2011. június 22., szerda

STOHL

Hello kedves olvasó!
A publicisztika néha ironikus is.
Egy közéleti publicisztikától elvárható, hogy legyen pontos, lényegre törő és erélyes, de Stohl András esetében ez nekem most valahogy nem megy. A pontosság vonatkozásában csupán annyit mondhatok, hogy a színész hivatalos honlapja (most) nem volt megnyitható, ráadásul a google-ban való keresést meg fel kellett adjam, mert az első nagyjából tízezer találat a bulvárban megjelent cikkekre, meg a facebook-on látható mocskolódásokra korlátozódott. 
Miután ezen információk alapján semmiképpen sem várható el tőlem az objektivitás, ezért úgy döntöttem, hogy csak úgy maradhatok objektív, ha a saját véleményemet felvállalva írok az eseményekről.
Az előzmények mindenki számára ismertek. Stohl András színész, műsorvezető, a Nemzeti Színház tagja, az RTL Klub nevű kereskedelmi televízió arca, frontembere, az akkor a köztévén futó Tűzvonalban című (mellékesen szakmai szemmel és krimirajongóként is értékelhető) sikersorozat egyik főszereplője, szakmai karrierje csúcsáról, és harmonikusnak nevezhető magánéletéből, egyetlen pillanat alatt iszonyatos mélyre zuhant.
Egy színházi buli után a színész, az általa vezetett terepjáróval súlyos balesetet okozott, miután áttért a menetiránnyal ellentétes forgalmi sávba és ott több gépkocsival összeütközött. Ez még nem is lehet akkora baj, hiszen mindez bárkivel, bármikor előfordulhat. Baleset! Nem egy szándékos cselekedet, hanem -bár súlyos- mégis gondatlan magatartási forma, elkövetési magatartás. Lehetett volna! Ha!
Ha a rendőrség nem állapítja meg, hogy a balesetet a színész erős alkoholos és kábítószeres befolyásoltság alatt okozta. Az igazi probléma tulajdonképpen ez, valamint az, hogy a balesetben többen megsérültek, közülük egy fő súlyosan sérült és még az is lehet, hogy sérülése maradandó károsodást okozott.
Az elsőfokú tárgyaláson rendhagyó, amolyan példát statuáló ítélet született, hiszen a műsorvezető, az általa ittasan okozott balesetért két év négy hónap, letöltendő börtönbüntetést kapott. Az ügy most a Pest megyei Bíróság előtt, mint másodfokon eljáró bíróság előtt zajlik. Nem ért véget, mert (bár ez viszonylag szokatlan a másodfokú eljárásokban) újabb szakértők bevonására, Stohl balesetben szerzett sérülésére -és enyhe fokú amnéziájára- való hivatkozásra került sor, így az ügy ugyanezen bíróság előtt, szeptemberben folytatódik.
Ám, mint ahogy az várható is, dől a vélemény rendesen. Dől az utca emberéből, dől a bulvárból (legyen az újság, televízió vagy egyéb média), dől celeb-jogászokból, sztárügyvédekből, Kovács Pista nyugállományú esztergályos bácsiból egyaránt. Ki-ki a maga módján, hozzáértésével, rálátásával és intelligenciájával alkotja meg a saját véleményét. Valaki mérsékeltebben, valaki durván fejezi ki a dühét, míg mások -mint például a Nemzeti színészei és igazgatója, vagy az utca másik oldalán járkáló emberek- teljes mellszélességgel állnak ki Stohl András mellett.
Az általános vélekedés az, hogy amit tett, az nem megbocsátható, és a pokolba vele, dögöljön meg. Legalább is többnyire ezt sugallja a bulvár (főleg az ellenlábas nagy csatorna), de hát a bulvárnak pont az a dolga, hogy szétszaggasson egy ilyen helyzetben egy ilyen embert. Nekem ezzel csak az a gondom, hogy így már tényleg nehéz elvárni bárkitől, hogy objektív maradjon. A TV2 egy a legfőbb Ügyészségtől bekért statisztikára hivatkozva egyetlen mondatban jelentette ki, hogy ilyen esetben mindenkit börtönbe csuknak. Ám azt nem közölte, hogy milyen esetben, hiszen az ügy nem egy lezárt történet, abból túl sokat nem lehet tudni, főleg azt nem, hogy a bíróság milyen végleges minősítést állapít meg mielőtt ítéletet hoz, ugyanis még az is vitatéma, hogy maradandó-e a Palibácsi sérülése. Vagyis: -nincs olyan statisztika, melyre hivatkozni lehetne e pillanatban.
