2011. március 21., hétfő

Lázár János news (politikai elemzés sok-szemszögből)

Hello kedves olvasó!
Sem plagizálni, sem idegen tollakkal ékeskedni, sem pedig más szavaival élni nem kívánok, így a forrás pontos megjelölésével szeretnék most idézni valakit, aki -bár a ....húzzunk bele..... jelmondatot nem kifejezetten tőle hallottuk először- most aztán belehúzott rendesen. 
Forrásom nem más, mint Hódmezővásárhely polgármestere és egyben a FIDESZ frakcióvezetője, maga Lázár János úr. Most pedig, ha lehet, akkor egyszerűen csak idézném őt. (Utána közösen kielemezzük az elhangzottakat. Mint egy irodalom órán jó?) 
Figyelem, követezzék az idézet:
" ...... én soha nem szégyelltem, hogy mim van, dolgozom keményen, abban a miliőben nőttem fel, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét se kell szégyellni, az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára. Aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér. Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani. Annak annyi az élete. Ez az én véleményem. ....."
Aztán idézném még egy kicsit a frakcióvezető-polgármester urat. Íme:
" ....... Ha egyszeri kétkezű munkásember, akkor ahhoz a jövedelemhez képest érjen el valamit. (...) Nagy baj lenne, ha olyan képviselők ülnének [a közgyűlésben], akiknek semmijük nincs ........." 

Miért is? Hát egy demokráciában nem mindenki választó és választható is egyben? Vagy, ha valaki szegényebb, mint a környezete (például a közgyűlésben), akkor már nem is alkalmas arra, hogy képviselje a polgártársait egy ilyen grémiumban? 
Vagy ne adj Úristen az Országgyűlésben? Ki érti ezt konkrétan? Mer' én nem. De igencsak elkanyarodtam -a második idézet miatt- eredeti témámtól, történetesen a Lázár úr mondanivalójának elemzésétől. Na akkor végezzük el közösen ezt a feladatot.
Először is hadd kezdjem a 2008-ban elhangzottakkal. Lázár úr előadásában elég egyértelmű üzenet rejlik. 
Ha csóró vagy -és csóró lehetsz akármilyen (mondjuk tőled kívül álló) okokból is, bár ez azt hiszem Lázár urat nem nagyon érdekli- akkor te kedves olvasó, az égvilágon senki sem vagy. Vagyis hát igazából egy senki vagy, akinek semmit sem ér az élete.



Ez -az elhangzottakról alkotott- vélemény (mármint az enyém) amely szerintem teljesen független a Lázár János úr tegnapi sajtótájékoztatóján előadott védekezésétől, mely szerint a nyilvánosságra került felvétel vágott, szerkesztett és erősen manipulált. Meg, hogy nem az elesettekről, a nincstelenekről beszélt. Akkor kikről könyörgöm?
Én, az utca egyszerű embere pontosan úgy értettem a Lázár úr által elmondottakat, ahogyan azokat elmondta. Az én számomra az " ....  akinek nincs semmije, az annyit is ér.  ....." szavak azt jelentik, hogy akinek nincs semmije, az annyit is ér. 
Aztán lehet ezt a mondatot manipulálni, lehet vizsgálódni -ahogy hallom akár magának Orbán Viktor úrnak is- hogy honnan, hogyan kerültek elő, vagy kik által ezek a felvételek, lehet ezt a néhány mondatot úgy vágni, ahogy akarják, nekem akkor is csak ezt jelenti. 
Kósa Lajos úr szerint -aki történetesen egyébként a FIDESZ alelnöke és Debrecen  polgármestere is egyben- vizsgálat lesz, és a felvétel manipulatív, és a szavak ki vannak ragadva a szövegkörnyezetből! Bla, bla bla!
Nem kell nagyon messzire mennünk. Anélkül, hogy dicsérném érte, 2006. őszének hajnalán valaki (vagy valakik) Gyurcsány Ferenc úr korábban Öszödön elhangzott beszédéből is idéztek -az elektronikus és az írott sajtó (érdekes módon) egyszerre történő közreműködésével- néhány nem igazán szalonképes kijelentést arról, hogy hogyan működött a politikai elit akkortájt.  (Igazi politikai bukta!)
És mi lett belőle? Hát néhány idióta felgyújtotta az MTV összes Skodáját, Baló György éppen ott parkoló Fordját, és még jónéhány gépkocsit, a vízágyút, a rendőrautókat, gyorsan frissen szanaszét tört húszegynéhány rendőrt, és tűzre vetette magát a székházat is, hogy aztán még hónapokig gyújtogasson itt-ott, törjön-zúzzon Budapest belvárosában, tankkal randalírozzon.  Hát forradalomnak éppen nem nevezném azt, ami akkor történt.
Aztán a rendőrbácsik a csúnya puskáikkal kilőttek pár szemet, letartóztattak néhány száz embert, közülük sokakat még bántalmaztak is, vagyis senkinek nem volt jó! Illetve voltak olyanok, akiknek kifejezetten használt ez a polgárháború jellegű, ám inkább már-már anarchiába hajló állapot, de őket nem bántanám (nem bánthatom), mert ma kormányon vannak.
Ezzel persze nem szeretnék én semmit sem sugallni, csak az bánt, hogy nem egyforma a mérce. Bánt, hogy amikor az egyik vezető beosztású politikus hülyeségeket beszél, akkor felgyújtjuk Pestet és Budát, amikor meg a másik szájából hallunk vérlázító szavakat, akkor hirtelen mindenki manipulációról, meg felelősségre vonásról kezd el nyekeregni. Ez így nem fair. 
Jó persze tudom, hogy a politikai hatalom bebetonozásának, sok-sok új hatóság létrehozásának, vagy az alkotmányozásnak a kellős közepén, egy alakuló királyságban sem idő , sem pedig energia nincs az udvarmester minden szavára figyelni, így az néha-néha elszólhatja magát. 
Az MSZP-nek meg volt ideje az elmúlt években megtanulni, hogy hogyan kell a kormánypárt minden lépését figyelve kihasználni a hibákat, hiszen az előző nyolc évben a FIDESZ mást sem tett. Az a FIDESZ, aki ma napról-napra követ el a szocialistákéhoz megszólalásig hasonló szarvashibákat. (Az MSZP pedig jó tanuló, nyilván azonnal sajtónyilvánosságot, vagyis teret ad az ilyen Lázár Jánosi megszólalásoknak.)


Tisztelt Lázár János úr! 
Vegyük mindketten ezt egy választópolgár nyílt levelének. Most Önhöz szólok! Szerintem a bocsánatkérés önmagában igen kevés akkor, amikor olyan embereket bánt meg a szavaival, akik szerte az országban Önre, az Ön pártjára szavaztak. Mert azt kötve hiszem, hogy az ország kétharmada csupa milliomosból állna, sőt! Úgy gondolom, hogy az ország nagyobbik többsége ugyanolyan szegény ember, mint a (szocialistákra szavazó) kisebbik része. 
Tehát az Ön, az Önök választói azok, akiknek az élete, Ön szerint semmit sem ér! Én (ahogy az olvasóim jelentős része) egyszerű, hétköznapi ember vagyok. Ja, és ahogy sokan az országban, választópolgár. A választópolgárok pedig olyan emberek, akiknek a mindennapját nem a politikai manipulációk, a csúsztatások, a hazugságok, a magyarázkodások töltik ki. Olyan emberek, akik általában nem kifogástalan öltönyt viselve szállnak ki a Németországban vásárolt Audikból. (Melyet -félre ne értsen- nem sajnálok Öntől csak megemlítem, hogy általában nincs ilyenjük az embereknek, de -szerintem- ettől még nem senkik.) 
Olyan emberek, akik az adójukat befizetve járulnak hozzá ahhoz, hogy Ön -persze mindannyiunk üdvére- gond nélkül végezhesse a munkáját. 
Olyan emberek, akiknek bizony sokszor kell a fogason lógó kabátok zsebéből összeszedegetni az aprót a hó végén kenyérre és lehet, hogy nem tehetnek arról, hogy ilyen helyzetbe kerültek, hogy most így élnek. 

Úgyhogy tisztelt uram, uraim, álljanak bárhol a mai magyar politikai palettán, (a dolognak ez a része engem nem nagyon érdekel), de nem bánnám, ha végre azon szorgoskodnának, hogy hazánk jusson előbbre, nem pedig Önök! Jó lenne, ha az a gőg, melyet most sugároznak önmagukból, nos az a gőg valahogy a háttérbe szorulna, mert Önök nem egy uralkodó család tagjai, s országunk nem egy monarchia. Ezzel szemben Önök választott (és éppen ezért) visszahívható képviselők! 

A cinizmus pedig csak azoknak fegyver a kezében, akik jó időben és jó helyen cinikusak, így jó lenne, ha letörölné az arcáról azt a félmosolyt, ami e post olvasása közben ült ki az arcára. Én, a kisember (azért a szegénységnek is van előnye) lehetek cinikus, hisz nincs veszteni valóm. De Ön semmiképpen sem, hiszen a polcra nem magától jutott, hanem mi (tudja, a nép) ültettük fel oda! Ahol aztán nem az a dolga, hogy a többieket, (értsd: - a frakciót, a beosztottait, többi pártot) vagy éppen a választóit rugdossa, hanem az, hogy előre vigye Magyarország ügyét! Remélem (ezúttal Önnek is) segíthettem.

Nincsenek megjegyzések: