Tulajdonképpen arról, hogy mit jelent ma e kifejezés azoknak, akik rendelkeznek annyi intelligenciával, hogy ismerjék a szóösszetétel jelentését, de annyival már nem, hogy felismerjék, ez nem vonatkozik, nem vonatkozhat rájuk. 
R. Sándor gyanúsított
Persze a jobb megértés érdekében nyilván egy nagyon rövid történelmi áttekintést is megérdemel e fogalom. Törvényen kívüli emberek mindig is léteztek. Sokan közülük valóban azok voltak, magukat tették azzá, mint a magyar tanyavilág Rózsa Sándora, a méltán híres (esetleg hírhedt) betyár, vagy a különböző (szimpatikus és romantikus) legendákat gerjesztő személyiség, Robin Hood, aki (története szerint) csak a szegényeket sarcoló gazdagoktól lopott, hogy aztán szétossza azok között, akiktől az elnyomók elvették a javaikat.

A kor megítélése szerint törvényen kívülivé vált és ezért kegyvesztett lett a köpönyegforgatás atyja Jospeh Fouché is, Bonaparte Napoleon legtöbbször visszatérő rendőrminisztere. Akkor törvényen kívüli volt, ma leginkább egy vitatott személyiség. 
Outlaw. A monarchia szerint
Ahogy szintén törvényen kívülivé vált az 1848-49-es forradalmat és szabadságharcot leverő osztrák-orosz erők szerint a szabadságharc tizenhárom aradi vértanúja is. Csakhogy a kegyvesztettség ez esetben a politikusok, tisztek és tábornokok kivégzését is jelentette egyben. Akkor törvényen kívüliek voltak, ma hősök.
Voltak aztán olyanok is, akiket (saját állításaikkal ellentétben) nem saját történelmi koruk és nem a népük tett törvényen kívülivé, hanem hihetetlen megalomániás álmaikkal vegyülő őrült zsarnokságuk. Ilyen ember volt  Joszif Viszarionovics Sztálin, vagy például Adolf Hitler, a teljesség igénye nélkül említve néhányat közülük, akik szintén a saját maguk alkotta szabályok szerint éltek. 
A klán
(Ezzel csak az volt a baj, hogy ugyanezen szabályokat később ráerőltették összesen néhány százmillió emberre, ide értve azokat is, akik, mivel nem adták be a derekukat, meghaltak.) Aztán ott vannak a törvényen kívüli csoportok, mint a Ku Klux Klan, melynek létrejötte nem egy amerikai vívmány, hanem a tiszta fajgyűlölet, úgyhogy nem áll messze az adolf hitleri ideáktól, vagy az olyan (amerikai, japán) vallási szekták, akik téves istenhitükben sok esetben gyilkosságra, vagy tömeges öngyilkosságra sarkallják híveiket. És hát ugye a terroristák, akik (mindenféle szedett-vetett hitük szerint) mostanság tényleg azt csinálnak, amit akarnak.
Bandaháború Cichagoban
Ezzel azonban már meg is érkeztünk napjainkhoz és az eredeti mondanivalómhoz. Az Amerikai Egyesült  Államok területén működő, drogcsempészetből, gyilkosságokból, betörésekből, kábítószer-terjesztésből, zsarolásokból (valamint az elképzelhető összes bűncselekmény elkövetéséből) élő bandák igazán törvényen kívüli életmódja megdöbbentő.
Arra a társaságra ugyanis, ahol az a belépő, hogy meg kell ölni egy másik bandához tartozó embert, vagy bárkit, aki éppen arra jár, nem nagyon lehet elmondani, hogy a törvény betűi szerint él. A húsz-harminc éve folyamatosan zajló bandaháborúk ki-és átterjedtek sok-sok amerikai városra, amerikai börtönre, vagy éppen Mexikóra (ahol manapság úgy hullik a drogdíler, meg a rendőr, mint ősszel a Mátrában a falevél) és manapság (miután a globalizáció és a szabad piac ezt is elhozta nekünk) az egész világra, beleértve Európát is. Az outlaw így ma már tulajdonképpen egy összefoglaló szó, melynek említésekor az embernek legelőször ezek a bandák és az általuk folytatott tevékenység jut az eszébe.     
De nem kell sem az időben, sem pedig a térben nagyon messzire mennünk, ahhoz, hogy példát találjunk minderre. A magyarországi bűnözés szintén ipari méreteket kezd ölteni és a bűncselekményeket végrehajtó személyek, vagy szervezetek tagjai számára, úgy tűnik teljesen mindegy, hogy mi a célpont. Manapság ugyanúgy előfordul az, hogy AK 47-es gépkarabéllyal támadnak páncélozott pénzszállító autóra, mint az, hogy védtelen, nagyon idős személyeket csoportosan, éjszaka, pusztakézzel vernek agyon néhány forintért,  ahogy tették azt nemrégiben a rapper nagyszüleivel, vagy az Isten háta mögötti faluban azzal az idős nénivel, aki mert szólni, mert szórakozásból kikapcsolták a villanyóráját. 
Érdekes pólófelirat
Jó srác lehet
Outlaw. Régen a westernfilmek, később motoros bandákról készült játékfilmek ontották a kifejezésből áradó erőt és romantikát. Ma legfeljebb a bandaháborúkról készült éles dokumentumfilmek reális (és ezért sokkoló) ábrázolásmódja tanítja a nézővel e szó mai jelentését. 


Így amikor a most futó "kedvenc" reality műsoromban (VV4) látom a szabály-és jogkövető, sokszor takarítgató, a szintén a műsorban pompázó húgát mindenkitől és minden körülmények között védő és oltalmazó, egyik csendes főszereplőjének bal karján e szót igen nagy méretű betűkkel feltetoválva, akkor nem tudom eldönteni, hogy ez a gyerek tényleg ennyire hülye, vagy csak egyszerűen mindenki mást (bennünket) néz hülyének. Gondolom nem a tizenhárom aradi vértanú járt a fejében, amikor felvarratta. Remélem segíthettem.

Nincsenek megjegyzések: