2010. december 22., szerda

Médiatörvény 2053-ban (Humor. Vagy talán nem is?)

Hello kedves olvasóm!

Az Országgyűlés által 2010. decemberében elfogadott új médiatörvény tető alá hozása előtt, tulajdonképpen néhány másodperccel jött létre az elektronikus hírközlést felügyelő ORTT utódaként a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Ez a szervezet, már nem csak a rádiók és televíziók fölött bábáskodhatott, hanem az összes sajtóterméket górcső alá vehette.  

A törvény és a hatóság szinte egyidejű létrejötte hatalmas hazai és nemzetközi felháborodást okozott. A nemzetközi sajtó erősen kritizálta Orbán Viktor miniszterelnök durva beavatkozását, sőt az akkor parlamenti pártként regnáló, majd később a politika süllyesztőjében nyomtalanul eltűnő LMP a szavazáskor egy, a sajtószabadságot temető transzparens kibontásával tiltakozott a törvény megszavazása ellen, de minden hiába. Egy  diktatúrának (oh mit is  mondok, "demokráciának") nem lehet ellentmondani semmilyen korban. 
Az Elnöki hatalom jelképei
Ilyen előzmények után már az első percekben látni lehetett, hogy a renitens sajtó majd igen sok feladatot ró az erős törvénnyel megtámogatott új hatóságra, ami azonban szitkozódás ide, felzúdulás oda, azonnal tenni kezdte a dolgát. Először a kereskedelmi televízióknak szórt ki (kb.: egy hónap leforgása alatt) néhány százmilliós bírságot, majd a piac további meghatározó szereplői, a kereskedelmi rádiók felé nyújtotta ki csápjait.
Az első körben legtöbbet szenvedő Tv2 persze nem adta be a derekát rögtön. Bíróság előtt kereste az igazát az NMHH-val szemben, ám rendre pereket veszített. Olyannyira, hogy végül két és fél év után a holland tulajdonos úgy döntött, hogy kivonul a magyar piacról, így 2013. július 1-én beszüntette adásait a Tv2, a hozzá kapcsolódó FEM3-al és további tizenöt tematikus digitális csatornával együtt. Tíz és fél évre rá, (elég sokáig bírta) végre az RTL Klub is megadta magát. Úgy 2023-ig kb.: háromszáz milliárd Forintnak megfelelő Eurot fizetett be ez a csatorna olyan "nagy jelentőségű szabályszegések" miatt, mint az addig sokat emlegetett legsúlyosabb esetük. 
Az Új Köztársasági Elnöki Palota 2019

Történt, hogy a csatorna által, 2014. január 1-től kötelezően vetített esti mese jobb alsó sarkába, az egyik figyelmetlen technikus elfelejtette kitenni a hatos karikát, így a valami piroskáról szóló vériszony, félelmetes mesét néhány óvatlan szülő megengedte megnézni, pár hat évnél fiatalabb gyermeke számára.  

Ez a hiba aztán óriási felzúdulást keltett az ekkorra már jól képzett (és rendesen elbutított) nézők körében. Vezércikkek jelentek meg és a Parlament előtt maga -az ekkor már második ciklusát taposó- Orbán Viktor Köztársasági Elnök Úr másfél órás beszédben ostorozta a kereskedelmi csatornát, az elkövetett hiba okán. Az Elnök néha kicsit köhögött, és a hangja időnként elhalkult, de köszönhetően a digitális technika kifinomultságának és az éber adásrendezőnek, ezt szinte senki sem vette észre.  

Beszédében kifejtette, hogy a szintén kötelezően adásban lévő tv-torna szereplőinek lenge öltözéke súlyosan rongálja a magyar fiatalok szexuális morálját, (függetlenül a tornaműsor 21-es karikájától) illetve kitért arra is, hogy az RTL Klub az említett  parlamenti beszédet megelőzően többször sértette meg azon tájékoztatási kötelezettségét, miszerint több alkalommal is ki mert vágni néhány másodpercet a Köztársasági Elnök és a Miniszterelnök (aki ekkor már néhány törvénymódosításnak köszönhetően egy és ugyanaz a személy) egyenként két órás, főműsoridőben adott heti négy beszédéből. Az Elnök szerint mégiscsak demokrácia van, aggályos az egyetlen megmaradt kereskedelmi csatorna ilyen kilengése. Az Elnök a beszéd adásba kerülése után magához rendelte az NMHH vezetőjét és intézkedési javaslatokat tett.  

A beszéd után aztán felgyorsultak az események. A 2023-ban már negyvenezer fősre duzzadt NMHH nyomozói azonnal házkutatást tartottak a csatornánál, majd őrizetbe vették a csatorna vezérigazgatóját, Sebestyén Balázst, a programigazgatót Rákóczi Ferencet, majd harmadnap az éppen szabadságát töltő kreatív igazgatót, Vadon Jánost a Balaton partján fogták el az NMHH kommandósai.  Az Elnök elégedett volt a gyors eredménnyel, ám az NMHH vezetője néhány további személy felelősségének kivizsgálását javasolta még, melyre a jóságos Elnök rábólintott.  

Így történt, hogy egy soha nem látott letartóztatási hullám indult be. A vezérigazgató előzetes letartóztatásának ötvenharmadik napján, a médiahatóság járőrei sikeresen elfogták majd a hatóság Szabadság téri székházába (volt Magyar Televízió) kísérték azt az öt főt (két felnőttet és három gyermekkorú személyt), akik a tv-torna szereplői voltak az RTL Klubon.  
Így esett, hogy az NMHH-nak végül nem kellett újabb és újabb  elsötétítésre ítélni a csatornát, hiszen az alkalmanként százmilliós bírságok és a letartóztatások nyomán, röpke két hónap leforgása alatt elfogytak a kereskedelmi csatorna dolgozói.  A huszonharmadik X-faktor győztese ezért később kénytelen volt a nagy nézettségű műsort azonnal átvevő Duna Televízió által felajánlott három napos, félpanziós (szalonna, kolbász, kisfröccs), mucsajröcsögei utat elfogadni, lóháton. 

2049: - Tizenöt éves börtönbüntetésükből szabadultak a Heti Hetes még életben lévő sztárjai. A hetvennyolc éves Hajós Andrást -természetesen az NMHH előzetes engedélyével- behívták a vezető tv-csatorna, a fidesz.hu/tv szerkesztői, hogy riportot készítsenek vele. Az Elnök majd egy évvel korábban bekövetkezett halála óta más szelek fújdogálnak, ezért az NMHH szorítása is enyhülni látszik. 

2053: -Több mint két éve, a híradók először 21, majd épp tegnaptól 21.5 százaléknyi bűnügyi hírt adhatnak, és csökkent a televíziók és rádiók (na meg a vezető napilapok) szerkesztőségeiben a házkutatások száma is. Heti kettőre. A Hajós riport adásba kerülésének lehetősége még vitatéma az NMHH és az ORFK új vezetője között, de legalább Hajós megkapta a gázsiját:

Öt évet fizettek ki neki előre a Mucsajröcsögei Öregek Otthonában, ahol nap nap után, közel ötven különböző, de többnyire már élelmedett korú X-faktor győztesnek stand up-olhat.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Hali!

Egy fórumban olvastam hozzászólásként...de lehet benne valami!
"..eddig Gyurcsányról ugye az köztudott volt,hogy gumilövedékkel belelövetett a tömegbe....a fijjugról el tudom képzelni ezekután, hogy ők élessel teszik...."
Szomorú,de nem érzem sértőnek.
Ez már a vég kezdete?

Boldog Karácsonyt szomszéd!:)