2011. március 24., csütörtök

VV4 Hadsereg (Avagy Svejkek és más antikatonák)

Hello kedves olvasó!
Ha valóban meg szeretnéd pillantani a luxusbörtön lakóinak igazi énjét, akkor most érdemes nézned ezt a csodálatos reality-t. Kicsit valóban hasonlít egy katonai kiképzésre, bár annál lényegesen finomabb, lebutított változatban lehet részük a szereplőknek.
Azért merem ezt állítani, mert nekem még volt szerencsém részt venni ilyesmiben, nem is egyszer, ugyanis a drága kiképzőink először bennünket képeztek ki, majd később az enyém (miénk) lehetett e hálátlan feladat. (Mármint mások kiképzése.) Igaz, itt nem láttam olyat, hogy teljes menetfelszerelésben, mondjuk végrehajtanak egy huszonnégy kilométeres menetgyakorlatot, de erre a hely szűke miatt nyilván nem is kerülhet sor.  
Ezért aztán nyilván olyat sem fogok látni, hogy az egyik, vagy másik résztvevő vért önt ki a bakancsából (ahogy tettem annak idején én), vagy, mondjuk olyat, hogy lövészgödröt ásnak egy olyan löszös, homokos területen, ahol a gyakorlat előtt nagyjából kettőszáz évvel szőlőültetvények voltak, mely szőlő tőkéi ma is ott vannak a föld alatt. (És azt nagyon nehéz egy szál gyalogsági ásóval szétcsapkodni fekve úgy, hogy közben  még a felszerelésére és valódi fegyverére is vigyáznia kell a valódi katonának. Na mindegy.)
Az azonban bizonyos, hogy "kiképzők" (két kőkeménynek látszó -bár nyilvánvaló katonai előképzettséggel rendelkező- fickó) törekszenek a szereplők személyiségének, egyéniségének megtörésére, nem kevés sikerrel. (Ami egyébként -helyesen- része, egy újoncokból álló katonai egység pszichológiai átalakításának, a csapatszellem, a társ iránti felelősségérzet  kialakításának.)
Persze, nagy valószínűséggel nem is az a célja az úgynevezett military hétnek, hogy komoly katonákat faragjon a szereplőkből, pusztán ízelítőt ad számukra egy másik zárt csoport, a hadsereg életéből. 
Azt viszont a műsor jelenleg nagyon jól szemlélteti, hogy kiből mit hoz ki egy ilyen jellegű pszichikai nyomás, mely párosul a műsor alapvetéseivel, vagyis azzal, hogy vadidegeneket, kamerák kereszttüzében, több hónapja összezárva tartanak. Hol jobban, hol rosszabbul. Most éppen rosszabbul.
Egyre nehezebb
feladat lehet
A képlet egyszerű. A lakók egyenruhát öltöttek, azonos rendfokozatúak, és beosztásúak, a feladataikat (kúszás, mászás, memóriagyakorlatok, hideg vizes fürdő, alaki gyakorlat, éjszakai őrség, fegyverhasználat stb....) egyenrangúként kell ellátniuk, miközben a két "kiképző" igyekszik sűrűn megalázni őket.
Először úgy tűnt beletörik a bicskájuk a feladatba, de hideg, nyers viselkedésükkel gyorsan felülkerekedtek még a legmakacsabb villalakó ellenállásán is.
A csavar nem is ebben van. A szerkesztők (és a villa pszichológusai) kidolgoztak egy rendszert, melyben a legjobban teljesítőt a nap végén "őrvezetővé" léptetik elő. És ez bizony a parancs adásának, az esetleges büntetés kiszabásának, a másik szívatásának lehetőségével jár. És itt jön elő a (nem intelligens) emberekből az igazi állat.
Ugyanis a jó katonai vezető, a magasabb szakmai, katonai képességei alapján járó elismerésként adott magasabb rendfokozat lehetőségével él, és nem visszaél. A jó parancsnok következetes fegyelmet tart (ami egyébként az egység érdeke, ugyanis az egység túlélését szolgálja adott esetben), és nem az elöljárói hatalmával visszaélve kerget embereket kiszámíthatatlan helyzetekbe, vagy teremt értelmetlen élethelyzeteket, amelyekből (főleg egy igazi harc során) nincs kiút.
Na de! Most, a VV4 katonai baromsága során aztán bemutatkoztak a lakók, de rendesen.  Béci áhítozik az elismerésre, a  magasabb rendfokozatra és ezért meg is tesz minden emberit. (Ma este aztán ő lett a parancsnok, de az még nem derült ki, hogy milyen főnök válik belőle.)
Első alkalommal Gigi kisasszony kapott "csillagot", ám arról fogalma sem volt, hogy mit kezdjen a helyzettel, így nagyon nem is törődött azzal, hogy ő a parancsnok.
Másnap azonban Alekosz úr lépett elő. Ez a férfi saját bevallása szerint volt katona, de úgy látom, hogy ő csak a hadsereg árnyoldalait tapasztalhatta meg, (mármint, hogy szívathatták rendesen) mert amint egy kis hatalomhoz jutott, szinte azonnal hatalmaskodni kezdett a társai felett. Ez a faszi nagyjából azt  is sejtheti, hogy odakinn népszerű, mert ez (is) a fejébe szállt kissé.
Sok emberrel beszéltem és teljesen hihetetlen a számomra, hogy sokan be is dőltek ennek az affektáló mű-nyelvészprofesszornak. Affektál, idegen szavakat használ, hangzatos kijelentéseket tesz, miközben egyfolytában különböző szerepeket próbál játszani, ám egyre kevesebb hitellel a játékában. Ma például (miután minden társa számára előadta, hogy ő milyen profi katona volt) egy szaros anatómiai alakot (civil kifejezéssel: céltáblát, amely majdnem embernagyságú) sem volt képes eltalálni, néhány méterről. (Természetesen -Alekosz szerint- a fegyver hibája miatt.)
Ugyanis mindent megmagyaráz, minden élethelyzetben igyekszik élni az utolsó szó jogával, ám egyre kevesebb sikerrel. Ilyenkor azonban manapság már nem nevetgél (vörös fejjel), hanem igyekszik visszavágni a vitapartnerének (de nem észérveknek látszó szavakkal), hanem fenyegetőzik. Parancsnokként (vezetőként), lakótársai felett hatalmaskodva szerintem még unszimpatikusabbá vált. 
Még eddig mindig úgy volt, hogy a legesélyesebbnek tűnő játékos, az nem nyerte meg a játékot és ez nyilván most is így lesz. Esik szét az említett fiú és ez szerintem azért jó, mert ha már 50.000.000.-Ft a tét, akkor azt ne nyerhesse meg egy ilyen idióta. (Bár igazi alternatívát nem nyújt a többi játékos sem.)
És egy megjegyzés a végére: - Béci, (a másik esélyes játékos) aki "őrvezetővé" vált a nap végére, parancsnokként azt a feladatot kapta, hogy az egyik játékostársa által felállított őrség tagjait megváltoztathatta. Miután Alekosz az őrség tagja volt, őt, saját magával váltotta le. 
Alekosz mester ezt úgy élte meg, hogy a Béci nevű játékosban felcsillan néha az intelligencia szikrája, miközben Béci úgy kommentálta az esetet (és ezt a villában egymás tudta nélkül tehetik meg), hogy megítélése szerint a  kiképzés megmutatta: - Alekosz olyan gyenge mint egy lány, de mert most meg van fázva, talán még annál is gyengébb, ezért váltotta le őt. (És helyezte persze saját magát a nem túl hálás posztra.) 
Szóval az, aki sok-sok szóval, intelligensnek tűnő kifejezésmóddal, finoman de mégis minden néző által érthető módon lehülyézi a másikat (lásd: - Alekosz gyerek), az maga annyira hülye, hogy azt sem veszi észre, ha csúnyán megalázzák azzal, hogy látszólag kedveznek neki. És a stáb gondolom végig abban reménykedik, hogy a nézők ezt nem veszik észre. Bár azzal, hogy már most televízió műsort terveznek az Alekosz nevű szereplőnek, azzal nagyjából azt sugallják -már most-, hogy nem ez a fiú nyeri meg a VV4 elnevezésű játékot. Hát ilyen (hülyének néz mindenkit) a Való Világ. Remélem segíthettem.


Nincsenek megjegyzések: