2010. december 2., csütörtök

In memoriam Leslie Nielsen

"Csak szorongtam, mint törpe a túl magas piszoárban",
vagy
"Semmit sem csinálni nagyon nehéz - az ember sohasem tudja, mikor készül el." . 

Pont erre az arcra gondoltam
Szinte látom magam előtt a Csupasz pisztoly múlt héten elhunyt, hófehér hajú, világhírű komikusát,  Leslie Nielsent, amint az éppen forgó film egy jelenetében igen hülye arcot vágva, rá   oly jellemzően hangosan gondolkodik. (Persze mindig Sztankai István karakteres hangján.)  Mr. Nielsen számos filmben remekelt, de leginkább az említett sorozat Frank Drebin hadnagyaként vált világszerte ismertté. 
A Csupasz pisztoly-szériában látható jelenetek helyzetkomikuma és sok, a fentiekhez hasonló (idézhető) monológ tette alakját ikonikussá. 
Szerintem vagyunk egy páran, akik Mr. Nielsen sajátos humorán felnőve kaptak sok-sok óra szórakozást, kikapcsolódást. Leslie Nielsen, az általa megformált, sokszor szerencsétlenül csetlő-botló, szerepe szerint a hülyeségben mégis határozott alakjai szinte minden alkalommal megtornásztatta a rekeszizmaimat. 
Sajátságos, hogy amikor megpróbálom Mr. Nielsen lényegét megfogva röviden megfogalmazni azt, hogy mitől is volt ő olyan jó, akkor érzem úgy, hogy nem megy és feladom.

Aki ismerte Leslie Nielsen munkásságát, az tudja jól, hogy miről beszélek. Megismételhetetlen és egyszeri, mint minden emberi lény, de ő ezeken túl is adott egy olyan pluszt, amitől szerettük őt. Hiányozni fog, mert néhány napja már az égieket szórakoztatja. 

Nincsenek megjegyzések: