2011. február 14., hétfő

VV4 megint!

Hello kedves olvasó!


Nem lenne baj
Most már senki le nem mossa rólam, hogy VVfun vagyok. Mi tagadás nézem rendesen, ám (szerintem sokan) osztják azt véleményemet, hogy minimum érdekes. Érdekes, mert olyan töménységben dől e televízió műsorból néha a szenny és az ostobaság (sokszor egyszerre) hogy az már-már hihetetlen. 
A feleségem szokta mondani, hogy olyan vagyok, mint egy idős bácsika, aki megvitatja a televízió készülékkel azt, amit éppen lát. Hát ez csakugyan így van, mert néha olyan mértékben háborodom fel a mérhetetlen gusztustalanságon, vagy butaságon, hogy a véleményemnek azonnal hangot is adok. Ilyenkor persze a feleségem röhög (és valljuk be férfiasan: - igaza van) mert az még számomra is teljesen nyilvánvaló, hogy a reality szereplői és/vagy készítői, valószínűleg nem hallják, amit mondok.
A meglehetősen mocskos szájú Évike
Én ettől függetlenül elmondom a magamét, de, hogy mégis hallja valaki, hát leírom, hogy mi az, ami bánt, amikor ilyen műsort látok. (Most persze megjegyezheted, hogy minek nézem, hiszen jogom van elkapcsolni, átkapcsolni, vagy kikapcsolni a tv-t, de éppen ezért hadd jegyezzem meg pont itt: - 1., nehezen lehet kritizálni valamit, amit egyébként nem néz meg az ember fia, - 2., amúgy meg átkapcsolhatok én, ha mindenütt megy a NekedValó, BeleValó, SzarnakValó és hasonló című, az alapműhöz kapcsolódó háttérműsorok.)
De vágjunk bele! 
Egy ostoba fiatalember
A hétvégén (szerencsére nem közvetlen forrásból értesültem, mert még nem tart ott a műsor, hogy otthon maradjak miatta, ha éppen jobb programom is akad), vagyis szombaton volt a párbaj. Ebben (ha valaki nem tudná) egy, a játékosok által kiválasztott szereplő küzd meg a nézők kegyeiért egy másik játékossal, akit viszont ő maga hív ki. Ilyenkor van egy "roppant jó" élő stúdió-adás, ahol a két szereplő elmondhatja a magáét, a műsorvezetők által feltett kérdések alapján, valamint mindkét személyről kis videókat mutatnak be, ahol jó, vagy kevésbé jó oldalukat mutatják. 
Nyolc általánossal sztár lehetsz
Eközben persze zuhognak az SMS-ek az RTL szerverére, csörgetve sok jó magyar forintot ugyanazon csatorna kasszájába. Ezek után, a beküldött üzenetek száma alapján, százalékos arány dönt a szavazás lezárásakor annak eredményéről és értelemszerűen a magasabb százalékot megszerző versenyző jut vissza a villába.
Eddig ez meglehetősen egyszerű, ám ami a háttérben (vagy olykor az élő adásban) zajlik, az egyszerűen elképesztő! De nevezzük nevén a gyereket. Olivér a kihívó, aki a benntartózkodásának idején mindvégig taktikai játékot játszott és látszólag esélyes volt a fődíjra is akár, csúnyán eltaktikázta magát, illetve durván kikészült a párbaj előtti kb.: három napban, így rondán elvérzett Bécivel szemben, aki viszont az összefoglalókban a csendes, jólelkű, szerény, de határozott fiút játszotta, ellentétben a valódi énjével. (Amiről egy korábbi, szintén e műsorral kapcsolatosan megszületett írásomban már értekeztem.)
A párbajhősök
Én értem, hogy mindenki a maga pogácsáját sütögeti ott benn, de felmerült bennem néhány kérdés az egésszel kapcsolatosan. Valóban megérdemli a nyertes a nettó 50.000.000.-Ft értékű fődíjat? Valóban ekkora dolog kamerák előtt, bezárva létezni? Valóban ilyen érzelmi viharokkal jár, ha összezársz tíz-egynéhány embert egy időre?
Szinte biztos vagyok benne, hogy nem! De a recept azért adott. Végy néhány teljesen ismeretlen, egymással (és néha saját magával is) szögesen ellentétes személyiségű, nem túl gazdag, viszonylag fiatal, különböző nemű, korú, a korábbi életében nem minden helyzetben sikeres embert. Zárd be őket egy helyre.  Vonj meg tőlük időnként ezt-azt és adj nekik időnként kellő mennyiségű alkoholt. Ez már majdnem elegendő ahhoz, hogy magas nézettséget érj el a műsorral. De! Ha mindez kevésnek bizonyul, akkor viszont adj bele mindent! (És ez alatt a lehető legkomolyabban értem, hogy MINDENT!)
Vagyis a személyiségeket ismerve, döntéseiddel, a büntetésekkel és kedvezményekkel, (amelyek sokszor személyre szólóak, illetve néha csoportosak) manipuláld őket a végletekig! Ekkor, de csak ekkor viszont készülj fel, hogy a leglehetetlenebb reakciókat fogod kiváltani azokból az emberekből, aki, amikor bementek oda, még embereknek voltak nevezhetőek. Üvöltenek, majd. Lerészegednek és olyan mocskos szájjal kelnek ki magukból, hogy a saját édesanyjuk sem fog ráismerni szeretett gyermekükre. A csendes fiatalemberek nagyképű bunkóvá, a csicskáik nagyszájú, agresszív állatokká, a lányok retkesszájú ribancokká változnak majd, akik önmagukból kifordulva esnek egymásnak, vagy a riportszoba ajtajának, hogy azt feltörve az ott lévő kamerától követeljenek még alkoholt. (Nem mintha nem lenne elég kamera, az épület egész területén.) Mint egy pszichológiai kísérlet. (Nem vagyok egy összeesküvés-elmélet gyártó, de lehet, hogy ez tényleg az is.)
Őt sem az eszéért szeretik, de
akkor végképp nem tudom, hogy miért?
Szóval. Szombaton, Olivér csúfos veresége után természetesen a Béci nevű kísérleti alany ment vissza a luxusbörtönbe, kimondhatatlan örömet okozva ezzel a belső körének. Olivér elvesztése, a saját rajongói körében viszont nagy traumát okozott. Tényleg úgy siratták, mintha meghalt volna, miközben csak hazament, láthatóan sokkal jobb körülmények közé, mint amiben a villában része volt, vagy mint amilyenből sok más szereplő a villába érkezett. Vagyis igazából ugyan nem nyert, de legalább életének elkövetkező részében normális emberként élhet. Így aztán Béci csapata most a fellegekben jár, míg Olivér csapata szétesni látszik. Ahhoz képest, hogy az egészet csupán egyetlen ember nyerheti meg, nem rossz, ahogy ott benn csapatokat alkotnak. Hihetetlen ostobaság, bár nyilván komoly ellentéteket fog ez még szülni, a műsorkészítők szándékának megfelelően. 
Lehetséges nyertes?
Az komoly
csavar lenne. 
És ez a hihetetlen ostobaság az, ami a műsor nézőinek nagyobbik részét szerintem meg sem érinti, hiszen egész egyszerűen nem értik, vagy, ha pontosabban akarnék fogalmazni, fel sem fogják parányi agyaikkal mindazt, ami a képernyőkön zajlik. Ők csupán olyan (néha elég egyszerű) embereket látnak, akiket maguk közül valónak éreznek, akikkel azonosulni lehet és akik megvalósítják majd saját kis titkos vágyaikat is azzal, hogy képernyőn vannak, vagy azzal, hogy éppen megnyernek egy ilyen "játékot". Mert ez a sztárság, ez a celebség az, amire sok-sok ember (fiatal és idős) vágyik.


Sajnos összességében nagyon sok embernek rossz képet ad ez a műsor. Azt sugallja (sok más műsorral egyetemben), hogy viszonylag kis-, vagy éppenséggel nulla teljesítménnyel is lehetsz sztár, lehetsz gazdag és ismert ember, lehetsz valaki. Sok százezer, vagy millió szürke egér közt az egyetlen fehér egér. Remélem segíthettem.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Nalátod...hasonlóan gondolkodunk...annyi a külömbség csupán,hogy nálunk max akkor megy ez a szenny,ha véletlenül ottmarad a csatornán,és lusta vagyok átkapcsolni...
Egyszerűen megfogalmazták már a rómaiak ezt!

"Panem et circenses!"
Azaz "kenyeret és cirkuszt" a népnek!