2011. június 19., vasárnap

CLOWN REVOLUTION! (Bohóc forradalom!)

Hello kedves olvasó!
Mint ahogy a sajtóból már te is értesülhettél, 2011. június 16-án, csütörtökön, Budapesten lezajlott az Árok Kornél és Kónya Péter urak által kitalált, szervezett, életre hívott és lebonyolított demonstráció, a BOHÓCFORRADALOM! A felhívást a fenti urak, mint magánemberek tették közzé, és ennek megfelelően cselekedtek mindvégig, így nem érhette őket az a vád a kormány részéről, hogy esetleg pártpolitikai síkon (síkokon) szerveződő megmozdulást vezettek. 
No persze ennek ellenére kevés olyan negatív kritika volt, amely mondjuk ne ezt szajkózta volna. Aki pedig nem ezen érvekkel operált, amikor kritizálta a megmozdulást (mert ebben az országban szinte mindent lehetséges), nos az meg személyeskedettDe ne szaladjunk ennyire előre, sora van mindennek, mint a borsónak.
Nyilván neked is feltűnt kedves olvasó, hogy a csütörtöki eseményről én csak ma írok. Ám, ha ez feltűnt, akkor bizonyára megfigyelhetted már azt is, hogy nálam ez szinte minden jelentős esemény esetén így zajlik, hiszen, ha csak egy egyszerű tudósítást szeretnék közölni a demonstrációról, akkor azt (kettő és fél mondatban) megírhattam volna már jóval korábban is (vagy mondjuk előre, mint egyes kormánypárti újságírók), de én általában megvárom, míg leülepszik bennem minden gondolat, amely a téma köré csoportosul és igyekszem a cikkem megírásáig a lehető legtöbb információt is beszerezni.
Írásaim nagyobbik többségében nem is vagyok jelen az adott eseményen, pusztán a véleményemet mondom el (nagyjából ezt hívják publicisztikának), de jelen esetben ez nem így történt, hiszen többed-magammal részt is vettem a Bohócforradalomnak elnevezett (a sajtó által általában rendvédelminek titulált), tömegdemonstráción. Azért írtam, hogy rendvédelminek titulált, mert én kapásból másképpen gondolom.
Véleményem szerint ugyanis e megmozdulás ezúttal már sokkal szélesebb tömegeket mozgatott meg, mint az eddig lezajlott bármely rendvédelmi tüntetés, beleértve a kormány(fő) fő renitensének tartott -kis szójáték- (és éppen ezért ellenségeként kezelt) TMRSZ korábbi demonstrációit is. Árok és Kónya Urak (a főszervezők) egyetlen hívó szavára, nagyjából harmincöt-ezer ember jelent meg az Alkotmány úton felállított színpad előtt, vagy vonta vissza (jelképesen) a voksát a kormány tagjaitól. A "szavazáson" -és ez konkrét, mérhető szám- tizenkilencezer-hatszáz ember gondolta úgy, hogy a kormánynak mennie kéne már.
Az ott lévő rendvédelmi dolgozók (és most újfent megpróbálom sulykolni: -nem csak a jobb oldali, bocsánat kormánypárti szavazó által -számomra most már végképp érthetetlen okból- oly nagyon utált rendőrök, hanem az ország összes pontjáról tűzoltók, katonák, a NAV pénzügyőrei, BV-sek,) között megjelent a LIGA, rengeteg az üggyel szimpatizáló civil és/vagy civil szervezet, és ami még ennél is fontosabb: -a lengyel Szolidaritás (Solidarnost) aktivistái is!
Fontos mindenkinek tudnia azt is, hogy ennyi embert, a még oly szimpatikus kezdeményezők sem tudtak volna, pusztán a rendvédelem területéről ily rövid idő alatt kiállítani, különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a rendőrség országos vezetése a rendezvény napjára, valamilyen "rendkívül fontos indokkal" berendelte -szinte kivétel nélkül- a rendőrség teljes hivatásos állományát. No volt is közbiztonság gondolom rendesen. Ráadásul még túl sok pénzébe sem kerülhetett az országnak, hiszen a túlóra manapság nem egy kifizethető bérkategória a rendőrségen.
De beszéljünk a kritikákról! A korábbi kormánynyilatkozatokban többször ismétlődött az a szólam, mely szerint a kormányfő elvárja a rendvédelmi dolgozóktól a fegyelmet, és nem fogja eltűrni, hogy azok a rendbontás, a rendetlenség oldalára álljanak. Ezek a megnyilvánulások egyrészt fenyegető hangneműek, ha azt vesszük, hogy legitim és nagy szakszervezetek által bejelentett, engedélyezett, néhol ugyan enyhén radikalizálódó, de a törvényes kereteket mindig betartó tüntetés váltja ki.
Másfelől ugyanezek a szavak már-már sugallták a kormányban kibontakozó félelmet is, ami azért nem jó, mert mindezt a szavazóik felé is közvetítették e szavakkal. Eszerint ma már nemcsak gyűlölni kell a rendvédelmieket, hanem ideje lesz félni is a fegyveres tömegtől. Ilyen gondolatokat -szerintem- ostobaság elültetni, az amúgy sem mindig elég bölcs "zemberek" fejében. Nem jó üzenet, mert akár polgárháborúhoz is vezethet, de úgy látom ezeknek lassan semmi sem drága, ami a hatalmuk érdekeit szolgálhatja.
Harmadrészt pedig lekicsinylő. Hiszen akár Orbán Viktor, akár a miniszterelnök szócsöve (akinek manapság abban merül ki a korához képest igencsak magas fizetésért betöltött munkaköre, hogy leginkább szó szerint idézi a főnökét, ami önmagában is nevetséges, vagyis) Szíjjártó Péter szájából hallatszik, úgy hangzik, mintha buta gyerekeket dorgálnának. Ezzel meg az a baj, hogy ideje lenne már végre komolyan venni azokat, akik más véleményen vannak, mint a kormány tagjai és felnőtt emberekként, partnerekként kezelni a szakszervezeteket.
Mindehhez képest, a hatalom centralizálása, és bebetonozása legújabban azt követelte e kormánytól, hogy -a következő lépésként- megszüntesse az Érdekegyeztető Tanácsot. Nehogymá' beleugassanak, no!
Azonban ez a hang ma már a múlt. A kormány a Bohócforradalmat követően egy magasabb sebességi fokozatba kapcsolt. Még folyt a tüntetés, amikor már Szógyártó úr  reagált. Egyébként még jó, hiszen ennyi pénzért illene felkészült szakembernek lennie, nagyjából harminckét évesen. (1978. 10. 30. De most komolyan!? De most tényleg?! Bizony.) Azt találta mondani, hogy a fent említett szakszervezeti vezetők, a megmozdulás szervezésével, egyéni politikai karrierjüket építették és ez etikátlan magatartás. Vagy erkölcstelent mondott? Már nem emlékeszem. Itt az a probléma, hogy két olyan szakszervezeti vezetőt vádol ezzel (és mondja ezt harminckét évesen), akik személyenként már egyszer ültek magasabb polcokon a szakszervezeti hierarchiában, hiszen a több szakszervezet által létrehívott demonstrációs, majd sztrájkbizottság fejei voltak korábban, ám, most civil megmozdulást sürgettek. Hozzáteszem: -elsöprő sikerrel!
Aztán ott van mindjárt a honvédelmi miniszter, Hende Csaba úr nyilatkozata, aki a demonstráció politikamentességét kérdőjelezte meg, azzal vádolva a szakszervezeteket, hogy mutatványukkal az MSZP oldalára álltak és mindenféle vizsgálatokkal kezdett fenyegetőzni. Ezzel meg az lehet a baj, hogy a kormány ismét -ráadásul egy nap kétszer- rosszul üzent. Mert ilyen-olyan alkotmány ide, vagy oda, egy gondolkodó ember szemében az nem jó, ha hadsereg adminisztratív vezetője üzenget civileknek. Ez még egy látszatdemokráciában is súlyos melléfogás! Különösen ahhoz képest, hogy a demonstráció az ennek ellenkezőjét sulykolni próbálók itt-ott megjelent állításaival ellentétesen abszolút rendben, fegyelmezetten zajlott le!
Eddig mindösszesen "csupán" cinikusnak tartottam a kormányzati kommunikációt, de mostanra szilárd meggyőződésem, hogy a kormányzati szándékok, és/vagy a miniszterelnök közléseinek retorikájában és egyúttal a mai Magyarországon előforduló legsúlyosabb demagógia! A politika történetében (Magyarországon különösen előbb a fasizmus, majd a kommunizmus ideje alatt) mindig a lehető legegyszerűbb módszer volt az előítéleteken alapuló érzelmekre hatást gyakorolni! Most is ez történik a recept egyszerű:
Jól előkészített  beszédek sorozatával átmosni a "zemberek" agyát, majd az így kialakított ellenségképet még erősebben sulykolni! Az így megbélyegzett társadalmi csoporttal ezután pedig nagyjából azt tehetsz, amit akarsz. Ismerős ugye?
Hát ez ellen harcol egyre markánsabban az érdekvédelem zászlói alatt az a néhány idealista (természetesen ide értve saját magamat is), akik időben felismerték a napról napra nagyobb hatalomra törekvő demagóg kormány szándékait. 
Gondolkodj végre! Számomra teljesen érthetetlen, ám mégis így van, mert ezt sugallják minden órában: -ma a rendvédelmi a dolgozó a bajok oka! (Lassan az ország összes bajáért ők a felelősek!) Nézz magadba! Nézz a gondolataid közé! Te ugyanolyan jól tudod mint én, hogy ez nem igaz, hiszen sokkal komolyabb létszámot is el kell tartanod, és ő még meg is lop, ám az valahogy nem baj ugye? Ma a rendvédelmi dolgozó a bajok oka! Holnap te leszel? Remélem segíthettem!

1 megjegyzés:

Unknown írta...

A fanyalgóknak, az ellenlábasoknak,és az informátoroknak üzenem ezúton: AZ ŐSSZEL A NÉPET KEZDIK EL UJJAZNI A NEMANNYIRATISZTELT VEZETŐINK!
Aki nemhiszi,járjon utánna!:)