2011. március 24., csütörtök

Készíts saját villanyszámlát (hátha az jobb lesz)

Hello kedves olvasó!
Szokatlan módon, ma (úgy látszik nagyon kreatív vagyok) két írással is jelentkezem. Még csak most készült el a VV4 Hadsereg (Svejkek és más antikatonák) című írásom, de ismét tollat kellett ragadnom, mert a VV4-en túl is van élet, ez pedig nem más, mint a való világ.
Az a való világ, ahol számlákat kapsz, ahol -ha nem fizetsz-, rövid úton elveszik mindenedet, és nem rablók, vagy haramiák. Legalább is nem a szó igazi értelmében vett bűnözők. E bevezetés után persze illik most már a lényegre is rátérni. 
Kaptam egy levelet. Méghozzá egy e-mail-t, egy jó barátomtól és annyira elgondolkodtató volt, a fanyar humorral megírt levél, hogy úgy döntöttem: - ezt mos azonnal leközlöm, megosztom veled is kedves olvasó. (Az eredeti levelet persze megszerkesztettem, mielőtt megjelenítettem a blogban, hogy formát adhassak a levél tartalmának.) Mert a szavakban van a lényeg, kérlek olvasd figyelmesen:


Ma már semmi szükség nincsen se villanyórára, se gázórára! Hogy miért? Mert ezek a mérőórák eredetileg azt a célt szolgálták, hogy a Fogyasztó és a Szolgáltató egymás közötti korrekten elszámoljon és a Fogyasztó annyi díjat fizessen, amennyi villanyt, vagy gázt a mérőóra szerint elhasznált. Ennek azonban ma már semmi jelentősége nincsen, mert bármit mutat a mérőóra, a Szolgáltató olyan összegű számlát állít ki, amilyet akar!
Hogy miért? Mert nincsen ember, aki ellenőrizni tudná, hogy a számlán szereplő összeg megfelel-e a tényleges fogyasztásnak. 
Hogy Miért? Mert a számlán szereplő, fizetendő díj és a mérőóra által mutatott elhasznált mennyiség, és annak egy egységnyi díja köszönőviszonyban sincs egymással. 
Egy normálisan működő államban, tisztességes gazdasági rendszerben, egyértelműen meg van határozva, hogy egy kilowatt áram, vagy egy m3 gáz mennyibe kerül; a mérőóra által mutatott mennyiséget be lehet szorozni az egységárral, és máris megvan az eredmény, hogy mennyit kell fizetni! Nálunk nem így van, mert ez nem normális gazdaság, ország, és nem működik tisztességes államrendszer!
  
Vegyünk egy villanyszámlát, hogy igazunk van-e? Nézzük meg miből áll össze a számla végösszegét jelentő, fizetendő 6.758,- Ft díj:

24h áramdíj tömb I. 110 kWh 20,38.-Ft/kWh 2242.-Ft.
24h áramdíj tömb II. 45 kWh 21,68.-Ft/kWh   976.-Ft.
Összesen tehát:                                                     3218.-Ft.

Idáig rendben is lennénk, hiszen a fentiek szerint a 40 napos időszakra 155 kWh fogyasztás után 20,38 és 21,68 Ft-os egységáron (az már rejtély, hogy miért van a két különböző egységár, de ez még belefér ) 3.218,- Ft áramdíj fizetendő. Azonban ezzel nincs vége, mert a számla folytatódik, úgy mint:
Szénipari szerkezetátalakítási támogatás:               31.-Ft.
Kedvezményes árú villamos energia szolgáltatás:  19.-Ft.
Összesen:                                                                      50.-Ft.

Átviteli-rendszerirányítási díj:        98.-Ft.
Rendszerszintű szolgáltatási díj:      66.-Ft.
Elosztói forgalmi díj:                       1341.-Ft.
Elosztói veszteség díj:                       648.-Ft.
Menetrend kiegyensúlyozási díj:       78.-Ft.
Összesen:                                          2222.-Ft.
Még nincs vége, de egy villanyszámlában ez a "menetrend kiegyensúlyozási díj", figyelemreméltó kreativitásra vall, ezért érdemes egy kicsit megpihenni. Aztán ott van még továbbá:

Elosztói alapdíj:    150.-Ft.
Összesen:             2372.-Ft.

Na már most, ha az áramdíjhoz (3.218,- Ft) hozzáadjuk ezt a többit (2.372,- Ft), akkor 5.590,- Ft jön ki, amihez még a      20 % ÁFA jön + 50 Ft AHK ( rejtély, hogy ez meg micsoda???? ) és máris megkapjuk a villanyszámla: 6.758,- Ft-os végösszegét!

Ha valaki meg tudja mondani, hogy az áramdíjon túl megjelölt őrületek, összesen 2.372,-Ft, miért kerülnek Lajos bácsi és Ilonka néni villanyszámlájába felszámításra, az akkor azt is mondja meg, hogy;

- ezek az ilyen-olyan díjak miért éppen annyi összegűek;
- és miért nem alacsonyabbak;
- vagy magasabbak;
- továbbá, ki és mikor állapította meg pl.: a "menetrend kiegyensúlyozási díj" 0,5000 HUF/kWh egységárát,
- és végül: - ennek mi a fene köze van az elfogyasztott villanyáramhoz????

Ha még egyszer megnézzük a számlát, akkor láthatjuk, hogy a tényleges áramfogyasztás után mindössze;

3.218,- Ft-ot

kellene fizetni, de ezt feltornázták a fogyasztók számára teljességgel ELLENŐRIZHETETLEN plusz költségekkel;
 6 758 Ft-ra!

A gázszámlával hasonló a helyzet, de ott az átejtés talán még bonyolultabb. Persze a számla itt sem az elfogyasztott gázmennyiség és az egységár szorzata, hanem korrekciós tényezőt, fűtőértéket (MJ/m3),elszámolt hőmennyiséget is számítanak és a számla összege az egységár és az elszámolt hőmennyiség szorzata, amiben a fűtőérték (MJ/m3) és az elszámolt hőmennyiség (MJ) adja a két ismeretlenes egyenletet, és őrzi meg a számla összegének titkát.

Miért van ez így? Hol van a fogyasztóvédelem? Mikor lesz már ennek vége?

A villanyszámla analógiájára elképzeltem, hogyan is festene egy zsemle számlája a Szolgáltató büféjében:

Péksütemény 1 db:                                      8,50.-Ft.
Búza vetési-aratási összetevő:                     2,32.-Ft.
Búza kelési bizonytalansági faktor:              1,88.-Ft.
Búza feldolgozási (háztáji) veszteség:          0,66.-Ft.
Búza sikér díj:                                                  1,30.-Ft.
Kukorica bánatpénz:                                      0,72.-Ft.
Vízbázis fejlesztési hozzájárulás:                  0,20.-Ft.
Pékség újrafestés, rovarirtás:                       0,52.-Ft.
Gömbölyítési jutalék (művészeti felár):       0,78.-Ft.
Szolárium (régebben színkezelési) pótdíj:    1,70.-Ft.
Sütőlapát korszerűsítési alap:                        0,88.-Ft.
Azonosítás:                                                        0,34.-Ft.
Kifli szolidaritási együttható:                          2,40.-Ft.
PTU.KAH.ZZ:                                                   1,90.-Ft.

Összesen:                                                      27,00.-Ft.

Ezekhez a multikhoz egyre inkább igazodik és hasonul a víz- és csatorna szolgáltatások díja. Nem a számlájukkal, hanem a hozzáállásukkal. Bármilyen probléma, vagy vita keletkezik a szolgáltató és közöttünk első és nyomatékos kijelentésük; -Ha nem fizetsz, kikapcsoljuk a szolgáltatást, vagy leszereljük a mérő órát!

Tehát jogorvoslati lehetőségünk is csak a vitatott számlák kifizetése után lehetséges, ha továbbra is szeretnénk villany mellett olvasni, gázzal főzni és vizet inni, stb.... Jó lenne ténylegesen, ha ezen monopóliumoknak, szolgáltatóknak megpiszkálnák a működését és megtiltanák, hogy a fogyasztókkal szemben azt a fenyegetési lehetőséget, hogy vitatott helyzetekben a: "HA NEM FIZETSZ, LESZERELJÜK" végre az állam:

erőfölénnyel és joggal való visszaélésnek minősítené!

Nem csak azokról van szó, akik nem fizetik - a fentiek szerint, amúgy teljesen alaptalan, "feturbózott" módon kiállított számlájukat, - hanem azokról az esetekről beszélünk, amikor a multik, vagy a hatalmi pozícióból szolgáltató cégek téves, vagy rossz számlákat állítanak ki. Történjen ez az általa kezelt mérőeszköz hibájából, vagy számlázási hibából. Ugyanis ezekben az esetekben nagyon gyorsan kicserélik a mérőket és másfél, két hónap múlva mikor megjön a számla csak akkor fedezhető fel a "túlszámlázás" már nem tehetünk semmit, mert a leszerelt mérőket ezek a szolgáltatók nagyon gyorsan szétszedik, vagy átszerelik, így a fogyasztót meggátolják annak lehetőségétől, hogy bizonyítsa a mérő hibáját!
Elgondolkodtató: -mikor egy cégvezetés alap gondolata és mondata a következő: 
  
HA NEM FIZETSZ LESZERELJÜK, KIKAPCSOLJUK!


Meddig engedjük zsarolni magunkat a multiktól, monopóliumoktól? Mikor lesz az, hogy ők ténylegesen a Fogyasztókat kiszolgáló szolgáltatók lesznek nem pedig kizsákmányolók!

Ha egyetértesz ezekkel a gondolatokkal akkor küldd tovább,..." (oszd meg az ismert közösségi oldalakon), hogy minél többen elolvassák!..." Eddig az idézett levél. Remélem segíthettem.
Megjegyzés küldése