Ehhez képest a kereskedelmi csatornák a híradójukban gyártanak hírt. Nem átadnak, gyártanak, ami azért nagy különbség. Necces, de megteheti ezt egy Blikk, vagy egy Bors, de nem a TV2 Híradója, aminek a tényeken alapuló tájékoztatás volna a feladata. Ez azért zavar, mert senkit nem késztet gondolkodásra, hanem telibe megvezeti a népet, vakítja  a parasztot, aki egyébként sem veszi a fáradtságot, hogy elemezzen értékeljen, -roppant jól tájékozott ember benyomását keltve- csak ismétli (ebben az esetben is), amit a tv-ben hallott. sajnos ma így készül a közvélemény Magyarországon.
Eközben Stohl vezekel. Milliós (sőt hét nullás) nagyságrendű kártérítéseket fizet, drogprevenciós előadásokat tart, visszalép a televíziós szereplésektől és minden este játszik az anyaszínházában ugyanúgy, mint a POSZT-on, vagyis teszi a dolgát. (Megjegyzem, nem minden esetben vagyok elragadtatva Alföldi Róberttől, a Nemzeti igazgatójától, de az azért dicséretes, hogy külön tudta választani az eseményeket Stohl személyétől és hagyta, hagyja, hogy játsszon, hogy Stohl azt tehesse, amiben valóban, igazán jó.)
Bennem is megfogalmazódott a kérdés, hogy ezek után kinek, minek jó az, ha Stohl letöltendő büntetést kap. A büntetések és intézkedések rendszere szerteágazó, így van bőven törvényes lehetőség arra, hogy a színész enyhébb, ám mégis kemény büntetést kapjon. A színházban, a drogprevenciós előadásokon, de még akár abban a nyomorult televízióban is többet tehet az ittas vezetés és a kábítószer fogyasztás ellen, mint a börtönben. Vezekeljen úgy, hogy meg is teszi azt, amit ezek után elvár tőle a társadalom. Ne azért ne üljön, mert híres ember, hanem azért hogy az ismertségét használva, a saját módszereivel tehessen az ilyen jellegű esetek megelőzése érdekében. Mondjuk ingyen, vagy a saját pénzét is felhasználva. (Például létrehozhatna egy alapítványt, az ilyen úton megsérült, megnyomorodott emberek, vagy a balesetben elhunytak családjainak megsegítésére.)
Az ügyben másodfokon eljáró bírónő azt mondta: -látja, hogy Stohl retteg a börtöntől, mire  színész visszakérdezett: -ki ne félne tőle? A bírónő ekkor kifejtette, hogy sokan nem és, hogy Stohl ugyan még nem járt ott, de most dörömböl az ajtaján, hogy bejuthasson. Sommás megfogalmazás. Objektív, összegző, kritikus, de legalább őszinte.
Szóval hajoljon bármerre Justitia mérlegének nyelve, az biztos, hogy Stohl András már sohasem lesz ugyanaz az ember, mint aki a baleset bekövetkezését megelőző másodpercekig volt. És hogy ez jó, vagy rossz, az szeptemberben kiderül. Remélem segíthettem.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Szerintem a többszörös visszaeső magatartás, a baleset helyszínének elhagyása (piás-drogos állapotban) nem könnyít a dolgon.
Ami most számomra a szarrágás kategóriát üti,hogy azon vitatkoznak a szakértők pro-kontra,hogy a szenvedő fél, XY bácsi lába vajh a baleset miatt rövidült-e?
Könyörgöm..ha valakinek csípőtörése lesz,kap egy új protézist...az nehogymár sima 8 napon túl gyógyuló legyen!
Pedig nem is vagyok orvos ugyebár!:)
A legtökéletesebb megoldást már megírta más...Kecskeméti BV-intézet,és onnan kijárhatna fellépni a színházba Buci.
Lehet hogy jó színész,de emberileg nulla szerintem.
És ezen nem segít a drogprevenciós tevékenysége sem,és a befizetett soknullás összegek sem...ez a külvilágnak szól.
Ha komolyan gondolta volna,akkor leáll az első balesete után a "tütüke+vezetés" kombóval!
Szerintem...