2011. február 4., péntek

ValóVilág 4 Komolyan hálás egy téma, néhány jó fotóval!

Hello kedves olvasó!

Nos, nem szaporítom a szót holmi bevezetéssel, mely szerint ki nézi és ki nem ezt a műsort, hiszen ez is csak egy olyan időtöltés, mint Győzikét nézni. Bevallottan csupán tíz százalék nézi, de kilencvenöt százaléknak van véleménye a műsorról.
(Egyébként pedig egy korábbi írásomban, amelyben először írtam az akkor induló reality-ről, már kifejtettem a véleményemet bővebben erről a televíziós műfajról. Lásd: Való(hányás)Világ 4)
Na de hadd térjek a lényegre: A műfaj hozza a szokásos formáját, ám ebben az évfolyamban úgy látszik kicsit kevesebb a szex. Talán éppen ezért viszont bővelkedhetünk egyéni tragédiákban gazdagon, illetve a kollektív elhülyülés is jól megy az egyre fogyatkozó csapatnak. Úgy indultak, hogy a műsoron kívül bekerült lányt igen hamar kiutálták és akkor még nagy volt az egyezség. Nem sokkal később az egyik lány fizikai erőszakra ragadtatta magát, így őt kizárták és még akkor is együtt sajnálkoztak az emberek, de aztán kezdett jól látható vonal kialakulni a játékosok között, hogy azután nagyon gyorsan kettészakadjon a brigád, két, különálló, ám egymással masszívan ellenségeskedő csapattá. (Közben persze volt, azt hiszem két kiszavazó-show is, ahol nyilván újabb két fő alulmaradásával apadt a társaság létszáma.)
Veszteségek itt is, ott is. Az egyik társaságot most nagyjából öt fő alkotja, míg a másikat három, ketten pedig hezitálnak, ám az öt fős csapat sem teljesen összetartó, mivel közülük az egyik lány utálja ezt az ellenségeskedést, de szeretne valahová tartozni, így még nem adta fel a tagságát.
Ebből az egészből nekem leginkább az tűnik ki, illetve, ha pontosan akarok fogalmazni: - az zavar, hogy a játékot tulajdonképpen csupán egyetlen egy ember nyerheti meg, így nem nagyon értem ezt a két társaságot. Ostobaság lenne azt hinni, hogy bármelyik csapat bármelyik tagja majd félreáll és félreteszi jól felfogott egyéni érdekeit, amikor eljön az ő ideje. Bizony harcolni fog az érdekeiért, ha kell, akár a sajátjai ellen is. Így aztán, nézői rajongás ide, lelkesedő SMS-ek oda, én úgy gondolom, hogy a villában mindenki igen jó leckét ad a külvilágnak képmutatásból, hazugságból, köpönyegforgatásból.
Való világ? Bizonyos értelemben az, hiszen a nap huszonnégy órájában összezárt (jelenleg) tíz fő élete ezerszer gyorsabb, mint itt kinn a miénk. Barátságok jönnek létre, vagy szakadnak szét szinte órák alatt. Ez így történik a Való Világ villáján kívül is, de ehhez néha évek kellenek, hiszen a való élet alanyaival nem történik minden percben olyan esemény, amely meghatározná a következő éveit, de a luxusbörtönben minden szónak, betűnek, még a gesztikulációnak is súlya lehet (ahogy mondjuk az igazi börtönökben is). 
Nyomon követem időnkét a statisztikákat, így tudom, hogy a nézettség általában az egeket veri, ezért gondolom azt, hogy az esténként a televízió előtt ülő közel kétmillió ember egyike te is lehetsz kedves olvasóm. 
Ezért kérlek, hogy amikor az egyébként kedves és szabálykövető Béci arcába nézel, majd jusson eszedbe az néhány komolyabb rendőrségi ügy is, amibe röpke élete során eddig belekeveredett. Ám, ha Gigi (Béci tesója) a kedvenced, azért vedd majd figyelembe, hogy szavazol-e egy olyan lányra, akinek korábban a televíziós karriert a vérpornóban történő szereplés jelentette. Nyilván a két hű barátot, a cinikus Alekoszt és a szarkavarásban igen jártas Olit, leginkább az általános iskola sikeres befejezése hozta össze. Másra már nem nagyon tellett az idejükből, mert várta őket a nagybetűs (felnőtt) élet, ahol az iskolai példát követve ezidáig nem csináltak még sok hasznos dolgot. A régóta médiakarrierre vágyó Évike -saját bevallása szerint- Havas Henrikkel nem akart közösen dohányozni (vagy pipázni, ha így jobban érthető) és ő sem a súlyos adóforintok termeléséről híres. Szandika, a kis cserfes lovaglólány (aki inkább potyog a lóról, mint megüli) gogo-táncosként kereste ezidáig a kenyerét, ami nem baj Sanyi, a szolgája szerint. Jerzy (Gigi szerelme, remélem jól írtam a nevét), a lengyel fiú (lengyel-magyar jó barát) chip & dale táncos lett a felnőtt élete kezdetén, ami még most is tart. Anikó számomra talány. Talán modell? Nem tudom. Gombi, egy másik nagy kérdőjel, ugyanis néhány szülői telefon juttatta be a műsorba, ahol már legalább másfél hónapja sírdogál, amiért bent van.
Bár általában a "Jól vagyok!" örök mondanivalót tartalmazó sláger refrénjét dúdolja kitartóan, amitől kicsit ellentmondásos a személyisége. És végül, de nem utolsó sorban említsük meg Dr. Lázár Lászlót (Laci), aki azt hiszem a kriminalisztika doktora és katonás fegyelemmel viseli a megpróbáltatásokat. (Remélem nem hagytam ki senkit.) 
Mit tagadjam? Nagy csapat, az egyszer biztos. A fenti keverék forráspontig hevíti a villalét mindennapjait, és általában naponta, kétnaponta robban is a cucc. Hol kisebbet, hol nagyobbat szól, de mindig hatásos, így van mit néznie a parasztnak. 
Az ORTT utódszerve az NMHH (milyen érdekes) ezidáig túl sok kivetni valót nem talált a műsorban, de már az ókori vezérek is jól taktikáztak, amikor a Panem et circenses (azaz kenyeret és cirkuszt -a népnek- elvét) vallva lakatták jól a népet szarral. Remélem segíthettem. 

Nincsenek megjegyzések: