2010. december 20., hétfő

Másfél millió lépés Magyarországon

Hello!
A sorozat atyja: Rockenbauer Pál
Ez a cím bizonyára ismert előtted kedves olvasó. Akinek viszont nem, annak elárulom, ez egy 1979-ben, - az akkori- Magyarországon forgatott, eredetileg természetfilmnek induló, végül (szerintem) egy dokumentumfilmként működő és ható, a teljes vidéki Magyarországot bemutató, és a társadalom teljes keresztmetszetét felvázoló olyan filmmé vált, amelyben egyaránt szerezhetett ismereteket a néző a vidékről (annak földrajzi helyzetéről, történelméről, geológiájáról, néprajzáról) ugyanúgy, mint az ott, 1979-ben élő emberek mindennapjairól. Ma, a Magyar Televízió legtöbbet ismételt dokumentumsorozata, így bizonyosan a fiatalabb generációk előtt sem ismeretlen fogalom e műsor címe, mely még ma is friss, aktuális és hiteles, igazi kultfilm. A neves természetfilmes, ROCKENBAUER PÁL  írta és rendezte, aki sajnos ma már nem lehet közöttünk. Tematikája szerint a forgatócsoport 1979. július 31-én elindulva, hetven egynéhány nap alatt, gyalogosan (lépéseiket egy különleges, egykerekű, kerékpárra hasonlító számlálón számolva, melyre bizonyosan emlékszel még) haladtak az ország kék turista útvonalán, hogy bemutassák az útvonal összes nevezetességét. JUHÁSZ ÁRPÁD geológus szakértőként vett részt a forgatás egyes napjain. Képlékeny előadása nyomán szó szerint tárult elénk az adott terület őskori Magyarországa is. 
A mindig gyalogló stáb
A műsor annyira szemléletes volt -különösen SINKÓ LÁSZLÓ narrátori közreműködésével-, hogy az is megismerhette gyönyörű Hazánk szépséges tájait, falvait, történelmi nevezetességeit és lakóit, aki még sohasem járt csöppnyi országunkban. Miért is írtam le mindezt? 
Egyrészt azért, mert (az egyik kisebb kereskedelmi csatornán) a közeli múltban láttam egy olyan dokumentumfilmet, amely a címben szereplő filmsorozatról szólt! és a fenti műsor, még életben lévő készítőit is megszólította, harminc év távlatából, egy még ennél is fiatalabb műsorvezetővel!   
Másrészt pedig azért, mert magam, a sorozat adásba-kerülésekor úgy kilenc éves lehettem, és mély emlékképek élnek bennem a műsorról. 
Az a bizonyos mérőműszer
Egy nagyon kíváncsi kisfiú csodavárása volt bennem, minden egyes rész vetítése előtt, és valódi katarzissal járt egy-egy rész megtekintése, ugyanis oly sok mindent tudtam meg Hazánkról, amit semmilyen más módon nem sikerült volna megismernem az akkori viszonyok között. Nem volt évi két-három utazás, de még csak internet sem. A földrajz-és történelemórák (bár humán beállítottságú vagyok), nem adták úgy vissza a szükséges ismereteket, mint ez a filmsorozat. Ajánlom hát minden korosztály Hazáját szerető és ismerni akaró tagjának, garantáltan nem lesz a bal alsó sarokban számokat tartalmazó sárga karika. Akár a televízióban nézed meg, akár az internet az elérés útja -pl.: a Google, ahol a címet beírva én például 0.24 másodperc alatt 40.800.- darab találatot értem el-  mindenképpen jó és hasznos időtöltés lehet.  Inkább ezt nézd meg, kedves olvasóm, mint azt a sok szart ami az imént felsorolt csatornákon egyébként ömlik rád, mert az internet és a televízió taníthat is, és mert érdemes!

Nincsenek megjegyzések: